Despre Mexic

Extras din referat Cum descarc?

I. DATE GENERALE 
1. Peisajul geografic
A. Caracterstici generale
Mexic (Mexico in spaniola) este o tara situata in America de Nord, marginita de Statele Unite la nord si Belize si Guatemala la sud. Este cea mai nordica tara din America Latina si cea mai populata tara vorbitoare de spaniola din lume. Intrucat Mexic este de fapt o republica federala, numele oficial complet este Statele Unite Mexicane (Estados Unidos Mexicanos). Tara este frecvent numita Republica Mexicana (Republica Mexicana) desi acesta nu este titlul recunoscut oficial.
Republica federala Mexic este impartita in 31 de state (estados) si un district federal. Fiecare stat are constitutia si legislativul propriu. Districtul federal contine capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, si are statut special, cu puteri reduse in comparatie cu cele 31 de state.
- 1.Aguascalientes 
- 2.Baja California 
- 3.Baja California Sur 
- 4.Campeche 
- 5.Chiapas 
- 6.Chihuahua 
- 7.Coahuila 
- 8.Colima 
- 9.Durango 
- 10.Guanajuato 
- 11.Guerrero 
- 12.Hidalgo 
- 13.Jalisco 
- 14.Mexico 
- 15.Michoacan 
- 16.Morelos 
- 17.Nayarit 
- 18.Nuevo Leon 
- 19.Oaxaca 
- 20.Puebla 
- 21.Queretaro 
- 22.Quintana Roo 
- 23.San Luis Potosi 
- 24.Sinaloa 
- 25.Sonora 
- 26.Tabasco 
- 27.Tamaulipas 
- 28.Tlaxcala 
- 29.Veracruz 
- 30.Yucatan 
- 31.Zacatecas 
- Districtul Federal 
Din punct de vedere geografic, Mexic face parte din America de Nord. Forma teritoriului este aproximativ triunghiulara, avand peste 3000 km de la extremitatea nord-vestica la cea sud-estica. Tara are granite cu Statele Unite ale Americii la nord si cu Belize si Guatemala la sud. Peninsula Baja California, cu o lungime de 1250 km, este situata in vestul tarii si formeaza Golful Californiei. In estul tarii este situat Golful Mexicului, format de cealalta peninsula mexicana, Yucatan.
Cel mai mare oras este capitala, Ciudad de Mexico, care are peste 19 milioane de locuitori si este printre cele mai mari aglomeratii urbane din lume. Alte orase cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrey, Toluca, Puebla, Tijuana, Ciudad Juarez, Leon si Torreon.
B. Clima
Tropicul Racului imparte Mexicul in doua zone de clima: partea din nord cu clima temperata (iarna cu temperaturi mai reci) si partea din sud cu clima tropicala (cu temperaturi aproximativ constante pentru tot timpul anului). Zonele din sudul paralelei 24, care ajung pana la inaltimea de 1000 m au o temperatura medie anuala situata intre 24oC si 28oC. In aceste zone temperatura ramane mare tot timpul anului existand doar o diferenta de 5oC intre temperaturile medii de vara si temperaturile medii de iarna. In nordul paralelei 24, ( desi zonele de acolo sunt la o altitudine mai joasa decat cele din sudul paralelei), temperaturile medii anuale variaza intre 20oC si 24oC, aceste temperaturi fiind date de verile umede si fierbinti si iernile reci. De exemplu la Acapulco temperatura medie este de 26oC in ianuarie si de 29oC in iulie, cantitatea de precipitatii fiind de numai 7cm pe an. Temperatura medie in Mexic este de 12oC, respectiv 18o, cantitatea de precipitatii fiind de 55 cm/an, iar in orasul Merida din sud cifrele sunt de 23oC, respectiv 28oC si 90 cm/an precipitatii. Acest lucru ii confera Mexicului unul dintre cele mai complexe sisteme climatice de pe Terra.
Raurile principale sunt Rio Grande, in extremitatea nordica si Usumacinta in sud, plus Grijalva, Balsas, Panuco si Yaqui in interior. Se mai poate aminti aici vulcanul activ Popocatepetl.
C. Biodiversitatea
Mexic este una din cele 18 megadiverse de tari ale lumii. Cu peste 200.000 de specii diferite, Mexic este acasa pentru 10-12% din lume biodiversitatii. Mexicul se afla pe locul I cu privire la numarul de reptile, 707 specii cunoscute, pe locul II cu privlire la mamifere, 438 specii, locul IV cu 290 specii de amfibieni si locul IV in flora cu 26 000 specii diferite. Mexic este, de asemenea, considerata cea de-a doua tara din lume in ecosisteme si a patra, in general, in specii. Aproximativ 2500 de specii sunt protejate de legislatia mexicana. Guvernul mexican a creat sistemul national de informatii despre Biodiversitatea, in scopul studierii si promovarii utilizarii durabile a ecosistemelor.
In Mexic, 170 000 de km2 sunt considerati "arii protejate." Acestea includ 34 de rezervatii ale biosferei (ecosisteme nemodificate), 64 parcuri nationale, 4 monumente ale naturii (protejate pentru valoarea lor estetica, stiintifica si istorica), 26 arii protejate de flora si fauna, 4 zone de protectie a resurselor naturale (de conservare a solului, bazine hidrologice si paduri) si 17 sanctuare (zonele bogate in diverse specii).
Descoperirea Americi a insemnat pentru restul lumii descoperirea unei largi palete de mai multe produse alimentare, utilizarea pe scara larga a culturilor precum si plante comestibile. Unele dintre ingredientele native ale Mexicului includ: ciocolata, rosii, porumb, vanilie, avocado, guava, chayote, epazote, camote, jicama, nopal, tejocote, huitlacoche, sapote, mamey sapote, multe soiuri de fasole, si o mai mare varietate de chiles, cum ar fi Habanero. Cele mai multe dintre aceste denumiri sunt in limbile indigene ca Nahuatl.
2. Politica
De la constitutia din 1917, Mexicul este o republica federala prezidentiala, unde presedintele, ales prin vot public, este si seful statului si seful guvernului. Executivul este format din presedintele si ministrii sai. Legislativul, care este ales democratic, este cunoscut ca si Congresul Uniunii, si este bicameral, compus din Camera Deputatilor si Senatul. Sistemul judiciar este independent de ramura executiva si legislativa. Felipe de Jesus Calderon Hinojosa (nascut la 18 august 1962 in Morelia, Michoacan) de la Partidul Actiunea Nationala, este presedinte din 1 decembrie 2006.
Felipe Calderon Hinojosa
3. Economia
Mexicul are a 14-a cea mai mare economie din lume, cu un PIB de peste un miliard de dolari SUA. Este clasificata ca si economie cu venit mediu-ridicat, avand al patrulea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din America Latina. De la criza economica din 1994-1995, tara a trecut printr-o revenire economica seminificativa, cu o rata de crestere economica de 3-5% care a dus la scaderi in rata de saracie, de la 24,2% in 2004 la 17,6% in 2004. Rata saraciei in mediul rural a fost de 42% in 2000 , redusa de la nivelul de 27,9% in 2004.


Fisiere in arhiva (1):

  • Despre Mexic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!