Defileul Oltului

Extras din referat Cum descarc?

Defileul Oltului se intinde de la Turnu Rosu la Cozia , are o lungime de 47 km si este cel mai lung din tara. Este sapat intre Muntii Capatanii, Lotrului si Fagarasului, coltii prapastiosi ai Muntilor Cozia si Capatanii strajuind albia ingusta a Oltului la intrarea in defileu.
Valea Oltului a fost unul dintre drumurile romane cele mai importante din Dacia, cu o dubla functie: militara - strategica si comerciala (lega Transilvania cu Dunarea) ceea ce a impus crearea in zona a unei unitati speciale de politie cu misiunea de a supraveghea defileul. Aici se gaseste cetatea romana de la Arutela.
Descrierile geografice ale Defileului Turnu Rosu-Cozia il prezinta ca una dintre cele mai insemnate vai transversale ale lantului carpatic. Prezinta trei sectoare clar individualizate, fiecare corespunzand diviziunilor reliefului montan pe care il strapunge:
- in nord, defileul dintre Boita si Caineni, cunoscut sub numele de Defileul Turnu Rosu, lung de 17 km, taiat intre culmile principale ale Muntilor Fagarasului si Lotrului; 
- de la Caineni pana la gura Lotrului, sectorul din dreptul Depresiunii Lovistei, incluzand largirile de la Caineni, Balota, Racovita si Calinesti; 
- in sud, Defileul Coziei, lung de 16 km, intre gura Lotrului si Calimanesti, partea cea mai impresionanta din intregul defileu, taiat intre Masivul Cozia si extremitatea vestica a Muntilor Capatanii. 
Monumentele istorice si arhitecturale se tin lant, incepand chiar de la Turnu Rosu. Aproape ca nu exista localitate in care sa nu existe urmele unui castru roman, o biserica veche sau o casa memoriala. 
Turnu Rosu este o comuna in judetul Sibiu, la 24 km sud de Sibiu, pe malul Oltului. Se poate ajunge aici cu trenul, pe linia Sibiu - Talmaciu - Rm. Valcea - Craiova sau cu mijloace auto, pe E81. 
Turnu Rosu este, la origine, o constructie militara defensiva, ridicata de sasi in 1360, linga Boita, judetul Sibiu. A fost terminata in zece ani mai tarziu sub regele Ludovic I al Ungariei, in scopul supravegherii defileului raului Olt, fiind situata in apropierea vechii frontiere cu Tara Romaneasca.
Azi, aici se mai gasesc ruinele inca bine conservate ale turnului rotund din caramida rosie (de unde si numele edificiului) amplasat intre sosea si albia Oltului. Pe malul stang al Oltului, sus pe creasta, se afla cetatea medievala, ridicata pe locul fortificatiei romane. Legenda spune ca Turnul Rosu isi datoreaza culoarea sangelui varsat fara succes de armatele turce, care nu au reusit niciodata sa il cucereasca. Prin extensie, trecatoarea situata in Carpatii Meridionali, in defileul Oltului, a luat numele de Pasul Turnu Rosu.
- Comuna detine o colectie muzeala infiintata in 1976 in locul vechii scoli romanesti de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Sunt expuse o serie de piese cu caracter istoric si etnografic, provenite din donatiile localnicilor. 
- Din comuna se poate ajunge pe creasta principala a Muntiilor Fagaras.
- In centrul comunei este o biserica, Biserica din Turnu Rosu, ce dateaza din secolul al XVII-lea, iar la o distanta de aproximativ 3 km este Manastirea Turnu Rosu. 
- In afara comunei, spre sud si sud-est, se gaseste rezervatia naturala, rezervatia geologica Calcarele eocene de la Porcesti.
Calcarele eocene de la Turnu Rosu s-au format cu 53 de milioane de ani in urma. Se stie ca marea eocena a stapanit mai multe zeci de milioane de ani Depresiunea Transilvaniei, timp in care aici, la poalele Fagarasilor, s-au depus straturi groase de calcare ce constituie o adevarata arhiva a vietii de acum 60 de milioane de ani, adapostind un bogat material fosilifer. Sunt amplasate la marginea de Sud Vest a comunei. Rezervatia cuprinde o mare varietate de fauna marina fosilizata, atat nevertebrate (scoici, melci) cat si dinti de rechin fosili si oase de crocodil. Prin acest fapt calcarele de la Turnu Rosu sunt unice in Romania, ceea ce a atras un numar impresionant de oameni de stiinta din domeniu. Rezervatia se intinde pe 60 ha, iar mineralele si speciile de flora si fauna fosilizate sunt in numar de aproximativ 180 de forme.
Urmatorul sat, dupa Turnu Rosu este Boita, unde exista un castel, situat la intrarea in defileul Turnu Rosu, este mentionat prima data intr-un document din 1453. Fortificatia principala este turnul, locuinta cu plan rectangular, cu latura de 14 m ridicat pe patru nivele, avand ferestre inguste de tragere pentru arme de foc. Al doilea turn, de forma hexagonala, cu laturile de 7 metri, dateaza din ultima parte a sec. XV-lea si se leaga printr-un zid de turnul ridicat chiar pe marginea drumului construit la inceputul sec. XVIII. In sec. XVIII-XIX, castelul Turnu Rosu a fost folosit ca punct de carantina pentru negustorii de vite care veneau din Muntenia. La 3 km sud de Boita este construita cabana Valea Oltului, pe partea dreapta a soselei nationale asfaltate.
Mai spre sud intalnim localitatea Ciineni, unde valea se larggeste, iar cele trei cai de comunicatie (soseaua, calea ferata si apa Oltului) sunt nedespartite. La 16 km sud de Ciineni intalnim schitul Cornet, monument din secolul al XVII-lea. Ea a primit numele de la padurea de corn din apropiere. 
Bazinul Lotrului, cunoscut si sub numele de ,,Tara Lovistei", marginit de inaltimi ce depassesc 1500 m, are in mijlocul lui statiunea Brezoi. De aici se pot face excursii pe Valea Lotrului, in muntii Parangului.
Cascada Lotrisor, un loc foarte vizitat este realizata de mana omului. Aceasta se afla la o altitudine de aproximativ 515 m, apa paraului fiind deviata cu circa 500-600 m mai sus, datorita necesitatii construirii drumului forestier de pe valea Lotrisorului. La ape scazute se poate merge in amonte, chiar prin tunel, de unde se coboara la nivelul drumului forestier. 
Cheile Lotrisorului sunt deasemeni foarte interesante. Se desfasoara pe 5,2 km si sfarsesc intr-un loc larg, unde se afla o casa silvica. Lateral vaii Lotrisorului se afla interesante trasee cu grad alpin ridicat. In lungul vaii se afla urmatoarele poteci: prima la 50 m de gura vaii, pe stanga drumului, urca in Sturii Puturoasei in circa 1-1 1/4 ore. La circa 2 km, pe stanga, se deschide un horn cu multe
aluviuni la nivelul drumului si pe care se poate urca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Defileul Oltului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!