Defileul Deda-Toplita

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Se zice ca a urca in munti este mai mult decat un simplu sport, este un mod de viata, o stare de spirit, chiar o experienta ce se apropie de misticism. O tura pe munte este de fapt o evadare dintr-un mediu cotidian ce ne consuma fizic si psihic, si nu in ultimul rand are legatura cu prietenia, cu relatiile interumane, si cu relatia ancestrala a omului cu natura.

Defileul Deda-Toplita este situat la aproximativ 60 de kilometri de Targu Mures, a reprezentat si reprezinta cel mai apropiat loc de evadare pentru toti iubitorii de natura mureseni si nu numai.

Defileul Deda-Toplita situat geografic in judetul Mures, este o regiune deosebit de pitoreasca si atragatoare, cu un potential turistic extraordinar, neexploatat inca. Din pacate datorita defrisarilor masive, eroziunii terenului, neglijentei si nepasarii oamenilor si incompetentei autoritatilor, acest potential risca sa devina nevalorificat, ca de altfel a multor alte zone din Muntii Carpati. Muntii vulcanici Caliman si Gurghiu sunt strapunsi complet de raul Mures pe o distanta de aproximativ 30 km, de-a lungul defileului fiind presarate numeroase asezari umane, intre care se interpun sectoare mai inguste, cu aspect de chei. Muntii Caliman reprezinta cea mai intinsa unitate montana din Carpatii Orientali, pe o suprafata de aproximativ 2000 km2 fiind cel mai inalt si spectaculos masiv vulcanic din tara. Muntii Gurghiu sunt de asemenea munti vulcanici cu o suprafata de aproximativ 1400 km2, si desi sunt in umbra Calimanilor sunt la fel de atragatori ca acestia din punct de vedere peisagistic.

Ambele masive se caracterizeaza prin vai stramte si adanci, slab populate, culmi lipsite de pasuri de inaltime si de drumuri bine definite, dar impanzite de cararile si potecile ciobanilor. La toate acestea putem adauga izolarea si salbaticia acestor masive.

Acesti munti se remarca prin platoul trapezoidal de piatra Scaunul Domnului, misterioasele stanci reprezentand cei Doisprezece Apostoli, ciupercile de piatra de pe platoul varfului Tihu, varful Pietrosu Calimanilor (2102m), Stanca soimilor de la Stanceni Neagra, Sfinxul de la Galaoaia, Stanca Listes din Iod sau "Virilitatea" Calului din aceeasi localitate.

Cel mai cunoscut punct de atractie al defileului il reprezinta Varful Scaunul Domnului (1381m). Platoul Scaunul Domnului poate fi admirat din departare atat de pe sosea cat si din tren, din satele din apropierea comunei Deda. Acest loc minunat, ca o cetate, formata din zidurile stancilor naturale, ofera o frumoasa panorama spre crestele mai inalte ale Calimanilor. Din punctul de vedere al legendelor ce se tes in jurul platoului, putem spune ca turistii urca "Pe urmele vrajitoarei din Funtunele", varful inspirand cartea lui Wass Albert "Langa Scaunul Domnului". Acest varf este accesibil pe mai multe trasee. Cel mai recomandat ar fi traseul ce porneste din satul Deda-Bistra de pe D. N 15 si urca pana la Varful Zapodia Ursului de acolo ajungandu-se prin saua Scaunului pe Varful Scaunul (marcaj banda albastra). Traseul poate fi abordat si pe drumul forestier Deda Bistra, de unde se urca pe gura Zapodia cu cale (marcaj triunghi albastru). Acest traseu se intersecteaza cu cel anterior la Varful Zapodia Ursului, dar are dezavantajul parcurgerii monotone a aproximativ 6 km pe drumul forestier din valea Bistra. Durata acestor trasee este intre 3 - - 4 ore, iar dificultatea este medie, traseul fiind pe carari prin paduri de fag, alternate cu locuri mai deschise sau pietroase, unde urcusul devine mai accentuat, iar aproape de varf avem o urcare mai accentuata printr-o padure de conifere. A treia cale de acces ar fi din satul Galaoaia, din dreptul cabanei Galaoaia pe drumul forestier , apoi pe valea paraului Galaoaia Mica pana la Poiana de Mijloc urmata de coborarea la Vf. Scaunu (marcaj punct albastru). Acesta este cel mai lung dintre trasee putand fi parcurs in 6- ore.

Tot prin gura Galaoaia, pe drumul forestier putem ajunge pe valea Galaoaia Mare, la gura paraului Compii, punct de confluenta a doua paraie si de ramificatie a drumului, de unde putem urca la Poiana Stejii (1440 m) (marcaj punct albastru). Din Poiana Stejii se poate cobori prin Poiana de Mijloc pana la Varful Scaun.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Defileul Deda-Toplita.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 128 cuvinte
Nr caractere:
9 629 caractere
Marime:
102.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
munti, defileu, turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!