Danemarca

Extras din referat Cum descarc?

DANEMARCA - incantatorul regat din Nordul Europei
Danemarca este un mic regat in nordul Europei, inconjurat de apa. Cunoscuta din vechime drept locul de origine al vikingilor, apoi, mai aproape de vremurile noastre, drept o mare putere economica nord-europeana, Danemarca s-a transformat intr-o natiune moderna si prospera, care participa la integrarea politica si economica in Europa.
Localizata in nordul Europei, tara lui Hamlet, este o tara scandinava, strajuita de Marea Baltica si Marea Nordului, de forma unei peninsule in nordul Germaniei, alcatuita din circa 500 de insule, din care numai 100 din ele sunt locuite.
Danemarca are o suprafata totala de 43.094 km2, din care 42.394 km2 reprezinta uscatul si 700 km2 apa, incluzand si insula Bornholm din Marea Baltica. Este alcatuita din Peninsula Jutlanda si Arhipelagul Danez avand ca insule importante: Sjaelland, Fionia (Fyn), Lolland, Falster, Mon s.a. Insulele Faroe si Greenland apartin Regatului Danemarcei avand insa propriile guverne si impartiri teritoriale.
Lungimea totala pe uscat a granitelor este de 68 km si se invecineaza doar cu Germania pe toata aceasta lungime. Lungimea granitelor marginite de apa este de 7314 km. De mentionat ca Danemarca controleaza stramtorile Skagerrak si Kattegat, care fac legatura intre Marea Baltica si Marea Nordului.
Cadru natural
Danemarca este una din cele mai tinere tari din Europa. Cu suprafata ei redusa, Danemarca ocupa aproximativ a 3000-a parte din globul pamantesc. Pozitia geografica o transforma insa intr-un pod care leaga continentul european de peninsula Scandinavica, pod peste care au trecut, in decursul veacurilor si mileniilor, nu numai oameni, ci si flora si fauna Europei.
Relieful este in general foarte aproape de nivelul marii, plat. Cel mai jos punct - Lammefjord -7 m iar cel mai inalt - Ejer Bavnehoj 173 m fata de nivelul marii. Suprafata tarii este acoperita de sedimente din era glaciara. Pericolul inundatiilor naturale este o amenintare in partea sudica a tarii (de ex. zone din Jutland (Jylland) si de-a lungul tarmului sudic al insulei Lolland) si din acest motiv acestea sunt protejate printr-un sistem de diguri. Datorita aluviunilor argiloase care s-au depus s-a format un sol deosebit de fertil. 60% din solul tarii este arabil iar 10% este acoperit de paduri. Suprafata irigata este de 4350 km.
Trecerea a fost usoara, pentru ca inaltimile, mari in alte parti ale lumii, sunt aici aproape imperceptibile. Ele variaza fata de nivelul marii, intre 30 si 173 metri. Pentru danezul obisnuit cu peisajul intins, inconjurat peste tot de intinderile si mai mari ale apelor marii, inaltimi de 150 metri pot produce efecte de zgarie-nori. Denumirea de ,,Muntele cerului" data colinei Himmelbjerget este semnificativa in acest sens. Dar, daca danezului ii lipseste muntele, el se poate bucura din plin de binefacerile marii. Multi europeni si extraeuropeni pot sa-l invidieze pentru ca in tara sa nu exista nici o localitate situata mai departe de 52 km de mare. Daca granita terestra din sudul Jutlandei, care desparte Danemarca de Germania, este de numai 88 km lungime, granitele maritime ating 7400 km. Asezrea geografica aduce mari avantaje tarii. Transporturile interne si externe sunt incapatoare si ieftine, vasele brazdand cu usurinta disatantele interinsulare si intercontinentale.
Clima este temperata, umeda si mohorata, influentata de Oceanul Atlantic, cu ierni blande si usor vantoase, avand temperaturi medii in jur de 0,5 ?C, si veri reci cu medii de 16 ?C. Vantul sufla foarte des, fiind mai puternic pe timpul iernii si mai slab vara. Danemarca are, in medie, 170 de zile ploioase pe an, cele mai puternice ploi aparand in lunile septembrie, octombrie si noiembrie In Danemarca nimeni nu risca sa faca prognoza vremii mai mult decat pentru ziua respectiva. Datorita schimbarii sale frecvente, vremea este un subiect de discutie ideal pentru danezi. De obicei iernile sunt blande, cu un soare zgarcit in decembrie si ianuarie, dar nu lipsit de surprize, soarele aparand uneori zile intregi la rand.
Scurt istoric
Ca si alte tari din Europa Nordica, Danemarca a fost locuita in antichitate de popoare germanice dupa care incepand, cu anul 500, a fost ocupata de danezi, sositi din sudul Scandinaviei, carora le datoreaza originile culturale si lingvistice. Pana in secolul al X-lea danezii au fost cunoscuti sub numele de vikingi, colonizand, atacand si avand relatii comerciale cu toate regiunile Europei, alaturi de norvegieni si suedezi. Exploratori vikingi au descoperit Islanda din greseala, in drum spre Insulele Faroe. In perioada 1019-1035 Danemarca a cuprins in limitele dominatiei sale teritorii mai apropiate (Norvegia), sau mai departate (Marea Britanie). Dupa ce afost adoptat crestinismul si apoi Refrma, Danemarca domina tarile din zona apropiata, inclusiv spatiul Marii Baltice. O serie de aliante si convulsii mai putin favorabile obliga Danemarca sa se retraga in propriile teritorii. Razboiul de 30 de ani, apoi razboaiele napoleoniene au afectat profund dezvoltarea tarii, mai ales din punct de vedere economic. Desi ramane neutra in primul razboi mondial, in cel de-al dilea este ocupata de trupele germane. Eliberarea sa a insemnat o noua epoca in viata social-politica si economica a tarii. In 1949 devine membra NATO, iar in 1973 adera la Uniunea Europeana.
Populatie si asezari
Populatia este alcatuita din 5.336.394 locuitori, cu o rata anuala de crestere de 0,31%. Durata medie de viata este de 76 ani (estimare la nivelul anului 2000).Religia: 97% sunt evanghelici lutherani iar restul sunt protestanti si romano-catolici. Daneza, limba oficiala din Danemarca, este apropiata de limbile norvegiana si suedeza. Minoritatea etnica germana vorbeste si germana iar in mod normal, toti danezii adulti vorbesc limba engleza. Daneza este cooficiala cu groenlandeza in Groenlanda si cu feroeza in Insulele Feroe. 
Danezii sunt inruditi cu suedezii si norvegienii. Singurul grup etnic minoritar din Danemarca este format de 40.000 de germani. Ei traiesc in sudul Jutlandei, de-a lungul granitei dintre Danemarca si Germania.
Moneda nationala este coroana daneza, 1 krone=100 oere. Danemarca a ales sa nu se alature Uniunii Europene alaturi de cellalte 11 tari care au adoptat euro ca moneda unica la 1 ianuarie 1999.


Fisiere in arhiva (1):

  • Danemarca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!