Curtea Europeană de Conturi

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE .3
CAPITOLUL I. ANALIZA ISTORIEI CURTII EUROPENE DE CONTURI SI FONDURILOR UE
1.1 Istoria Curtii Europene de Conturi ...4
1.2 Fondurile Uniunii Europene . .. ..4
CAPITOLUL II. ABORDARI PRIVIND ACTIVITATEA CURTII EUROPENE DE CONTURI
1.1 Rolul si obiectivele Curtii Europene de Conturi ..7
Concluzie .. 9
Bibliografie .10


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea si importanta temei: Curtea Europeana de Conturi, instituita in 1977, verifica daca fondurile UE sunt colectate si utilizate corect si ajuta la imbunatatirea gestiunii financiare a UE.
In calitatea sa de auditor extern independent, Curtea Europeana de Conturi apara interesele contribuabililor din UE. Nu dispune de puteri juridice, dar are misiunea de a imbunatati gestionarea bugetului UE de catre Comisia Europeana si de a raporta pe marginea situatiei financiare a Uniunii. 
Curtea de conturi este compusa de un cetatean pentru fiecare stat membru, numit de Consiliul Uniunii Europene cu un mandat de sase ani, care poate fi innoit. Din 1 ianuarie, 2007 Curtea este compusa din 28 de membri; din motive de eficienta, 
Curtea poate institui sectiuni in interiorul ei, cu un numar redus de membri, pentru a adopta anumite categorii de relatii si pareri. Membrii isi desemneaza presedintele Curtii, care ramane in post timp de trei ani.
Scopul lucrarii cercetate: este de a analiza Curtea Europeana de Conturi si impactul acestuia asupra UE.
Obiectivele lucrarii cercetate pentru indeplinirea scopului propus: tinandu-se cont de scopul general, putem formula urmatoarele obiective:
-  Analiza resurselor financiare a UE
-  Identificarea principalelor sarcini a Curtii Europene de Conturi
-  Evidentierea obiectivelor strategice ale Curtii pentru perioada 2018-2020
Metodologia de cercetare: am folosit urmatoarele metode de cercetare: analiza sistematica care mi-a permis sa evidentiez care sunt principalele sarcini a Curtii Europene de Conturi si sa identific care sunt formele de audit. De asemenea am apelat la site-ul oficial al Curtii Europene de Conturi, la observatii, interviuri la lucrarile cercetatorilor consacrati in domeniu.
Cuvinte -  cheie: UE, venituri, Parlamentul European, cheltuieli, cresterea economica, Curtea de Conturi, administratie, resurse, audit, dezvoltare, contribuabili europeni.
CAPITOLUL I. ANALIZA SISTEMATICA A ISTORIEI SI FONDURILOR CURTII EUROPENE DE CONTURI
1.1 Istoria Curtii Europene de Conturi
Curtea Europeana de conturi a fost infiintata prin Tratatul de revizuire a dispozitiilor bugetare, semnat la Bruxelles in 22 iulie 1975 si intrat in vigoare la 1 iunie 1977. Anterior, atributiile de control financiar erau exercitate astfel: in CECO, potrivit Tratatului de la Paris (18 aprilie 1951, intrat in vigoare la 25 iulie 1952), de catre comisarii pentru conturi, iar in CEE si CEEA, potrivit Tratatelor de la Roma (25 martie 1957), de catre Comisia de control.
Prin Tratatul de fuziune, numit si ,,Tratatul de instituire a unui Consiliu unic si a unei Comisii unice pentru Comunitatile Europene", semnat la 8 aprilie 1965 si intrat in vigoare la 1 iulie 1967, Comisia de Control a devenit organ de control contabil comun celor trei Comunitati. Atributiile Comisiei de Control au fost preluate in 1967 de catre Curtea de Conturi. 
Prin Tratatul de la Maastricht, semnat in 7 februarie 1992 si intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993, Curtea de Conturi a dobandit statutul de institutie comunitara. Pana la aceasta data, Curtea de Conturi a functionat ca un organ comunitar complementar, cu caracter tehnic, desi, in fapt, statutul sau era apropiat de acela al Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene. Dobandind statutul de institutie comunitara, Curtea de Conturi a primit si instrumente juridice suplimentare pentru exercitarea atributiilor sale.
1.2 Fondurile Uniunii Europene
Uniunea Europeana isi finanteaza politicile prin intermediul bugetului sau. Bugetul Uniunii Europene si politicile pe care acesta le sprijina constituie principalul obiect al activitatii de audit desfasurate de Curtea de Conturi Europeana.
Prin bugetul sau, UE urmareste sa promoveze cresterea economica si prosperitatea, prezervand in acelasi timp patrimoniul social, cultural si natural al Europei. UE acorda de asemenea sprijin tarilor in curs de dezvoltare. 
Cheltuielile anuale ale Uniunii Europene reprezinta aproximativ 1 % din bogatia economica a UE (VNB -  venitul national brut). In comparatie, cheltuielile publice din cele 28 de state membre ale UE variaza intre 40 % si 60 % din VNB.
Plafoanele pentru cheltuielile UE aferente unor domenii largi de politici sunt stabilite in cadrul unor planuri care acopera perioade de sapte ani si care sunt cunoscute sub denumirea de ,,cadre financiare multianuale". Statele membre ale UE decid in unanimitate asupra cadrului financiar multianual, dupa aprobarea Parlamentului European. Cheltuielile se efectueaza in cadrul urmatoarelor rubrici:


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana de Conturi.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Agape Comsa, Dana; Dominte, Nicoleta-Rodica. Structuri ale Uniunii Europene. Elemente de legislatie specifica. Bucuresti:Editura Economica, 2001
2. Miron, Dumitru, coord. Economia Uniunii Europene. Bucuresti:Luceafarul, 2002
3. Fabrice Mercade - Seminar despre Curtea de Conturi Europeana si auditul fondurilor europene, Bucuresti, 2004;
4. https://europa.eu/
5. https://www.eca.europa.eu


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!