Cultura Gastronomică a Thailandei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere in gastronomia Thailandei;
2. Evolutia dezvoltarii culturii gastronomice; 
3. Baza de alimente la prepararea bucatelor nationale; 
4. Retete nationale specifice Thailandei; 
5. Traditii si obiceiuri in servirea mesei ;
6. Specificul in utilizarea veselei si tacamurilor ;
7. Festivaluri gastronomice ;
8. Bibliografie.


Extras din referat Cum descarc?

Introducere in gastronomia Thailandei
Thailandezii sunt mari gurmanzi, mancarea fiind pentru ei o componenta esentiala a vietii bune. Pe timpul dupa-amiezei, thailandezii se saluta cu "Gin kao" , care inseamna "Sa cinezi cu noi". Cultura si civilizatia poporului thailandez sunt legate intrinsec de bucataria sa, ilustrand perfect zicala: "cultura unui popor poate fi intrezarita prin fereastra bucatariei sale".
Ca si thailandezii insisi, bucataria thailandeza ii castiga, aproape pe neobservate, pe toti cei care viziteaza ospitalierul regat din Asia de sud-vest
Bucataria Thai a devenit in ultimii ani una din preferatele tuturor, stilul thai fiind acum unul din stilurile cele mai in voga.
Unul din cele mai distincte aspecte ale acestei bucatarii este utilizarea plantelor si condimentelor, in combinatii fanteziste si incendiare.
Bucataria thailandeza este un amestec de influente gastronomice din Malaezia, China, Birmania si Laos. Rezultatul fiind un sir de preparate delicioase si usoare, aromatice si bine condimentate. 
Mancarea thailandeza este usoara, iar mirosul ei se simte cu mult inainte ca mancarea sa ajunga pe masa. Ierburile si mirodeniile folosite drept ingrediente sunt mult mai aromate decat cele vestice si fiecare fel de mancare thailandez are un buchet diferit. 
Referitor la condimente, unele dintre felurile de mancare thailandeze sunt foarte iuti, dar asta nu inseamna ca toate sunt la fel. Plantele au si un rol terapeutic pe langa cel de a furniza gustul si aroma bucatelor. Felurile de mancare in bucataria thailandeza sunt pregatite din ingrediente proaspete, fara grasimi, de aceea putem spune ca bucataria thai este una din cele mai sanatoase din lume. 
Un alt aspect important este ospitalitatea si prietenia, placerea de a manca alaturi de cunoscuti. A imparti masa cu cineva este un moment important din zi pentru orice thailandez, iar mesele sunt rareori luate de unul singur.Thailandezii petrec mult timp la masa, vorbind si povestind. Deoarece felurile de mancare sunt puse in mijlocul mesei, ele sunt impartite de toti si fiecare poate comanda mai multe feluri, astfel incat puteti experimenta diferite gusturi si arome. Deci, in Thailanda nu exista o ordine a felurilor de mancare - toate mancarurile se pun pe masa si fiecare se serveste dupa cum are pofta. Iar fiecare platou are alaturi o lingura folosita, pentru ca fiecare participant sa se poata servi si sa-i poata servi si pe ceilalti. 
Evolutia dezvoltarii culturii gastronomice
Poporul thailandez a migrat din asezarile stabilite in vaile muntilor din sud-vestul Chinei spre actuala Thailanda intre secolele VI si XIII. Influentata puternic de tehnicile culinare chinezesti, bucataria thailandeza a inflorit datorita resurselor imbelsugate si diverse oferite de peninsula thailandeza. Primii conducatori ai Thailandei au apreciat valoarea diferitelor culturi si au adus invatati si mestesugari din China si India pentru a educa poporul thai.
La origini, arta gastronomica a tarii reprezenta un stil de viata marcat de prezenta apelor raurilor, principalel ingrediente fiind pestele, fructele de mare, plantele si ierburile marine. Mai tarziu a inceput sa fie folosita si carnea de pui, vita sau porc, in portii generoase, amestecate in sosuri exotice. Dar datorita traditie buddhiste, nici maestrii bucatari nu erau de acord ca bucatile de carne sa fie prea mari, asa ca orice fel de carne este si astazi maruntit si asezonat cu ierburi si condimente. In trecut mancarea era fiarta, coapta sau fripta, iar datorita influentei chineze felurile au inceput sa fie si prajite. Mai tarziu, incepand cu secolul XVII, in arta culinara thai au aparut si influente portugheze, olandeze, franceze si japoneze. 
Astfel in evolutiei culturei gastronomice ale Thailandei in anumite periade istorice s+au si manifestat diverse influente gastronomice ale altor natiuni decit cel autohton. Putem deci afirma ca cultura gastronomica aThailandei este un melanj al culturilor gastronomice chineye, portugheze si indiene.
Influenta chineza
Chinezii au fost primii care au adus in Thailanda echilibrul intre cele cinci gusturi si arome primare (sarat, iute, acru, dulce, amar), stilul stir-fry si multe ingrediente ca pestele, orezul, taiteii, soia, ghimbir.
Emigrantii musulmani din India (ca si calatorii arabi) au drept contributie curry-ul Masaman, atat de aromat si de gustos. Alte feluri de mancare indiene au fost asimilate de la calatorii hindusi si calugarii budhisti care se deplasau de-a lungul Drumului Matasii care lega Tibetul de Beijing. Curry-urile thailandeze pot fi urmarite, cu dovezi istorice, timp de sute de ani in drumul lor, alaturi de imigrantii indieni care au adus, pe langa puternice influente culturale, si budhismul. 
Influenta portugheza
Metodele traditionale thailandeze pentru a gati carnea erau fierberea in sos, coacerea si frigerea. Influenta chineza a dus la adoptarea frigerii, stir-fry si deep-fry.
Influentele culinare suferite dupa secolul al XVII-lea au inclus tehnici portugheze, olandeze, franceze si japoneze. Misionarii portughezi, care prinsesera gustul ardeilor iuti in timpul serviciului lor in America de Sud au intr-dus acest condiment in bucataria thailandeza. Pentru thailandezi, descoperirea unui ingrdeient mai iute decat piperul, a fost o revelatie. Ardeii iuti au devenit imediat populari iar astazi sunt folosite nu mai putin de 40 de varietati, de la cei incendiari de iuti (prik kee noo, in traducere "ardei rahat de soarece") pana la cei aproape dulci.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Gastronomica a Thailandei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://www.condimenteweb.ro/index.php?module=fisaArticol&lid=52
http://tailanda.travelon.ro/bucataria-thailandeza/
http://stiri.acasa.ro/articole/turism/Reguli-internationale-pentru-servirea-mesei
http://gastronomie.ele.ro/Stilul_Thai_un_stil_culinar_in_voga_--a236.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Bucatariile_lumii
http://www.dietetik.ro/articole/1628/bucataria-thailandeza.html
http://www.thailanda.ro/thai/ro/cum_sa_apreciam_mancare.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!