Cultura Gastronomica a Australiei

Cuprins referat Cum descarc?

-Evolutia si structura culturii gastronomice.
-Alimentele ce stau la baza culinariei.
-Retete culinare.
-Traditii in servirea mesei.
-Ustensile utilizate.
-Festivalurile gastronomice.
-Restaurante cu specific Australian.


Extras din referat Cum descarc?

Introducere: 
Australia, sau oficial Commonwealth of Australia, este singura tara ce ocupa un intreg continent, fiind cea mai vasta din Australasia/Oceania. Ca suprafata, in clasamentul mondial Australia, ocupa locul sase. Pe langa teritoriul continental, Australia cuprinde mai multe insule, dintre care cea mai mare este insula stat Tasmania. Australia este o federatie si o monarhie constitutionala parlamentara.
Evolutia si structura culturii gastronomice.
Bucataria australiana, in forma in care o cunoastem acum, este un amestec parfumat si interesant de influente britanice aduse de colonistii din sec. XVIII (mai ales englezesti si irlandeze), de influente asiatice (datorate apropierii geografice) si de reminiscente ale gastronomiei aborigenilor.
Chiar daca traditiile gastronomice ale aborigenilor nu s-au pastrat foarte bine, fiind inlocuite de bucatele britanice (in special de placinte si "fish and chips"), in ultimii 30 de ani a avut loc o revigorare a stilului alimentar aborigean, cunoscut sub numele de "Bushfood" sau "Bush Tucker" si constand din preparate bazate pe ierburi si plante locale (warrigal greens, nuca de macadamia, quandong, kutjera, muntries, riberry, Davidson's plum si finger lime), ciuperci ("painea nativa" sau "beefsteak fungus") si tipuri de carne locala (cangur, crocodil, emu).
- Per ansamblu, bucataria australiana este impartita in trei mari categorii: Bush Food (defineste bucataria specifica aborigenilor), Traditional Cuisine (defineste perioada in care britanicii si-au pus amprenta asupra stilului de gatit) si Modern Cuisine (Mod Oz, bucataria influentata de asiatici si de alte popoare migratoare, in special din Europa Mediterana, care a ridicat calitatea generala; aceasta miscare a inceput dupa 1990);
- Incepand cu finalul secolului 20, mancarurile halal sau kosher au inceput sa castige in popularitate in Australia, gratie noilorimigranti arabi sau israelieni;
- Tasmania, cea mai cunoscuta insula a Australiei, este renumita pentru homarii si somonii proaspeti, consumati in cantitati generoase de catre localnici; tot aici se cultiva piper de calitate;
- Sfecla rosie este cea mai populara leguma in Australia, fiind parte componenta din multe sandvisuri pe baza de carne;
- Carnea de emu (o specie de pasare mare, asemanatoare cu strutul) este o specialitate care castiga tot mai multa popularitate;
Alimentele ce stau la baza culinariei.
Cele mai des intalnite ingrediente in bucataria australiana sunt carnea slaba (pui, vita, oaie/miel), carnea "exotica" (cangur tanar, emu, crocodil), pestele si fructele de mare (foarte accesibile: cod barramundi, ton rosiatic din sud, whiting, stridii, homari de golf, raci, crabi cu carapacea moale, biban australian - jewfish), cerealele (in produse de panificatie, snack-uri si la micul dejun), fructe exotice (mango, lychee, rambutan, mangustina, papaya, banana, ananas dulce, lime, pomelo, jackfruit sau jaka, mamey sapote si sapote negru, abiu, carambola, graviola, fructul pasiunii, pitaya, sapodilla, fructul stea, vanilia).
Carnea - inca din trecut, populatia aborigena si apoi imigrantii stabiliti aici au avut carnea in centrul dietei; carnea de cangur se consuma si in prezent, insa nu este foarte populara, gasindu-se insa la macelarii sau in unele magazine (daca este gatita, este indicata sa provina de la un cangur tanar); australienii sunt mari amatori de barbecue (barbies), o intreaga serie de manifestari sociale (strangeri de fonduri) organizandu-se in jurul unui barbecue; ca specialitate exotica, carnea de crocodil ocupa primul loc intre preferinte; in rest, mielul (oaia) si vita sunt cele mai consumate tipuri de carne; mielul australian este, alaturi de cel din Noua Zeelanda, cea mai exportata specialitate de carne a acestei tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Gastronomica a Australiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!