Conceptul de turism rural în Turcia

Extras din referat

Capitolul 1-Definitii
Dupa J.W. K loeze, turismul rural este un concept care include toate activitatile turistice care se desfasoara in mediul rural.O alta definitie a turismului rural este de data de P.Nistureanu:''Turismul rural este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o stransa legatura cu mediul ambiant, natural si uman".
Incepand cu anii 90, Tucia incepe sa concureze cu tarile din vestul Europei, astfel incat isi imparte activitatea turistica in toate cele patru sezoane.Aproape 35% din populatia tarii traieste in mediul rural. Turcia detine 37 de mii de sate, din care doua treimi din acestea au o populatie de sub 500 de locuitori. O treime din locuitorii mediului rural traiesc in interiorul sau in vecinatatea padurii.
Capitolul 2 -Asezarea componentelor naturale in spatial geografic 
Turcia este o tara transcontinentala Euroasiatica.Turcia Asiatica (contine in mare parte Anatolia) care include 97% din tara, este separata de turcii europeni din Bosfor, Marea Marmara si Dardanele (care impreuna formeaza o veriga de ape intre Marea Neagra si Marea Mediteraneana). Turcia Europeana cuprinde 3% din tara. 
Teritoriul Turciei este mai mult de 1,600 km lungime si 800 km latime, cu o forma aproximativ rectangulara. Arealul Turciei, inclusiv lacurile,ocupa 783,562 km patrati, din care 755,688 km patrati sunt in Asia SV si 263,764 km patrati in Europa. Turcia este a 37 tara dintre cele mai mari din lume. Tara este incercuita de mare pe 3 parti: Marea Egee la vest, Marea Neagra N si Marea Mediteraneana la S. De asemenea Turcia contine Marea Marmara in NV.
Partea europeana a Turciei, Tracia de E, formeaza frontiera Turciei cu Grecia si Bulgaria. Partea asiatica a tarii, Anatolia, se compune dintr-un platou central inalt cu campii de coasta inguste; intre Koroglu si muntele Pontic se intinde la N si Muntele Taurus la S. Turcia E are mai multe peisaje montane si rauri ca Eufrat, Tigru si Aras, si contine lacul Van si muntele Ararat, punctul cel mai inalt al Turciei este de 5.165m.
Turcia este impartita in 7 regiuni: Marmara, M.Egeea, Marea Neagra, Anatolia Centrala, Anatolia E, Anatolia SE si Mediteraneana. Terenul accidental al Anatoliei N de-a lungul Marii Negre seamana cu o centura lunga si ingusta. Aceasta regiune cuprinde aproximativ o sesime din teritoriul total al Turciei. Ca o tendinta generala, interiorul platoului anatolian devine tot mai mult accidental care avanseaza spre E.
Partea geologica a Turciei in cadrul celor 7 regiuni geografice (Marea Marmara, Marea Egee, Marea Neagra, Anatolia Centrala, Marea Mediterana, Anatolia de Sud Est, Anatolia de Sud Est), individualizeaza o serie de unitati majore de relief: Muntii Ponitci, Muntii Taurus, Podisul Central Anatolian, Podisul Est Anatolian (Podisul Armeniei) si campiile litorale.
Turcia dispune de 4.454 km de coasta. Interiorul consta in munti, dealuri, vai si un platou inalt central. Campiile de pe coasta vestica sunt mai dens populate si mai industrializate decat regiunile centrale si estice, cu exceptia Ankarei situata pe platoul central anatolian. Pentru ca Asia Minora a fost de-a lungul timpului casa lidienilor, hititilor, grecilor, romanilor, bizantinilor, selgiucizilor si otomanilor, tara este inzestrata de monumente istorice. 
Topografia este una variata si ca rezultat al miscarilor tectonice care s-au derulat pe parcursul a milioanele de ani si care se manfesta si astazi prin frecvente cutremure si eruptii vulcanice ocazionale. Astfel ca, Turcia este una dintre cele mai active arii seismice din lume. 
Regiunea turistica a Cappadociei este situata in zona subtropicala, pe teritoriul Turciei. Ca unitate geografica, se incadreaza in podisul Central al Anatoliei. Din punct de vedere al configuratiei generale a reliefului, de podis are mai degraba aspectul unei immense depresiuni, inconjurata la nord, sud si vest de masive si lanturi muntoase (Podisul Izmir, Muntii Taurus si Muntii Pontici.
Formatiunile geologice sunt rezultatul a doua forte naturale opuse. Prima este perioada eruptiilor vulcanice din Anatolia Centrala, in urma carora relieful initial a fost acoperit cu lave bazaltice si andezitice, tufuri si alte elemente vulcanice. A doua este reprezentata de eroziunea generala (eoliana, pluviala si fluviatila) a reliefului, instalata la sfarsitul manifestarilor vulcanice. Alaturi de asta se adauga diferentele mari de temperatura, specifice climatului regional,ce au provocat dezagregarea rocilor prin inghetarea apei in fisuri, iar raul Kizilirmak si afluentii sai,raurile Nevsehir si Damsa au definitivat modelarea prin sculptura valcelelor, vailor etc.
Turcia are o clima determinata de localizarea geografica, dispunerea lanturilor montane, altitudine si circulatia maselor de aer, existand diferente notabile in distributia parametrilor climatici intre zonele de coasta si interior.
Regiunile de coasta egeeana si mediteraneana au un climat tipic mediteranean, cu ierni blande si ploioase si veri fierbinti si uscate. Cantitatea anuala de precupitatii este cuprinsa intre 600 si 1300 mm. Precipitatii ceva mai bogate, circa 2000 mm/an, cad in nord-vestul Golfului Antalya. Temperaturile medii fluctueaza intre 9?C iarna si 29?C vara.
Coasta ponitca are temperaturi mai scazute fata de celelalte, dar primeste mai multe precipitatii, peste 2200 mm anual in partea estica. Este singura regiune unde cad ploi tot timpul anului. Aici temperaturile medii sunt cuprinse intre 7?C iarna si 23?C vara.
Deoarece masele de aer sunt blocate de lanturile montane marginale, Podisul Anatolian are un climat continental aspru, cu ierni lungi si reci si veri foarte calduroase si uscate, cu temperature ce depasesc frecvent 40?C. Precipitatiile sunt putine, circa 400 mm/an si variabile. 
Cea mai uscata regiune, avand caracter semiarid, este situata la sud de lacul Tuz, in zona orasului Konya, care primeste mai putin de 350 mm/an. Cele mai multe precipitatii cad in timpul iernii si primaverii, iar cele mai putine vara, lunile cele mai uscate fiind iulie si august. 
Anatolia Estica are clima cea mai rece, cu veri uscate si ierni foarte reci, termometrele putand inregistra -30?C, chiar -40?C.Zapezile sunt consistente si persista din noiembrie pana in aprilie


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de turism rural in Turcia.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

Preluare date (vegetatie si fauna) din Vasile Popa, 2012.
https://turkishtravelblog.com/yayla-houses-demirkapi-plateau/
http://ploaiadecuvinte.blogspot.com/2014/05/istanbul-orasul-care-construieste.html 
https://sites.google.com/site/sarbatorilepoporuluiturc/traditii
https://www.researchgate.net/publication/26568003_Assessment_of_Rural_Tourism_in_Turkey_Using_SWOT_Analysis
https://ijbssnet.com/journals/Vol_8_No_1_January_2017/21.pdf 
https://www.trainingaid.org/news/black-sea-sustainable-rural-tourism-program-ukraine-turkey-georgia
https://www.globi.ro/turcia 
https://www.researchgate.net/profile/Hasan_Akca/publication/26568003_Assessment_of_Rural_Tourism_in_Turkey_Using_SWOT_Analysis/links/5744584b08aea45ee8500a71/Assessment-of-Rural-Tourism-in-Turkey-Using-SWOT-Analysis.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Sobiyet
https://ro.wikipedia.org/wiki/Saorma
https://ro.wikipedia.org/wiki/Baclava
https://retete.unica.ro/recipe-categories/retete-turcia/ 
https://retete.unica.ro/recipes/ayran-reteta-iaurt/ 
https://retete.unica.ro/recipes/cacik-sau-supa-de-iaurt-turceasca/


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!