Competitivitatea Turismului in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Competitivitatea turismului in Republica Moldova
Desi dezvoltarea sectorului turismului ofera multe beneficii, numeroase obstacole la nivel national ca urmare a unei crize economice continua sa impiedice dezvoltarea acestuia. Astfel, studiul de competitivitate va viza explorarea diverselor probleme in domeniul turismului si va acorda o nota obiectiva a situatiei in care se afla actualmente acest sector. 
La estimarea competitivitatii turismului moldovenesc au fost utilizate datele statistice si informatiile publicatiilor anuale ale Forumului Economic Mondial, date furnizate de experti din domeniu, alte informatii publice.
Criteriile luate in considerare la evaluarea competitivitatii turismului sunt dintre cele mai diverse si includ o serie de indici, ce reflecta exhaustiv starea actuala a turismului in tara, inclusiv lacunele si punctele slabe. Numai analiza acestor indici poate oferi acea platforma necesara pentru asigurarea unei dezvoltari puternice si durabile a turismului la nivel national, industrie capabila de a contribui in mod eficient la dezvoltarea economica a tarii in context regional si international. 
In baza analizei indicilor competitivitatii turismului si a datelor statistice de pe Forumul Economic Mondial, Republica Moldova se afla pe locul 102 din 140 de tari ale lumii si pe ultimul loc (42) in Europa. Pe cand vecinii nostri, Romania si Ucraina, ocupa respectiv locurile 68 si 76. Pe primele trei locuri ale clasamentului se afla Elvetia, Germania si Austria. Dintre tarile ex-sovietice cea mai buna pozitie o are Estonia - 30, Letonia - 48, Lituania - 49, Federatia Rusa - 63. Printre statele, ce sunt considerate potentiale destinatii turistice pentru turistii autohtoni, locuri importante sunt ocupate de Grecia, care se plaseaza pe pozitia 32, Turcia - 46, Bulgaria - 50. Este de remarcat faptul, ca mai mult de jumatate dintre primele 15 locuri ale acestui clasament, sunt ocupate de tari europene.
Privit in dinamica, in decursul perioadei 2008-2013, nivelul competitivitatii turismului moldovenesc pe plan mondial urmeaza valul unor fluctuatii neinsemnate, mentinandu-se la o medie de 3,60 puncte. Daca facem o comparatie cu tarile din vecinatate, considerate destinatii turistice destul de intrebate in Europa de Sud-Est si Europa Centrala, Republica Moldova se plaseaza pe ultimul loc. De un nivel mai avansat privind competitivitatea turismului, da dovada in regiune Bulgaria, Romania si Federatia Rusa.
Analiza competitivitatii turismului moldovenesc prin prisma indicilor mentionati mai sus, scoate in evidenta punctele tari, punctele slabe si o serie de probleme cu care se confrunta acest sector.
Cele mai mari probleme ale turismului moldovenesc sunt sustenabilitatea dezvoltarii sectorului, prioritatea turismului in programele nationale, modul cum este gestionat domeniul si mediul de afaceri, calitatea joasa a infrastructurii, in primul rand a drumurilor, eficienta redusa a marketingului. Cea mai proasta nota a luat-o calitatea resurselor naturale si culturale, infrastructura transportului aerian si terestru, infrastructura turistica. Nici, in ceea ce priveste ,,Cadrul legislativ din sectorul turistic" Moldova nu exceleaza, ocupand ultimele locuri in Europa.
O mare parte din aceste probleme este rezultatul cumulativ al deprecierilor economice prin care trece actualmente R. Moldova. Geneza dificultatilor cu care se confrunta sectorul turismului, poate fi gasita nu numai in implicatiile crizei economice actuale, ci si in perioada, cu referinte la inceputul aparitiei si dezvoltarii ramurii date. 
Printre punctele tari se gasesc perceperea turismului la nivel national, in special gradul de deschidere a domeniului, asigurarea medicala, brate de munca competente, competitivitatea preturilor in turism, accesul la surse imbunatatite de apa, afinitatea pentru turism si calatorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Competitivitatea Turismului in Republica Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

The Travel &TourismCompetitiveness Report 2009. 525 p. ISBN-13: 978-92-95044-18-0
The Travel &TourismCompetitiveness Report 2011. 531 p. ISBN-13: 978-92-95044-96-8


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!