Comparație între două destinații turistice - Cetatea Biertan și Cetatea Sighișoara

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1102
Mărime: 564.40KB (arhivat)
Publicat de: Jeana Cojocariu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Cetatea Biertan (biserica-hala) a fost construita intre 1492-1515 si este un rezultat al goticului tarziu, cu elemente de Renastere la unele portale. Cetatea Biertan este primul loc din Transilvania considerat a fi foarte important pentru comunitatea internationala. Face parte dintre primele asezari germane din Ardeal, alaturi de Medias si Mosna, toate trei aflate intr-o competitie acerba pentru obtinerea centrului administrativ al celor „Doua Scaune“ (Medias si Seica).

Turnurile cetatii Biertan

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Biertan apartine tipului de fortificare cu amenajari defensive amplasate pe biserica si incinta, fiind una dintre cele mai mari si mai cunoscute biserici fortificate din Transilvania. Biserica a fost construita intre 1493 - 1522, pe locul unei biserici anterioare. Este o biserica-hala gotic tarziu, cu 3 nave, cor cu absida poligonala, sacristie si nivel de aparare, fiind ultima biserica-hala construita in tara. Pastreaza remarcabile piese de sculptura, pictura si mobilier gotic tarziu, cu influente de Renastere (sfarsitul secolului XV - inceputul secolului XVI): portalul vestic, portalul sacristiei cu usa interioara intarsiata si mecanismul de inchidere al acesteia, amvonul, sculptat de Ulrich din Brasov, altarul poliptic, stranele.

Fortificatia, cu doua incinte concentrice si o a treia partiala, cu 7 turnuri si 2 bastioane, exista in nucleu la 1468, fiind extinsa in secolul XVI. In incinta interioara, partial demolata, sunt de remarcat turnul sudic, care are la parter fosta capela catolica, cu picturi murale din secolul XVI, turnul vestic - fosta primarie si turnul nord-estic, azi lapidariu si care adaposteste remarcabile lespezi funerare din secolele XVI - XVII.

Localitatea, atestata documentar la 1283, este dezvoltata de-a lungul a doua ulite mai importante si pastreaza structura medievala si aspectul istoric al locuintelor din secolele XVI - XIX, cu decoratie baroca simplificata.

Cea mai veche locuinta, cu nucleu din secolul XV, se pastreaza in curtea casei parohiale, iar pe latura estica a Pietei, locuinte cu nucleu din secolul XVI.

Biertanul are, de asemenea, valoare simbolica si memoriala, caci intre 1572 si 1867 a fost sediul Episcopiei Evanghelice Luterane, centrul vietii spirituale si politice a sasilor transilvaneni.

Altarul, unul dintre cele mai mari altare poliptice din Transilvania, a fost construit de mesteri din Nurenberg si Viena intre 1483 - 1513. Contine 28 de picturi ce redau scene din viata lui Iisus si a Fecioarei Maria, rastignirea, botezul, taierea imprejur, precum si diferite picturi cu sfinti. Cateva dintre ele sunt copii ale picturilor aflate in altarul Schottenstift din Viena.

Stranele au fost executate din lemn de tei de catre Johannes Reichmut din Sighisoara, intre anii 1514 - 1523. Valoarea si frumusetea le sunt puse in evidenta mai ales de intarsiile deosebite pe care le contin.

Amvonul, construit de Ulrich din Brasov, este o piesa deosebit de valoroasa, fiind cioplit dintr-o singura bucata de piatra. Formele in relief reprezinta scene biblice: rastignirea, gradina Ghetsemani, profetia lui Simon. Decoratiunile sunt create in stil gotic, avand si influente renascentiste. Capacul amvonului, realizat din lemn, dateaza din 1754.

Preview document

Comparație între două destinații turistice - Cetatea Biertan și Cetatea Sighișoara - Pagina 1
Comparație între două destinații turistice - Cetatea Biertan și Cetatea Sighișoara - Pagina 2
Comparație între două destinații turistice - Cetatea Biertan și Cetatea Sighișoara - Pagina 3
Comparație între două destinații turistice - Cetatea Biertan și Cetatea Sighișoara - Pagina 4
Comparație între două destinații turistice - Cetatea Biertan și Cetatea Sighișoara - Pagina 5
Comparație între două destinații turistice - Cetatea Biertan și Cetatea Sighișoara - Pagina 6
Comparație între două destinații turistice - Cetatea Biertan și Cetatea Sighișoara - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Comparatie intre Doua Destinatii Turistice - Cetatea Biertan si Cetatea Sighisoara.doc

Ai nevoie de altceva?