Cipru - Potentialul Turistic

Extras din referat Cum descarc?

1.Potentialul natural din Cipru
Muntii Troodos sunt o mare binefacere pentru o insula.Pe pantele si terasele lor se cultiva vita de vie,citricele si alte fructe si legume,iar subsolul este impanzit de mine de crom si azbest.
In plus,peisajele pitoresti fac din ei o delectare pentru localnicii raspanditi in satele lor cochete,bine gospodarite,unde sunt conservate opere si traditii bizantine.
Muntii Ciprului gazduiesc monumente de arta bizantina din secolele XI-XII si post-bizantina de pana in secolele XVII-XVIII.Fiecare localitate are o biserica si,in ciuda aspectului uneori modest,in interior poti avea surpriza sa descoperi fresce sau icoane de o rara splendoare si un colorit unic.
Figura Nr. http://www.staraviation.ro/media//sectiune_163.jpg
Manastirea Kykkos, construita in anul 1100, este renumita pentru colectia sa de icoane, dintre care una, reprezentand-o pe Fecioara Maria, se spune ca ar fi fost pictata de catre Sfantul Luca. Manastirea Asinou, probabil cea mai frumoasa din regiune, se gaseste la sud de satul Nikitari. Principala statiune turistica din Troados este Platres. Pe versantul vestic, orasul Pedoulas adaposteste o biserica dedicata Sfantului Arhanghel Mihail.
Peninsula Akamas,de pe coasta de vest,este unul din ultimile locuri ssi neatinse de om de pe coasta cipriota.Peisajul este o imbinare se stanci golase si vegetatie luxurianta,cu o mare varietate de flora si fauna incluzand si anumite specii rare.Este o destinatie superba pentru amatorii de drumetii,cu o retea de carari impanzind peninsula.
Indreptandu-te de la Polis spre vest,urmand coasta nordica a insulei Akamas se ajunge la Baile Afroditei si la Fantana Amorosa.Ambele locuri aduc un omagiu eroului mitic Akamas,care a dat numele acestei peninsule din extremitatea vestica a Ciprului.
Pe aceasta insula sunt multe locuri legate de mitul Afroditei,iar legendele despre zeita sunt si ele numeroase.
Potrivit unei legende,zeita se duce sa-l ajute pe iubitul sau,Adonis,care fusese atacat de un mistret.In graba ei,uita sa-si puna sandalele si se inteapa la un picior,iar sangele ei atingand trandafirii albi de pe camp ii transforma in trandafiri rosii.De atunci,primavara campiile sunt acoperite de flori care poarta numele lui Adonis.Zeita era sarbatorita timp de trei zile intr-un festival de primavara,prin jocuri si intreceri,prin ceremonii de purificare si sacrificii de sange.
Existau,de asemenea,ritualuri inchinate lui Adonis,in care se inscena moartea prematura a unui tanar,urmate de celebrarea orgiastica si triumfatoare a invierii lui.Alte ceremonii erau dedicate iesirii Afroditei din apele marii,facea o Madonna, transformandu-se in virgina dupa o noapte de distractie in oras.
Figura Nr. http://www.avetour.ro/images/produse/big_396_1_greecebeach.jpg
Lacul Sarat - este un loc turistic deosebit de atractiv,se afla intre Dromolaxia si aeroportul Larnaka.Pe timpul iernii,lacul devine loc de refugiu al pasarilor flamingo,care pot fi admirate aici din noiembrie pana la sfarsitul lui martie.Pe timpul verii lacul seaca.
Figura Nr. Cipru Ghid Turistic,Editura Vremea,Bucuresti 2007,p.81
2.Potentialul Antropic din Cipru
Ceea ce face din Cipru o tara atractiva si fascinanta pentru turisti, este tocmai istoria lunga si tulburata a tarii, datind din anul 7.500 I.C; varietatea peisajelor ce se pot intalni satisfac toate gusturile vizitatorilor datorita unicitatii lor.
Turistii pot vizita peisaje arheologice, muzee ale artei populare, bazilici, fresce bizantine, case traditionale; acestia pot merge pe strazi pavate si poduri medievale pot lua parte la sarbatori, festivale anuale sau la culesul citricelor sau maslinelor, o activitate infaptuita cu mult traditionalism in cazul ritualurilor, si cu tehnicile cele mai moderne in cazul practicii uzuale.
Principalele obiective turistice sunt:orasele Lefkosia(capitala),Famagusta(Gazi Magusa) cu bisericile catolice din secolul 12-14 transformate in moschei,palatul venetian -secolul 16,Lemessos -fortul medieval din secolul 14 construit pe locul unui castel bizantin,astazi Muzeul Medieval,in imprejurimi Kolossi-castel din secolul 13,reconstruit in secolul 15,Kourion-amfiteatru roman din secolul 2 i.Hr.,Casa lui Ahile,moscheea Sultan Tekesi,din 1816,important loc de pelerinaj,manastirea stavrovouni/"Muntele Crucii", fondata,potrivit traditiei,de Elena,mama imparatului Constantin cel Mare,Pafos cu mai multe muzee:arheologic,bizantin,etnografic,morminte regale,vechi mozaicuri in casele Dionysos, Tezeu,fortul roman,Aghios si Iakos cu cele mai vechi temple din Cipru,Enkomi-vestigii elenistice,Kakopetreia-biserica din secolul 11 si manastirea Kykkos.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cipru - Potentialul Turistic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!