Cetatuia Brasov

Extras din referat Cum descarc?

1. Relatia intre mediu (natural sau construit) si creatia omului
Cetatuia Brasovului, initial ridicata pe un deal din exteriorul Cetatii Brasovului, astazi cunoscut sub denumirea de Dealul Cetatii, dateaza din anul 1524 si a fost construita sub forma unei fortificatii cu patru turnuri, facand parte astfel din sistemul de aparare a Cetatii Brasovului. Constructia initiala a Cetatuii Brasovului, din piatra si caramida, se prezenta sub forma unei potcoave, forma care este mentinuta si astazi in partea centrala a acesteia. 
Ansamblul, consemnat pe Lista Monumentelor Istorice la edificii de importanta nationala, este alcatuit din trei elemente: Cetatuia (realizata intre secolele XVI-XVIII), incinta bastionara (secolele XVIII) si sediul de garnizoana (secolele XVI-XVIII).
.Cetatuia de la Brasov prezinta un plan patrulater, neregulat avand o suprafata de cca. 150 x 170 m. Nucleul fortificatiei il constituie turnul in forma de potcoava orientat aproximativ spre nord caruia i s-a alipit ulterior cate un turnulet de artilerie spre nord, est si spre vest. Primele doua turnuri au fost inglobate ulterior in cladirea cu doua etaje a magaziei de alimente si munitii (ulterior cazarma, brutarie, restaurantul de astazi) de pe latura estica, care a reutilizat la nivelurile inferioare zidurile fortificatiilor amintite. Turnuletul hexagonal alipit laturii nordice a ,,potcoavei" centrale dateaza din secolul al XVIII-lea. El delimiteaza o curte interioara inconjurata de galerii de lemn dispuse pe doua niveluri. 
Fiind construita pe platou, intr-o zona relativ ferita de elemente antropice exagerat de masive si apropiate, vizibila de o buna parte a orasului si avand o priveliste minunata. Pot conclude ca spiritual locului isi face simtita prezenta in ochii vizitatorilor. De asemenea este evident ca puterea de atractie a unei multimi de privelisti si modul in care ele lucreaza impreuna (nu doar cele spatial, ci si cele culturale, istorice, naturale etc.) este ceea ce le sporeste capacitatea de ordonare,in acelasi timp sporeste si capacitatea omului de a simti si de a se simti integrat in spatial construit. 
Spatiul construit e central, pe Dealul Cetatuii (sau Dealul de pe Straja). Posibilitatea ajungerii la obiectivul turistic se poate face pe jos prin mai multe poteci (unele improvizate) sau cu masina pe Strada Cetatuia. Punctul forte al drumului e faptul ca pana in imediata apropiere a Cetatuii e asfaltat cu beton, iar in jurul zidurilor e asfaltat cu piatra cubica. Acest lucru evidentiaza inca o data adaptabilitatea traseului in armonie cu cadrul natural si cel construit. Un impact benefic asupra locului este asigurat de existenta simultana a capacitatii de acces facil la punctul de interes si a integrarii armonioase in peisaj a caii de acces,dar totodata si lipsa agromeratiei excesive. 
Relatia cu peisajul are multe de oferit. In primul rand,faptul ca a fost amplasata pe un deal vizibil de o mare parte a orasului ii ofera o siguranta si o grandiozitate imposibil de neremarcat,dar in acelasi timp zidurile groase de caramita a protejat de-a lungul timpului mii de vieti. Astfel cetatuia a avut si rol de garnizoana militara, spital si inchisoare. In al doilea rand,faptul ca e inconjurata de pomi inalti cu putin sub nivelul cladirii, ii scoate in evidenta insasi incadrarea perfecta in acel loc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatuia Brasov.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!