Cetati in Stil Vauban - Cetatea Aradului

Extras din referat Cum descarc?

Cetatea Aradului este ultima fortificatie ridicata in stil Vauban din Europa care a ramas perfect conservata. Cetatea a fost construita intre 1762 si 1783, conform planurilor arhitectului austriac Filip Ferdinand Harsch din ordinul imparatesei Maria Tereza si a fiului ei Iosif al II-lea. 
Intentia ei era de a muta orasul la cativa kilometri buni de actualul amplasament. Planurile sale au fost intrerupte de moarte si nu au mai fost continuate de fiul ei, care a primit la Viena mai multe delegatii ale aradenilor opozanti proiectului sustinut de Maria Tereza. Aradul de astazi ar fi trebuit sa fie in zona comunei Zimand daca imparateasa si-ar fi dus planurile la bun sfarsit.
In forma de stea cu sase colturi, era prevazuta cu trei randuri de cazemate subterane si mai multe randuri de santuri de aparare. In incinta complexului se gasea o capela care fusese construita o data cu cetatea. Poarta principala si cladirile din interior au fost construite in stil baroc. Toate constructiile au fost realizate in caramida si piatra, mult ingropate in sol, astfel incat cu greu puteau fi distruse de un tir direct de artilerie. Legendele spun ca cetatea a fost construita cu caramida adusa din mana in mana, prin sir indian, de la Jimbolia, o caramida ajungand in 24 ore la destinatie. In aceasta munca infernala ar fi fost angrenati mii de oameni, majoritatea tarani sau sclavi. De asemenea, vreme indelungata au circulat numeroase povestiri despre tunelurile subterane care ar lega cetatea de gara aradeana sau de fortareata de la Siria, acolo unde a fost inabusita revolutia de la 1848-1849.
Actuala cetate este unul din cele mai importante monumente istorice existente, in momentul de fata, in zona de vest a tarii.
Cetatea a fost considerata ca una dintre cele mai impresionante fortificatii militare ale timpurilor respective. Odata cu incheierea razboaielor austro-turce din prima jumatate a veacului alXVIII-lea si dupa ocuparea Transilvaniei, a Banatului si a altor teritorii de catre Imperiul Habsburgic, s-a preconizat construirea unor fortificatii militare , in regiunile pe atunci abia ocupate, pentru asigurarea dominatiei in aceste zone.
Noua cetate a Aradului, in conformitate cu planul imperial, trebuia sa inlocuiasca vechea cetate aradeana si sa corespunda din punct de vedere al tehnicii militare contemporane. Ca loc de construire a fost aleasa o peninsula a Muresului (pe malul stang ) pe care orasul a cedat-o autoritatilor militare. De construirea cetatii, in momentul respectiv, a fost legata problema stramutarii orasului in campia Zimandului, pentru ca cei din cetate sa aiba camp deschis de tragere. Rezistenta populatiei si apelurile la Viena au determinat suspendarea acestei idei. 
Lucrarile au durat 20 de ani, cu mici intreruperi cauzate mai ales de lipsa fortei de munca, asa incat cetatea a fost terminata in 1783. Dupa terminarea lucrarilor, in cetate au fost amplasate diferite unitati militare si in felul acesta Aradul a devenit un centru militaro-politic al dominatiei austriece in zona. Istoricul cetatii, in mai bine de 200 de ani de existenta, este legat de diferite evenimente importante. In timpul Revolutiei lui Horea, in 1784, cetatea a fost unul din centrele de actiune a trupelor imperiale impotriva rasculatilor. In vremea razboaielor napoleoniene in cetate au fost tinuti numerosi prizonieri francezi. Dupa revolutia din 1848, in cazematele cetatii, au fost inchisi si condamnati numerosi revolutionari printre care si Eftimie Murgu. Odata cu sfarsitul secolului al XIX-lea, cand se schimba conceptia strategica, cetatea isi pierde importanta devenind o simpla cazarma.
Cetatea a functionat ca lagar intre 1914 si 1918, pentru sarbii deportati, dar si ca loc de detentie pentru prizonierii de razboi. Acolo au fost detinuti si ucisi mai multi tarani rasculati in secolul al XVIII -lea, condusi de Horea, Closca si Crisan.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetati in Stil Vauban - Cetatea Aradului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!