Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2470
Mărime: 21.87KB (arhivat)
Publicat de: Izabela Cornea
Puncte necesare: 7
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE MASTER DE ADMINISTRAREA AFACERILOR IN TURISM

Extras din referat

INTRODUCERE

Un element deosebit de important în dezvoltarea ştiinţei sunt însăşi cercetătorii. Important este rolul ştiinţei în societate şi trebuie să ţinem cont de următoarele:

- ştiinţa este un domeniu ca multe altele, tot atât de necesar pentru existenţa umană.

- schimbările radicale în toate domeniile vieţii necesită şi schimbări în pregătirea

cadrelor ştiinţifice

Cercetătorul este “un om de știință a cărui activitate se axează pe dezvoltarea și lărgirea cunoștințelor științifice într-un anumit domeniu. În general, cercetătorul publică în literatura de specialitate rezultatele cercetărilor sale”

Recunoaşterea importanţei aspectelor etice în cercetare are implicaţii asupra felului în care cercetarea este organizată şi derulată.

În calitate de cercetator este important să poţi rezista discuţiilor legate de capcanele etice apărute şi despre teama că acestea ar putea afecta rezultatele; ignorând problemele etice este ca şi cum ai produce distorsii ale datelor mai degrabă decât a le clarifica. Pentru a construi un cod de etică, este necesară identificarea valorilor şi a principiilor de acţiune care vor ghida munca cercetătorului. Valorile pe care cercetătorul trebuie să se bazeze sunt: respectul faţă de participant, consimţământul liber, alegerea corectă şi inteligentă a participanţilor şi confidenţialitatea datelor adunate.

Am optat în alegerea temei Cercetatorul- competente, dificultati, etica, cu scopul de a ma perfectiona în domeniul teoriei si metodologiei cercetarii stiintifice.

Cercetatorul- competente, dificultati, etica

Tot mai resimţită este necesitatea unui nivel înalt de pregătire a cadrelor din

domeniul cercetării, formarea culturii investigaţionale, adâncirea cunoştinţelor subiecţilor procesului de cercetare întru depăşirea graniţelor cunoştinţelor ordinare şi susţinerea tendinţei spre rezultate deosebite în acest domeniu.

Formarea cercetătorului autentic este un proces anevoios. A deveni un specialist competent este un vis a multora, dar numai o muncă asiduă de zi cu zi şi o activitate practică de cercetare, organizată şi dirijată corect poate să se soldeze cu rezultate palpabile. Întreaga viaţă a unui cercetător este o perpetuă muncă teoretică şi practică.

Cercetătorii sunt descrişi drept “Profesioniştii angajaţi în conceperea sau crearea de noi cunoştinţe, produse, procese, metode şi sisteme, precum şi în managementul proiectelor respective.”

Orice început de activitate este dificil, acelaşi lucru poate fi spus şi despre activitatea de cercetare ştiinţifică.

Pentru a iniţia acest proces sunt necesare:

- identificarea domeniului de cercetare;

- identificarea metodelor de cercetare.

Este necesar chiar la prima apropiere de această activitate o cunoaştere aprofundată a domeniului de cercetare propus pentru o alegere corectă a problematicii domeniului. Totodată este o apreciere corectă a variatelor tehnici şi tehnologii de cercetare, strategiile variate folosite la cercetare.

Etica este ştiinţa moralei. Definirea eticii este o problemă complexă având în vedere pluralismul societăţii în care trăim, multitudinea de opinii şi varietatea de norme morale, legale, culturale şi sociale pe care acest concept le include. Chiar dacă standardele etice se creează şi respectă la nivel personal, ele au impact asupra întregii societăţi, ale cărei atribute şi tradiţii pot diferi de cele individuale.

Preview document

Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică - Pagina 1
Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică - Pagina 2
Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică - Pagina 3
Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică - Pagina 4
Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică - Pagina 5
Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică - Pagina 6
Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică - Pagina 7
Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică - Pagina 8
Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Cercetatorul - Competente, Dificultati, Etica.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Relația viață de familie - viață profesională

Introducere Imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala a angajatilor contribuie in mare masura la cresterea eficientei...

Teoria și Metodologia Curriculum-ului

I. Curriculum: conceptualizare şi problematică Obiective: - definirea Teoriei şi metodologiei curriculum-ului; - identificarea locului şi...

Ai nevoie de altceva?