Cercetătorul - competențe, dificultăți, etică

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Un element deosebit de important in dezvoltarea stiintei sunt insasi cercetatorii. Important este rolul stiintei in societate si trebuie sa tinem cont de urmatoarele:
- stiinta este un domeniu ca multe altele, tot atat de necesar pentru existenta umana.
- schimbarile radicale in toate domeniile vietii necesita si schimbari in pregatirea
cadrelor stiintifice 
Cercetatorul este "un om de stiinta a carui activitate se axeaza pe dezvoltarea si largirea cunostintelor stiintifice intr-un anumit domeniu. In general, cercetatorul publica in literatura de specialitate rezultatele cercetarilor sale" 
Recunoasterea importantei aspectelor etice in cercetare are implicatii asupra felului in care cercetarea este organizata si derulata. 
In calitate de cercetator este important sa poti rezista discutiilor legate de capcanele etice aparute si despre teama ca acestea ar putea afecta rezultatele; ignorand problemele etice este ca si cum ai produce distorsii ale datelor mai degraba decat a le clarifica. Pentru a construi un cod de etica, este necesara identificarea valorilor si a principiilor de actiune care vor ghida munca cercetatorului. Valorile pe care cercetatorul trebuie sa se bazeze sunt: respectul fata de participant, consimtamantul liber, alegerea corecta si inteligenta a participantilor si confidentialitatea datelor adunate.
Am optat in alegerea temei Cercetatorul- competente, dificultati, etica, cu scopul de a ma perfectiona in domeniul teoriei si metodologiei cercetarii stiintifice.
Cercetatorul- competente, dificultati, etica
Tot mai resimtita este necesitatea unui nivel inalt de pregatire a cadrelor din
domeniul cercetarii, formarea culturii investigationale, adancirea cunostintelor subiectilor procesului de cercetare intru depasirea granitelor cunostintelor ordinare si sustinerea tendintei spre rezultate deosebite in acest domeniu.
Formarea cercetatorului autentic este un proces anevoios. A deveni un specialist competent este un vis a multora, dar numai o munca asidua de zi cu zi si o activitate practica de cercetare, organizata si dirijata corect poate sa se soldeze cu rezultate palpabile. Intreaga viata a unui cercetator este o perpetua munca teoretica si practica.
Cercetatorii sunt descrisi drept "Profesionistii angajati in conceperea sau crearea de noi cunostinte, produse, procese, metode si sisteme, precum si in managementul proiectelor respective." 
Orice inceput de activitate este dificil, acelasi lucru poate fi spus si despre activitatea de cercetare stiintifica.
Pentru a initia acest proces sunt necesare:
- identificarea domeniului de cercetare;
- identificarea metodelor de cercetare.
Este necesar chiar la prima apropiere de aceasta activitate o cunoastere aprofundata a domeniului de cercetare propus pentru o alegere corecta a problematicii domeniului. Totodata este o apreciere corecta a variatelor tehnici si tehnologii de cercetare, strategiile variate folosite la cercetare.
Etica este stiinta moralei. Definirea eticii este o problema complexa avand in vedere pluralismul societatii in care traim, multitudinea de opinii si varietatea de norme morale, legale, culturale si sociale pe care acest concept le include. Chiar daca standardele etice se creeaza si respecta la nivel personal, ele au impact asupra intregii societati, ale carei atribute si traditii pot diferi de cele individuale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetatorul - Competente, Dificultati, Etica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!