Catering

Extras din referat Cum descarc?

1. GENERALITATI
Sistemul cateringului implica 2 etape distincte, separate in timp si spatiu.
1.Cateringul industrial cu fazele de productie industriala (centralizata) si de conservare (de obicei prin congelare)
2.Cateringul comercial cu fazele de conservare, respectiv depozitare in spatii de congelare, faza de convertire a preparatelor prin decongelare si tratament termic si cea de consum (intr-o unitate de alimentatie publica sau consum familial)
Cateringul industrial se desfasoara in unitati de productie si consta in producerea centralizata a preparatelor culinare (prelucrare primara, preparare, portionare) si conservarea acestora pe lunga durata, printr-un sistem adecvat (congelare, refrigerare, sterilizare, deshidratare). Cea mai indicata si cea mai utilizata metoda de conservare este congelarea.
Acest sistem de industrializare a productiei de preparate culinare prezinta numeroase avantaje :
- investitiile necesare sunt cu 50 % mai reduse decat cele necesare pentru realizarea unor bucatarii mari care sa realizeze aceeasi productie
- se reduce volumul de munca si ponderea personalului necalificat cu 50-70%
- se diminueaza pierderile materiale cauzate de fluctuatia zilnica a consumatorilor
- se evita dificultatile de aprovizionare cu materii prime sezoniere
- se obtin produse calitativ superioare
Meniurile realizate prin sistemul catering prezinta avantajul nu numai al diversitatii, dar si al asigurari continutului nutritional adecvat, iar pretul la care se realizeaza preparatele sunt mai scazute decat in tehnologia culinara clasica.
Realizarea industriala a preparatelor culinare realizate trebuie corelata cu activitatea de congelare desfasurata de industria alimentara sau realizarea unor spatii de productie care sa asigure desfasurarea corespunzatoare a tuturor operatiilor componente.
Produsele culinare realizate prin sistemul catering necesita ambalaje speciale, care sa corespunda atat restrictiilor de inocuitate si neutralitate fata de produs, dar si necesitatii de a rezista variatiilor mari de temperatura (de la temperatura de congelare la cea de tratament termic).
Preparatele culinare astfel realizate impun existenta unui sistem logistic frigorific, inclusiv la consumator.
Tehnologia de fabricatie a preparatelor culinare tip catering este asemanatoare tehnologiei culinare din unitatile de alimentatie publica, cu particularitati tehnologice legate de conservarea produselor finite.
Activitatile desfasurate impun personal cu calificari adecvate atat sectiei catering, cat si unitatilor obisnuite de deservire a consumatorilor.
Forma de comert rapid " Fast-food " cunoaste in ultimii ani o dinamica deosebita si tinde sa inlocuiasca formele traditionale de servire a mesei. Preferinta pentru servirea rapida a mesei depinde de modificarea stilului de viata si al obiceiurilor de consum ale unor categorii largi de consumatori. In zilele lucratoare creste cererea pentru preparatele simple care pot contribui la acoperirea necesarului fiziologic fara pierderi de timp.
Aceasta forma de comert preintampina dorintele consumatorilor, oferind un sortiment simplu cu o servire rapida, o prezentare deosebita. Astfel de unitati, definite ca unitati cu sortiment limitat si preturi reduse, comercializeaza in medie 12 sortimente, fiecare unitate fiind specializata pentru unul din aceste sortimente.
Cateringul comercial rezolva printr-o solutie moderna aprovizionarea si prepararea produselor culinare in marile bucatarii ale spitalelor, cantinelor, unitatilor militare, care cer cheltuieli mari de investitii, personal specializat si numeros. Asigurarea de catre furnizori a unei game suficiente de produse reduce substantial cheltuielile in acest domeniu (85% la salarii), acopera mai echilibrat necesarul fiziologic al categoriilor implicate, garantand inocuitatea preparatelor.
Extinderea volumului productiei prin sistemul catering nu se poate face insa fara prospectarea pietei, sondarea opiniei consumatorilor, popularizarea si promovarea produselor. 
Cunoasterea potentialului nutritiv al produselor catering va avea un impact asupra consumului si distributiei acestora, corelat cu o structura sortimentala suficient de ampla care sa acopere necesitatile obiective si subiective ale diverselor segmente de consumatori.
2. PARTICULARITATILE CATERINGULUI INDUSTRIAL SI COMERCIAL
2.1. CATERINGUL INDUSTRIAL
Dezvoltarea turismului si accentuarea tendintei de servire a mesei in afara domiciliului au contribuit la cresterea permanenta a cererii de produse culinare precum si la o distribuire neuniforma a cererii in timpul zilei cu diferente mari intre nivelul maxim si nivelul minim al cererii.
Sistemul catering are drept obiectiv principal solutionarea deficientelor productiei din bucatariile clasice, nu numai prin productia unor preparate finite (gata de consum) intens solicitate, ci si a unor semipreparate tip gospodina, sau cel mai adesea, prelucrarea primara centralizata a legumelor si carnii, solutie practicata la noi.
Trecerea la sistemul catering se realizeaza numai in urma unor studii tehnico-economice competente, care fundamenteaza solutiile alese ca fiind cele mai eficiente.
Productia in sistem catering se desfasoara in mod continuu cu ajutorul unor utilaje de inalt randament carora nu le-am putea justifica exploatarea judicioasa in bucatariile traditionale ale unitatilor de alimentatie publica, oricat de mari ar fi ele.
Unele probleme tehnico-organizatorice, datorate separarii locului de productie de cel al consumului, sunt de o importanta deosebita. Dintre acestea mentionam : ambalarea, se poate face in portii individuale sau intr-un numar determinat de portii. Pentru rezolvarea optima a acestei probleme complexe este solicitat sprijinul industriei ambalajelor care trebuie sa asigure o mare diversitate de ambalaje.
Pentru conservare se pot folosi metodele cunoscute : sarare si afumare pentru carne si peste, deshidratarea pentru legume, pasteurizarea, sterilizarea, insa trebuie facuta o mentiune speciala pentru congelarea rapida, la -35C, care este cea mai utilizata in practica mondiala si care, la randul ei, presupune rezolvarea problemei conditiilor optime de transport, depozitare si a duratei de pastrare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Catering.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!