Castelul Bran

Extras din referat Cum descarc?

I.Prezentare turism cultural
Patrimoniu cultural
Cuvantul "castel" este derivat din latinescul "castellum" si inseamna cetate, fortareata, iar "castrum" inseamna loc fortificat. Castelul poate fi definit ca fiind "un refugiu sigur impotriva invaziei".
Castelele, asa cum le recunoastem in general, au fost construite din piatra in timpul epocii medievale dar istoria castelelor ne duce mult inapoi in istorie pana in perioada neolitica - in istorie, Epoca de Piatra. Intreaga istorie a castelelor ne ofera fapte si informatii importante ce ne conduc pana la constructia de castele medievale.
Prima atestare documentara referitoare la Castelul Bran dateaza din 1377, cand brasovenii au primit de la Ludovic I d'Anjou dreptul de a ridica un castel pe locul unde fusese o fortareata. Astfel incat, in 1382, locuitorii Brasovului au purces la ridicarea castelului, pe o stanca inalta, pentru a putea supraveghea intreaga regiune. Brasovenii au ridicat o citadela care are patru turnuri amplasate in cele patru puncte cardinale. Zidurile si turnurile castelului au fost construite din piatra, pentru a rezista atacurilor dusmanilor. Si interiorul castelului a fost gandit pentru a-i ajuta pe locuitorii sai in caz de asediu, de aceea camerele si coridoarele din incinta Branului formeaza un labirint misterios, iar in curtea interioara se afla o fantana care face legatura cu ascunzatorile subterane.
Castelul Bran este unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din Romania cu functii economice,istorice si militare fiind cunoscut de turistii din intreaga lume drept Castelul Dracula.Patrimoniul castelului este reprezentat de Muzeul Bran, ce se intinde pe cele 4 etaje ale castelului, este detinatorul unor valoroase si diversificate colectii de obiecte muzeale, unele dintre ele apartinand tezaurului patrimoniului cultural national.
Colectiile muzeului sunt structurate in functie de istoria artei, a etnografiei si artei populare.Colectia de arme si armuri ofera o mare valoare muzeului deoarece pune in evidenta importanta militara avuta de aceasta cetate in Evul Mediu. De o alta importanta deosebita sunt si colectiile de arta decorativa printre care se numara colectia de mobilier, colectia de ceramica si colectia de argintarie.Colectiile de arta plastica din care amintim colectia de sculptura si colectia de icoane din cadrul muzeului care incanta vizitatorii, provin din fondul regal, donatii sau achizitii.
In acest moment Castelul Bran adaposteste in curtea sa un mic muzeu al satului cu case traditionale din regiunea culoarului Rucar-Bran.
Castelele au atras imaginatia tuturor datorita misterului ce le inconjoara si de multe ori pentru a atrage turistii, castelele au fost promovate ca fiind locuri infricosatoare cu o istorie interesanta. Facand o comparatie intre Castelul Bran si urmatoarele castele internationale precum: Castelul Belcourt - Newport, Rhode Island, SUA, Castelul Chillingham - Northumberland, Anglia, Castelul Predjama - Slovenia, Castelul Moosham - Unternberg, Austria, etc. putem afirma ca patrimoniul nostru cultural, in ceea ce priveste castelele nu este mai prejos decat cel international, Castelul Bran situandu-se in Top 10 cele mai infricosatoare castele din lume conform clasamantului realizat de imopedia.ro.
Perspective de dezvoltare
Ca perspective de dezvoltare ne propunem ca in apropierea castelului sa deschidem un parc de distractii cu tematica specifica acestui loc, unde vizitatorii vor trai o experienta de neuitat,profitand de existenta utilajelor si masinariilor special amenajate creand o atmosfera desprinsa din filmele horror.
2.Analiza pietei
2.1 Identificarea pietei
Agentia de turism S.C Mareea-Olimp S.R.L a fost infiintata in anul 1998 si inmatriculata in conformitate cu prevederile legii privind societatile comerciale, fiind inregistrata in Registrul comertului cu nr.inreg. R.C.: J-20-27-1998 avand forma juridica de constituire societate cu raspundere limitata. Sediul central al agentiei este situat pe Str. Gavriil Muzicescu Nr.6, Bl.7A, in municipiul Iasi si sloganul agentiei noastre este: "In fiecare zi suntem aici pentru tine".
Firma desfasoara activitati specifice ale agentiilor de turism tour-operatoare, servicii de turism conexe, asigurari multiple de calatorie, brosuri , harti , asistenta turistica punand accentul pe piata turismului cultural.
Starea cererii
In perioada ianuarie - martie apare cererea inexistenta, deoarece clienti nu-si mai permit sa investeasca in calatorii/vacante, chiar si pana la Castelul Bran fiind inceput de an, acestia nedispunand de o situatie financiara foarte buna in urma sarbatorilor de iarna.
Cererea fluctuanta creste atunci cand au loc evenimente importante cum ar fi petrecerea de Hallowen pe data de 29 octombrie, sarbatorile pascale, Dragobetele, nunti si festivaluri cu diferite tematici.Deasemenea cererea creste atat in sezonul cald cand turistii vin in zona Bran pentru odihna, relaxare cat si in sezonul rece in preajma sarbatorilor de iarna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Castelul Bran.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!