Case Memoriale

Extras din referat Cum descarc?

Dintre casele memoriale, cea mai bine cunoscuta este "bojdeuca" din Ticau, legata de viata si activitatea literara a lui Ion Creanga. Multe case iesene amintesc de viata unor personalitati ale culturii si stiintei romanesti: casa lui Mihail Sadoveanu de la Copou, casa Otiliei Cazimir din strada Bucsinescu si casa lui Toparceanu de pe strada Ralet, casa lui Vasile Alecsandri, casa lui Mihail Kogalniceanu, casa in care s-a nascut Emil Racovita, de pe strada Karl Marx, casa lui A. D. Xenopol din piata Gh. Dimitrov, cladirea redactiei "Vietii Romanesti", de pe strada Vasile Alecsandri
CASA DOSOFTEI
Aceasta constructie din piatra cu parfum arhaic a facut parte din incinta bisericii SfantuI Nicolae Domnesc (1492), unde a functionat pe la 1675 si resedinta mitropolitana. Pe atunci intai-statator al Bisericii moldovene era mitropolitul carturar Dosoftei, vestitul traducator al cartii Psalmilor in limba romana, sub forma versificata. Aici a fost instalata tiparnita adusa de la Moscova, de sub teascurile careia au iesit valoroase carti bisericesti in limba romana.
Nu se cunoaste destinatia initiala a casei, insa este putin probabil ca ea sa fi slujit drept palat mitropolitan. Crenelurile de pe fatada, apartinand zidului de incinta inaltat de Antonie Voda Ruset la 1677, precum si mormintele gasite de arheologi sub cladire arata ca aceasta este mai noua decat vremea in care a trait Dosoftei, datand probabil de la inceputul veacului XVIII. In acelasi secol, sub boltile cladirii functionau doua dughene negustoresti, cu vad bun, pe artera comerciala care era ulita Sf. Vineri.
Dupa inceperea restaurarii bisericii Sf. Nicolae Domnesc, la 1884, preotul paroh Gavriil Ursu a amenajat in actuala casa "Dosof!tei" un paraclis, aducand aici Sfanta Masa si catapeteasma altarului Sf. Stefan (unul dintre cele trei altare ale bisericii Sf. Nicolae Domnesc). El a mutat aici si icoana Sfantului Mina Egipteanul, paraclisul primind chiar acest nume. Icoana venerata de credinciosi ca facatoare de minuni, la sfarsitul veacului al XIX-lea era obiectul unui pelerinaj popular, fapt consemnat de Rudolf Sutu in cartea sa Iasii de odinioara.
In anul 1970 s-a amenajat in "casa cu arcade" Muzeul literaturii romane vechi. Aici pot fi admirate, in original, manuscrise si tiparituri din secolele XIV-XVI, provenind din intreg spatiul romanesc. Pot fi vazute: Cazania mitropolitului Varlaam (1643), prima carte tiparita in Moldova in limba romana, Biblia lui Serban Cantacuzino (1688), precum si cartile tiparite de mitropolitul Dosoftei
La etaj se pastreaza cea mai valoroasa copie a Letopisetului Tarii Moldovei (1665), atribuit cronicarului Grigore Ureche. Muzeul poate fi vizitat zilnic intre orele 10-17, cu exceptia zilei de luni, cand este inchis.


Fisiere in arhiva (1):

  • Case Memoriale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!