Carpatii Meridionali

Extras din referat Cum descarc?

LOCALIZARE SI DELIMITARE
Carpatii Meridionali sunt situati in partea centrala a Romaniei si in sudul Depresiunii colinare a Transilvaniei.
Carpatii Meridionali sunt limitati, la est, de Valea Prahovei, spre vest, de un culoar depresionar (Culoarul Timis-Cerna), iar spre nord si sud, de regiuni deluroase.
Carpatii Meridionali reprezinta cel mai masiv si mai inalt sector al Carpatilor din tara noastra. 
Fata de celelalte doua ramuri ale Carpatilor romanesti, care au o orientare generala nordsud, Carpatii Meridionali sunt orientati pe directia est-vest.
POTENTIAL TURISTIC
Resurse naturale:
Relieful. 
Carpatii Meridionali se impart in patru sectoare transversale: Bucegi, Fagaras, Parang si Retezat-Godeanu. 
Grupa Fagaras, situata intre Dambovita si Olt, este cea mai inalta grupa montana din Carpatii Meridionali, avand, pe langa cele doua varfuri (Moldoveanu si Negoiu), mai multe inaltimi peste 2500 m. Din aceasta grupa fac parte Muntii Fagaras, in nord, si o serie de culmi mai joase, situate in sud  dintre care Muntii Iezer sunt cei mai inalti si masivi. Muntii Fagaras au o creasta centrala, orientata est - vest, unde inaltimile se mentin peste 2000 m, accesul este foarte dificil si relieful este foarte accidentat.
Creasta Muntilor Fagaras si zona inalta a Muntilor Iezer au un relief glaciar foarte dezvoltat. Intre muntii Fagaras, Cozia si Lotrului, pe Valea Oltului, se afla Depresiunea Lovistei. 
Grupa Parang, cuprinsa intre Olt, Jiu si Strei, se remarca prin intinderea mai mare si existenta unor intinse suprafete netede. Culmile muntoase pornesc din Muntii Parang (Vf.Parangul Mare, 2519 m) spre nord (muntii Sureanului si Candrelului) si spre est (Lotrului si Capatanii). Relieful glaciar este prezent in jurul varfurilor inalte, dar mai putin dezvoltat decat in Muntii Fagaras.
Grupa Retezat - Godeanu este cuprinsa intre Jiu si Culoarul Timis - Cerna. Desi cele mai mari inaltimi se afla in Muntii Retezat (Vf.Peleaga, 2509 m), masivele muntoase pornesc din Muntii Godeanu, care sunt amplasati in centrul acestei grupe.
Muntii Retezat au un relief glaciar foarte expresiv si dezvoltat, care intrece in dimensiuni si varietate formele de relief similare din Muntii Fagaras. Pe marginile acestei grupe, in zonele cu roci calcaroase, apar chei si formatiuni carstice. In partea de est se afla Depresiunea Petrosani (intinsa si alungita pe cursul superior al Jiului), iar in nord, Depresiunea Hateg pe raul Strei.
- au fost identificate si descrise urmatoarele caracteristici de eroziune: la peste 2000 m (plaforma Borascu), la 1200 - 1600 m (platforma Rau-Ses), si la 1000 m (platforma Gornovita); 
- relieful glaciar este foarte bine exprimat la altitudini mari (circuri, vai, morene); 
- sisturile cristaline (care predomina) dau reliefului un caracter masiv si putin fragmentat si conserva foarte bine platformele de eroziune; 
- pe alte roci (calcare, indeosebi) exista fenomene carstice si forme structurale;


Fisiere in arhiva (1):

  • Carpatii Meridionali.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!