Canada

Extras din referat Cum descarc?

CANADA
Capitala: Otawa (peste 800 mil loc)
Populatia: 30,2 mil loc
Vecini: Groenlanda (NE)
SUA si oceanul Pacific (NV si S)
Oceanul Arctic (N)
Oceanul Atlantic (E)
Limba oficiala: engleza si franceza
Moneda: Dolar canadian (CAD)
Canada este un stat situat in extremitatea nordica a continentului american. Ca suprafata, Canada este cea mai intinsa tara a lumii dupa Rusia, teritoriul sau fiind organizat asemenea unui stat federal, in zece provincii si doua teritorii. Este marginita la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se invecineaza cu Statele Unite ale Americii.
Istoria Canadei 
Acopera perioada de la sosirea de paleo-indienilor cu mii de ani in urma pana in ziua de azi. Canada a fost locuita timp de milenii de catre grupuri distincte de popoarele aborigene, printre care s-au stabilit relatii si retele comerciale, convingeri spirituale si ierarhii sociale. Unele dintre aceste civilizatii au disparut de mult in momentul primelor colonizari europene si au fost descoperite prin intermediul cercetarilor arheologice. Diverse tratate si legi au fost adoptate intre colonisti Europeni, precum si populatiile aborigene.
Incepand cu secolul al XV-lea, Franta si Marea Britanie au explorat si s-au stabilit mai tarziu de-a lungul coastei Atlanticului. Franta a cedat aproape toate coloniile sale din America de Nord catre Marea Britanie in 1763, dupa Razboiul de sapte ani. In 1867, odata cu unirea a trei colonii britanice nord-americane, prin intermediul Confederatiei, Canada s-a format ca un domeniu federal a patru provincii.
Relieful
In Canada marile unitati de relief sunt dispuse la fel ca in SUA:
* O zona joasa, in partea centrala, un platou putin accidentat;* Sistemul Cordilierilor, in vest, format din muntii Stancosi si muntii Coastei (Mount Logan, 6050m), care inchide o serie de platouri interioare inalte (Yukon, Columbia, s.a)* Sistemul Apalasilor, in est cu lanturi paralele putin inalte.
Clima
Clima Canadei este rece (polara si subpolara) in nord, in deosebi in Arhipelagul Arctic Canadian, si temperata in restul teritoriului. 
In zonele litorale climatul este temperat- oceanic, dar diferentiat: mai bland pe coasta Pacifica, datorita influentelor ramificatiilor curentului cald Nord-Pacific, si mai aspra pe coasta atlantica, aflata sub influenta curentului rece Labrador.
Apele
Apele Candei dispune de o retea hidrografica uriasa. Cursurile de apa se indreapta spre toate cele trei oceane care o limiteaza: Atlantic (Sf Laurentiu), Pacific (Yukon si Columbia), Arctic (MacKenzie, Churchill, Nelson). Fluviul Sf Laurentiu este importanta pentru navigatie, langa Marile Lacuri cu oceanul Atlantic. 
Raurile Canadiene formeaza canioane si cascade (Niagara, Nahanni), debite bogate si potential hidroenergetic ridicat. In Canada sunt numeroase lacuri de origine tectono-glaciara sau numai glaciara: Marile Lacuri, de la granita cu SUA, Lacul Sclavilor, Lacul Ursilor, Winnpeq.
Populatia si asezarile omenesti
Desi este cea mai intinsa tara din America de Nord, Canada este cea mai putin populata, cu o densitate de numai 3 loc/km2 . Peste 2/3 din populatie sunt concentrate in sud, pe o fasie lata de 150-200 km, in apropierea granitei cu SUA, intre Oceanele Pacific si Atlantic. Cele mai mari densitati (15- 25 loc/ km2 ) se inregistreaza in Sud-Est: in regiunea Marilor Lacuri si in valea fluviului Sf Laurentiu. Populatia Canadei este formata in principal din urmasii colonistiilor albi din secolele trecute, in deosebi de origine Britanica si Franceza, si ai emigrantiilor germani, italieni si ucainieni. In ansamblu predomina anglo-canadienii cca 45% si franco-canadieniicca 30%, urmati de alti europeni. In numar redus exista amerindieni si eschimosi. Peste din populatie sunt concentrate in mediul urban.


Fisiere in arhiva (1):

  • Canada.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!