Bulgaria

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Informatii legate de Bulgaria 
Limba bulgara este desemnata ca fiind cea mai veche limba slava scrisa ; 
Bulgaria are cele mai scazute impozite pe venit pentru locuitori si pentru firme din Uniunea Europeana ;
Bulgaria este cunoscuta ca fiind cel mai mare producator din lume la capitolul uleiuri si esente pentru parfumuri ;
Plovdivul este unul dintre cele mai vechi orase din lume ;
Bucataria bulgareasca este asemanatoare cu cele din tarile balcanice. Printre cele mai importante produse in materie de gatit este cozonacul.
1.2 Asezare geografica
Bulgaria este pozitionata in Peninsula Balcanica , fiind o tara eurpoeana . Are ca vecini pe Romania la nord , pe Serbia la vest , iar pe Turcia si Grecia la sud . Are o suprafata de 110.000 kmp si este catalogata ca fiind a 14-a tara ca marime din Europa.
1.3 Capitala
Capitala Bulgariei este Sofia , oras situat in partea central-vestica a tarii , la poalele muntelui Vitosa . 
Pe locul unei vechi asezari a tribului trac al serdilor , ia fiinta , in sec. 1 d.Hr. , un oras roman , ridicat sub conducerea lui Traian la rangul de colonie. In orasul reconstruit de imparatul bizantin Iustinian este inaltata , intre 532-537 , bazilica Sf. Sofia , de la care S , adopta , in sec. 14 , actuala denumire. In 809 S , intra in componenta primului tarat bulgar. In 1879 este proclamata capitala a Bulgariei. 
Cel mai important centru cultural al tarii : Academia Bulgara de Stiinte .
Monumente : Palatul Battenberg , catedrala Aleksandr Nevski -  adapostind in cripta cea mai mare colectie de icoane din lume ; bazilica Sf. Sofia , Biserica Sf. Nedelja , Biserica ruseasca Sf. Nicolae , Sinagoga Centrala , etc.
1.4 Populatie
In ultimul timp , Bulgaria a avut o scadere majora a ratei , in ceea ce priveste cresterea populatiei , unde populatia semnifica aproximativ 9.000.000 de locuitori , fiind in continua scadere.
Culte : ortodoxism c. 81% , islamism c. 12% , protestantism c. 2% , catolicism 1% , mozaism 0.8% . 
1.5 Limbile Bulgariei
Limba bulgara este recunoscuta ca fiind o limba indo-europeana , fiind o ramura a limbilor slave. 
Bulgaria este limba oficiala a Bulgariei , aceasta folosind alfabetul chirilic . Bulgara moderna a evoluat din slavona , iar treptat a trecut la modernizari ale gramaticii si sintaxei.
1.6 Statul
Bulgaria este republica parlamentara , conform Constitutiei din 1991. Parlamentul unicameral- Adunarea Nationala -  este format din 240 de membri , alesi pentru un mandat de 4 ani . Sef al statului este Presedintele , ales prin vot direct , pentru un mandat de 5 ani , reeligibil o singura data. Puterea executiva este exercitata de catre guvern , condus de un prim-ministru desemnat presedinte si confirmat de Adunarea Nationala , in fata careia este responsabil .
1.7 Sistem politic
Bulgaria este caracterizata ca fiind republica parlamentara . Primul ministru ocupa pozitia puterii executive . Presedintele are puteri reprezentative , dar si drept de veto limitat .


Fisiere in arhiva (1):

  • Bulgaria.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!