Biserica din Densuș - turism cultural

Extras din referat

Biserica Sfantul Nicolae din Densus
Ce este interesant de stiut despre Biserica Densus?
Aflata in apropierea ruinelor fostei capitale a Daciei Romane - Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa -, aceasta a fost, de-a lungul timpului, obiect de controversa intre diferiti oameni de stiinta, care doreau sa-i stabileasca originea. Unii istorici considera ca asezamantul a fost construit pe ruinele unui edicifiu pre-crestin din Dacia, altii cred ca a fost ridicata pe fundatia unui templu inchinat zeului Marte, multi spun ca biserica a fost mai intai un mausoleu inchinat generalului roman Longinus Maximus(Longinus fusese luat prizonier de catre regele dac Decebal. Pentru ca acesta sa nu-l forteze pe Traian ca, in schimbul sau, sa isi retraga armata la sud de Dunare, Longinus s-a sinucis.), Nicolae Iorga o plaseaza in secolul al XVI-lea iar istoricul de arta Vataseanu crede ca ar fi din ultimul sfert al secolului al XIII-lea. 
In sustinerea parerii ca aceasta ar fi fost la inceput un templu pagan, sunt aduse urmatoarele argumente: altarul bisericii este mai aproape de directia sud decat de cea de est, ceea ce confirma ipotezele specialistilor ca acolo a fost intai un templu pagan, caci toate lacasurile de cult crestine au altarul spre est. Alte indicii ar fi forma acoperisului, care privit din lateral, are forma unei pasari, mai precis porumbel, iar deasupra altarului se afla doi lei de piatra, situati coada in coada.
De ce ar trebui vizitata Biserica Densus?
Cert este un singur lucru: la ora actuala este cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin slujbe.
Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra in patrimoniul UNESCO. 
Nicolae Iorga a numit biserica "fara pereche in toata romanimea".
Biserica este stranie, parca realizata din parti neomogene .
De ce merita statutul de obiectiv turistic cultural?
In primul rand datorita vechimii,cat si controversei iscate in privinta originii.
Arhitectura diferita:Biserica are o lungime de 30 de metri, latimea de 8 metri, inaltimea de 18 metri si un spatiu interior de 15 metri patrati. Zidurile au fost construite din bolovani de rau , caramizi cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, lespezi , tuburi de canalizare, blocuri, marmura, coloane si statui luate din Ulpia Traiana. Masa Altarului este realizata dintr-o piatra funerara de pe care au fost sterse literele. Deasupra se afla doi lei care stau cu spatele unul la altul. Naosul este strapuns de un turn in jurul caruia se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta de sprijin. Spre est se afla o adanca absida semicirculara, atat la interior cat si la exterior, avand pe latura sudica un diaconicon de mari dimensiuni. La diferite nivele ale zidurilor se observa motivul arhitectonic in dinti de ferastrau.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biserica din Densus - Turism Cultural.ppt

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!