Băile Herculane

Extras din referat

Cap. I. Identificarea resurselor agroturistice din localitatea Baile Herculane
1.1. Prezentarea localitatii
a. Istoric
Statiunea Baile Herculane are o istorie multimilenara. Numeroasele descoperiri arheologice demonstreaza existenta oamenilor in aceste locuri inca din Epoca Paleolitica. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n., fapt consemnat intr-o tabula votiva din bai: "Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea in calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, intorcindu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostiinta...". In perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Este, asadar, cea mai veche statiune din Romania, numita in vremurile romanilor "Ad aquas Herculis sacras". 
In timpul celor aproape 165 de ani de dominatie romana in Dacia, statiunea Herculane era cunoscuta peste tot in Imperiul Roman. Amenajarile in stanca, conductele arata ca aici veneau reprezentantii aristocratiei romane, locul devenind un centru de vacanta al Imperiului. Au fost descoperite sase statuete dedicate zeului Hercules, dupa care s-a dat numele statiunii.
Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare. 
Dupa 1718, Pacea de la Passarovitz, incepe istoria moderna si contemporana a Bailor Herculane, in cadrul Imperiului austriac. 
Din 1736 incepe reconstructia si modernizarea "bailor", a cailor de acces, granicierii banateni construind aici majoritatea edificiilor din statiune, care poarta amprenta unui baroc austriac impresionant. Statiunea este vizitata de-a lungul timpului de mari personalitati, intre care : imparatul Iosif al II-lea, imparatul Francisc I si imparateasa Charlotte, imparatul Franz Iosef si imparateasa Elisabeta. 
1847 este anul in care se monteaza renumita statuie din bronz a lui Hercules, opera a maestrilor Romel Mayer si Glantz din Viena. In 1852, imparatul Austriei considera Baile-Herculane ca fiind "ceea mai frumoasa statiune de pe continent", iar imparateasa Elisabeta, pasionata si armonioasa Sissi, scrie un jurnal intim in care Baile Herculane sunt o prezenta distincta si incintatoare. In statiune exista Muzeul Nicolae Cena, ale carui colectii au inceput sa fie constituite incepand cu anul 1922. 
b. Asezare geografica
Statiunea Baile Herculane este amplasata intr-un cadru natural exceptional, parte integrata in Parcul National Valea Cernei-Domogled, este situata in sud-vestul Romaniei, Judetul Caras-Severin, pe Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti in est si Muntii Cernei in vest, la 41 km nord-vest de Municipiul Drobeta-Turnu Severin.
Cai de acces spre Baile Herculane:
o Aeroporturi: 
- Caransebes - 80 Km
- Craiova - 160Km
o Rutiere:
- Drumul European E70
o Cai Ferate: 
In Baile Herculane se gaseste Gara Cfr prin care trece inclusiv garnitura de tren international Bucuresti - Timisoara - Budapesta. In Baile Herculane opresc absolut toate trenurile: IC, Express, Rapid, Accelerat, Personal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Baile Herculane.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!