Atractii Turistice in Muntii Apuseni

Extras din referat Cum descarc?

Lucrarea de fata isi propune sa prezinte cateva din particularitatile reliefului care impresioneaza prin unicitate,din Muntii Apuseni:Cetatile Ponorului,Dealul cu Melci,Groapa Ruginoasa,Cascada Rachitele.In afara de Cetatile Ponorului,lucrarea prezinta colturi din natura mai putin cunoscute,dar foarte interesante.
COMPLEXUL CARSTIC CETATILE PONORULUI
Cetatile Ponorului este unul dintre cele mai mari complexe carstice din Romania,fiind numit Everestul speologiei romanesti. Cetatile Ponorului sunt situate pe platoul carstic Padis la capatul aval al Vaii Cetatilor, la 950 m altitudine,in nordul Muntilor Bihor,la circa 10-15 km de comuna Pietroasa.
Zona turistica Padis se constituie din bazinul Cetatile Ponorului cu o suprafata de 36 km patrati(incluzand Cheile Galbenei si Poiana Florilor) la sud vest si Cheile Somesului Cald-Poiana Varasoaia-Poiana Caciulata la nord.
Platoul Padis este un bazin inchis, unde apa de suprafata aproape lipseste, fiind drenata in intregime pe sub pamant in valea Galbenei si in valea Boghii. Prin colorari au fost identificate 8 bazine care comunica doar subteran. Zona este bogata in formatiuni carstice, pesteri ca Lumea Pierduta, Ghetarul de la Barsa, Cetatile Radesei, Pestera Caput. Sunt citeva chei: Cheile Galbenei, Cheile Somesului Cald, Groapa Ruginoasa, doline uvale, izbucuri si ponoare etc.
Pestera Cetatile Ponorului are o galerie principala de 2 km lungime, activa, de dimensiuni impresionante in care un rau puternic, poate cel mai mare rau subteran din tara, curge formand cascade, repezisuri si valtori. Culmile inconjuratoare care inchid circular depresiunea sunt taiate doar intr-un singur loc de canionul Vaii Cetatilor.
Intrarea in pestera se face printr-un portal de 70 m inaltime si 30 m latime ce perforeaza peretele primei doline, gigantica si aceasta( 300 m adancime, 1000 m diametru). Imensul portal al Cetatilor Ponorului, sugereaza o ogiva gotica devenita un fel de simbol al carstului Muntilor Apuseni. Molizii aninati in pereti sunt singurul termen de comparatie pentru uriasa dimensiune a portalului si a peretelui in care este sapat. 
In partea dreapta a portalului, o limba de grohotis urca pe sub o arcada in Dolina II. Aceasta este de fapt un aven circular de 150 m inaltime si 70m diametru, avand la baza doua ferestre: portiunea de acces dinspre Dolina I pe sub Portal si o fereastra spre tunelul subteran al Pesterii Cetatile Ponorului.
In partea stanga a portalului se zareste partea superioara a unui perete si mai inalt ce strajuieste Dolina III, cu cele doua balcoane de barne aninate deasupra prapastiei.A treia dolina este cea mai mare. 
In Dolina III se poate patrunde din Dolina I, urcand pe scarile metalice din stanga Portalului si depasind pragul ce separa cele doua circuri. Dolina III are forma de triunghi cu latura de 300 m, avand in mijloc un portal spre care coboara imense limbi de grohotis. In partea sa vestica, deasupra galeriei de acces spre sectorul subteran, se inalta un perete perfect vertical de peste 200 m, cu mici brane inundate de vegetatie, in partea sa superioara fiind amenajate doua balcoane din lemn. In partea sudica, poteca turistica urca costis pe panta abrupta a unui valcel spalat de torenti, spre balcoane. 
Balcoanele, in numar de patru, doua deasupra Dolinei III si doua deasupra Dolinei II, permit contemplarea dimensiunilor impresionantului complex carstic al Cetatilor Ponorului.
Dupa ce se trece de zona luminata natural prin sparturile celor trei doline, in galeria pesterii mai apar doua izbucuri puternice de apa. Este apa care s-a pierdut in Poiana Ponor. Apoi se patrunde in zona dificila unde bolovani si trunchiuri de copaci cladesc baricade peste care apa formeaza cascade si valtori. Pentru inaintare se folosesc tehnici alpinistice si barci de cauciuc. 
Prima sala, usor alungita are in partea superioara o galerie fosila de 300 m. Urmeaza Sala Taberei, o verticala si primul lac navigabil. Se trece o noua baricada, lacul al doilea si o galerie impresionanta de 70 m inaltime ce duce la lacul 3 si 4. Sifonul sau lacul 5 ce urmeaza se poate trece pe sus, printr-o galerie fosila dupa care urmeaza lacul 6 lung de 85 m. Se trec urmatoarele trei lacuri pentru a ajunge intr-o zona in care apar speleoteme, Sala Florilor de Piatra, in care se gasesc interesante stalagmite arenacee. Portiunea de dupa aceasta sala apare inundata partial de lacurile 10, 11 si 12. Galeria Venetiana, frumos concretionata, da acces intr-o sala cu un mare grohotis, apoi galeria se inunda formand lacul 14, ce duce la sifonul terminal, incurcat de trunchiuri de pomi. Din acest punct, sfarsitul propriu-zis al galeriei, incepand din 1972 alpinistii au efectuat o multime de escalade in cautarea pasajului de trecere spre aval. S-a reusit urcarea a 120 m dar galeriile gasite pana acuma nu au inca legatura cu activul princiupal.
Tot sub Portal, in partea stanga, un tunel inundat aduce la lumina pentru putin timp apa ce provine din Lumea Pierduta si care se pierde la mai putin de 1 km mai sus in Pestera Caput.


Fisiere in arhiva (1):

  • Atractii Turistice in Muntii Apuseni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!