Analiza potențialului agroturistic a zonei Comuna Curtuișeni, Județul Bihor

Extras din referat Cum descarc?

(1) Date generale:
1. Denumirea obiectivului de investitii
DEZVOLTAREA ACTIVITATII DE TURISM IN COMUNA CURTUISENI ACTIUNEA 1: INFIINTARE SI AMENAJARE TRASEU TEMATIC:"DEALUL CARAMIDARIEI" IN COMUNA CURTUISENI, JUDETUL BIHOR ACTIUNEA 2: PROMOVAREA POTENTIALULUI TURISTIC AL ZONEI
2. Amplasamentul (judetul, localitatea, strada, numarul)
REGIUNEA NORD-VEST, JUDETUL BIHOR, COMUNA CURTUISENI, LOCALITATEA CURTUISENI
3. Titularul investitiei
COMUNA CURTUISENI
4. Beneficiarul investitiei
COMUNA CURTUISENI
(2) Informatii generale privind proiectul
1. Situatia actuala si informatii despre entitatea responsabila cu implementarea proiectului
CONCEPTUL DE TURISM RURAL
Este un fenomen care s-a dezvoltat in timp, iar pentru tarile europene, mai ales pentru cele din Uniunea Europeana, acesta nu reprezintaun fenomen nou. El s-a practicat, intr-o maniera spontana sau relativ organizata, dar a capatat, in ultimul timp, o extindere deosebita, in stransa concordanta cu expansiunea fenomenului urban, cu posibilitatile crescande de circulatie si nu in ultimul rand cu resursele financiare ale populatiei. 
Turismul rural este o activitate economica, privit prin prisma faptului caeste parte componenta a ramurii mari economice (turismul), dar si parte a bazei economice a asezarilor rurale. In acelasi timp este o modalitate de conservare a calitatilor naturale si umane ale unui spatiu geografic, un mod de educatie si de crestere a calitatii vietii pentru cei care practica acesta activitate
In acceptiunea psihologilor, turismul rural este o formaaparte de turism in care accentul se pune pe latura umana. Turistul este considerat ca un adevarat oaspete, un prieten, iar contactul uman (dialogul si schimbul de impresii) este primordial. Turistul trebuie sa raspunda acestei ospitalitalitati prin respectsi consideratie pentru comunitatea rurala. 
Sociologii considera ca turismul rural se poate practica in conditiile desfasurarii normale a vietii rurale.Turistul va cunoaste omul (taranul), viata sa de zi cu zi, cultural rurala. De aceea, amenajarile turistice in mediul rural trebuie sa apatina in exclusivitate comunitatii rurale, singura in masura sa pastreze nealterat spatiul rural. 
Ecoturismul sau turismul ecologic este acea forma a turismului care, spre deosebire de turismul de agrement, se concentreaza mai mult asupra valorile mediului nostru natural. Este preocupat totodata si de cunoasterea culturii locuitorilor izolati din zonele montane, respectiv de valorificarea sporturilor, posibilitatilor de agrement orientate spre natura. Datorita vietii moderne tensionate (stres, zgomot, aer poluat, mediu urban) exista o cerere tot mai mare pentru experiente ecologice, pentru posibilitati de recreere si odihna (chiar si activa) linistita, departe de civilizatie.
Ecoturistul, prin comportamentul sau ecologic, contribuie la pastrarea mediului natural
care il atrage, asigurand venituri comunitatilor care traiesc in mediul natural si organizatiilor cu activitati de protectie a naturii, locuri de munca pentru comunitatile locale, totodata sporeste constienta privind protectia bogatiilor naturale si culturale, atat in randul localnicilor, cat si in randul turistilor.
In cursul drumetiilor oamenii se distanteaza de mediul urban in care traiesc si isi petrec timpul in mediu natural. Cele mai dese sunt excursiile si drumetiile, eventual plimbari dar se includ aici si alte drumetii sau deplasari in aer liber, in natura care implica efort fizic, facute in grup, nu odata sub forma de concurs.
Cicloturismul este o calatorie recreativa, de una sau mai multe zile, in care deplasarea cu bicicleta are un rol esential. Traseele in sine trebuie sa devina parte a ofertei de experiente, caci mergand cu bicicleta pe meleaguri frumoase, vazand peisaje minunate.
Cicloturismul cuprinde vizitele de o zi, turele mai scurte, de cateva zile sau cele lungi.
Grupurile tinta ale ecoturismului
Grupurile tinta ale ecoturismului, cei care beneficiaza de serviciile, produsele turismului ecologic, in functie de activitate, se pot grupa in 4 categorii:
Turisti verzi ocazionali: nu figureaza printre motivatiile lor primordiale sa beneficieze de produsele turistice legate de mediul natural, dar in cursul calatoriilor viziteaza si centrele, locurile de prezentare, traseele educationale atractive. In cererea autohtona a ecoturismului acest segment are ponderea cea mai mare. Ar fi importanta punerea in valoare a functiei de formare de viziune, de constientizare a mostenirii a turismului ecologic prin servicii orientate spre experiente atractive, in cazul unei dezvoltari reusite unii din acest segment pot deveni ecoturisti adevarati.
Turisti verzi activi: obiectivul lor principal este desfasurarea unor activitati active care se pot practica in natura, in cursul activitatilor de recreare ei pot acumula si cunostinte legate de natura.
Ecoturisti: turistii care satisfac definitia ecoturismului, constienti in privinta mediului natural,
care cauta valori autentice, responsabili, pe parcursul calatoriilor aleg in asa fel serviciile de care vor beneficia, incat sa minimalizeze efectele negative si sa le mareasca pe cele pozitive.
Ecoturisti devotati: cunoasterea naturii, stilul de viata cu abordare ecologica este parte a vietii lor de zi cu zi, si in cursul calatoriilor contribuie activ la pastrarea valorilor naturale si culturale.
Caracteristicile ecoturistilor: sunt tineri sau de varsta medie, cu studii mai inalte, familiile
isi invata copiii de la o varsta frageda sa iubeasca natura si sa faca drumetii, cei nefamilisti sunt in general barbati. Ii motiveaza in special posibilitatea excursiilor, frumusetea mediului natural, aerul curat si linistea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza potentialului agroturistic a zonei Comuna Curtuiuseni, Judetul Bihor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Studiu de fezabilitate - DEZVOLTAREA ACTIVITATII DE TURISM IN COMUNA CURTUISENI ACTIUNEA 1: INFIINTARE SI AMENAJARE TRASEU TEMATIC:"DEALUL CARAMIDARIEI" IN COMUNA CURTUISENI, JUDETUL BIHOR ACTIUNEA 2: PROMOVAREA POTENTIALULUI TURISTIC AL ZONE- , SC TERM SRL


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!