Amenajarea turistică a teritoriului

Extras din referat Cum descarc?

Amenajarea turistica a teritoriului
Desfasurarea actiunilor turistice, indifferent de forma lor presupune stabilirea unor legaturi, raporturi intre turist si zonele pe care aceste le viziteaza, in care este prezent. Aceste raporturi au un continut complex; pe de alta parte, teritoriul, prin potentialul sau natural, reprezinta motivatia deplasari turistului de pe alta parte, el serveste ca suport material, fizic pentru realizarea de echipamente destinate satisfacerii cerintelor turistului.
In aceste conditii devine necesara organizarea teritoriului, adaptarea lui pentru a raspunde nevoilor turistului, dar si protejarea, conservarea lui, activitati ce fac obiectul amenajarii turistice.
Amenajarea zonelor turistice se constituie ca parte integrata a procesului general de amenajare a teritoriului a carui obiectiv vizeaza organizarea stiintifica a spatiului si punerea in valoare, in diverse forme, a resurselor fiecarei zone.
Amenajarea teritoriului
Ca activitate si preocupare distincta, amenajarea teritoriului se contureaza abia dupa anul 1950 cand apar primele organisme specializate in acest domeniu, ca urmare a accelerarii procesului de urbanizare. 
Concepte:
-Spatiul amenajat este spatiul in care se produce o adaptare reciproca intre teritoriul si componentele acestuia, pe de o parte, respectiv nevoile rezultate din activitatile economico-sociale care se desfasoara in limitele teritoriului respectiv, pe de alta parte. Poate fi definit si ca un produs al interactiuni dintre activitati si spatii.
-Inglobeaza o serie de fenomene cu caracter spatial cum ar fi localitatiile, zonele industriale, populatiile si relatiile umane, retelele de transport si energie, bunurile etc.
-Presupune si o serie de relatii de interconditionare cu mediul.
Relatia dintre cele doua categorii de elemente duce la incadrarea spatiului amenajat in categoria sistemelor socio-spatiale. De aiai rezulta ca amenajarea teritoriului are ca fundament necesitatea adaptarii teritoriului la problemele pe care le ridica dezvoltarea economica si sociala.
Amenajarea teritoriului reprezinta un inventar de tehnici destinate localizarii activitatilor si reglementarii utilizarii spatiului. In funcatie de diversitatea formelor de actiune si de domeniile avutein vedere de acestea, conceptul mai este definit si ca planificare regionala, localizare sau sistematizarea teritoriului.
Evolutia teritoriala:
Amenajarea teritoriului are la origine modul in care au evoluat asezarile urbane de-a lungul timpului. Astfel, intr-o prima etapa, acestea s-au dezvoltat in raport cu existenta unor conditii favorabile: resurse de hrana si apa, conditi materiale care sa permita dezvoltarea unor aglomerari umane intr-un spatiu restrans. Daca initial dezvoltarea localitatilor era mai mult sau mai putin anarhica, odata cu cresterea dimensiunilor acestora s-a problema unei conceptii privitoare la organizarea urbana ca principala preocupare a amenajarii teritoriului.
Organizarea urbana a avut si are in vedere mai multi factori: 
-tipologia oraselor: militare, comerciale, industriale si miniere, culturale, administrative, resedinte temporare, mixte.
-extinderea oraselor si formele acestora (radiale, concentrice, polinucleare)
-relatia cu mediul inconjurator (ecologia urbana) 
Organizarea urbana are in vedere si tendintele de evolutie ale oraselor:
-polarizarea activitatii: eliminarea efectelor negative ale acesteia este unul din obiectivele amenajarii teritoriului.
-exurbanizarea
-dezvoltarea rurala
Extinderea ariei de actiune a amenajarii teritoriului dincolo de organizarea urbana duce la transformarea acesteia in planificare regionala.
Componentele amenajarii teritoriului:
Amenajarea teritoriului presupune un proces de sistematizare a acestuia. Sistematizarea teritoriului reprezinta un ansamblu de principii si activitati (forme, programe, metode si tehnici de natura urbanista, economica, juridica) care urmaresc:
-asigurarea utilizarii eficiente a teritoriului
-valorificarea completa a potentialului acestuia
-realizarea unor conditii civilizate de viata ale oamenilor
Obiectivele majore ale procesului de sistematizare, ca o componenta a amenajarii teritoriului, sunt:
-utilizarea rationala a teritoriului: se urmareste buna gospodarie a fondului funciar avandu-se in vedere caracteristicile sale de raritate si nereproductibilitate; se are in vedere posibilitatea utilizari multiple cu randamente diferite a suprafetei amenajate; prin organizarea teritoriului se urmareste: stabilirea dimensiunii optime a suprafetelor sistematizate, stabilirea celor mai adecvate destinatii, gasirea celor mai eficiente modalitati de utilizare.
-valorificarea eficienta a resurselor existente pe teritoriu: asigurarea unei dezvoltari economice echitabil repartizata teritorial si combaterea decalajelor regionale prin valorificarea eficienta a tuturor categoriilor de resurse; recurgerea la solutii de sistematizare constans in: localizarea activitatilor in corelatie cu specificul resurselor din fiecare arie teritoriala si dezvoltarea unor procese economice la scara mica.
-dezvoltarea armonioasa si echilibrata a localitatilor: se are in vedere crearea unor centre economice, sociale si administrative puternice, moderne, care sa asigure locuitorilor acestora conditi de viata ridicate; integrarea asezarilor umane in ansamblul zonei din care fac parte si aprofundarea cooperarii dintre ele; in localitatile urbane se are in vedere utilizarea eficienta a terenurilor prin: dimensionarea optima a constructiilor, distribuirea echilibrata a punctelor de atractie, imbunatatirea si eficientizarea transportului in comun,amenajarea unor spatii de recreare si odihna; in localitatile rurale se are in vedere modernizarea sistemului de locuire si a infrastructurii, in corelatie cu pastrarea specificului arhitectural si valorificarea traditilor constructive locale; in cazul localitatilor turistice se pune acent pe valorificarea cat mai complexa si mai completa a resurselor naturale si antropice concomitent cu crearea cadrului adecvat odihnei si recreeri.
-pastrarea echilibrului ecologic si protejarea mediului: orientarea cresterii economice spre domenii cu impact cat mai redus asupra mediului; stabilirea unor amplasamente optime pentru diversele activitati astfel incat un impact distructiv asupra mediului sa fie minim; pastrarea echilibrului ecologic si combatereapoluarii prin model de organizare a localitatilor si de desfasurare a vietii cotidiene.
Amenajarea turistica- componenta a amenajarii teritoriului
Aceasta pozitie se datoreaza integrarii activitatii turistice in ansamblul activitatii economice la nivel national si regional. Rezulta astfel ca amenajarea teritoriului in scopuri turistice este o componenta integrata a amenajarii teritoriului din toate punctele de vedere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea Turistica a Teritoriului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!