Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Ciolpani

Extras din referat Cum descarc?

Cap. I Optiunea pentru tipul de amenajare
Am ales sa reamenajez aceasta zona deoarece o mare parte din copilaria mea am petrecut-o in acest loc dupa parerea mea, minunat. Am avut intentia ca pentru cateva momente sa schimb sau imbunatatesc diverse aspecte din aceasta zona. Lucruri pe care mi-as fi dorit sa le intalnesc deja si care nu au fost posibile. Din pacate zona nu a fost exploatata la capacitate maxima din punct de vedere turistic. 
Asezarea s-a format dupa anul 1800 din familiile de clacasi ai manastirii care invecinandu-se cu lacul Tiganesti a preluat numele acestuia. Situat pe teritoriul comunei Ciolpani, lacul este acoperit de o bogata vegetatie (stuf, papura, nuferi, stanjenei galbeni, etc.), iar in adancurile lui traiesc diferite soiuri de peste.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Tiganesti, era arondata plasii Snagov din judetul Ilfov, si era formata din satele Ciolpani, Luparia-Saracineasca si Tiganesti. In comuna functionau o scoala mixta si patru biserici ortodoxe. Pe atunci, satul Piscu apartinea comunei Cocioc, fiind cunoscut ca sat de olari, cu mosii in proprietatea Domeniului Coroanei; iar satul Izvorani facea parte din comuna Tancabesti, avand o biserica lipoveneasca. 
In 1925, comunei i se alipise si satul Izvorani, (fost in comuna Tancabesti), iar comuna a ajuns in total la 3062 de locuitori si facea parte din plasa Buftea-Bucoveni. Comuna isi avea resedinta in satul Ciolpani. 
In 1950, comuna a fost inclusa in raionul Caciulati al regiunii Bucuresti si apoi (dupa 1960) din raionul Buftea al aceleiasi regiuni. In 1968, comuna si-a luat numele de Ciolpani (de la satul de resedinta) si a fost inclus in judetul Ilfov, satul Tiganesti fiind desfiintat si inclus in satul Ciolpani. In 1981, comuna a devenit parte a Sectorului Agricol Ilfov, aflat in subordinea municipiului Bucuresti, sector devenit in 1998 judetul Ilfov.
In padurea Ciolpani exista o rezervatie dendrologica avand o suprafata de 50 ha si o statiune de cercetari forestiere. La mijlocul lunii august se organizeaza in Ciolpani un targ unde se vand, printre altele, obiecte de ceramica realizate de olarii din satul Piscu, component al comunei.
Din Ciolpani, un drum modernizat duce la manastirea Tiganesti (3 km), atestata documentar inca din 1780 ca schit de calugari. In biserica manastirii, ridicata in 1812 de un grup de ctitori in frunte cu marele ban Golescu, pot fi vazute icoane vechi si picturi din 1895. Un frumos ancadrament ornat cu motive florale impodobeste intrarea in biserica.
Cap. II Selectia zonei
2.1. Localizarea zonei; Cai de acces
Comuna Ciolpani este situata in Campia Romana, subdiviziunea Vlasiei, pe locurile ocupate odinioara de paduri de stejar crescute spontan (astazi defrisata) din asa numitii Codrii Vlasiei.
Comuna Ciolpani este asezata in nordul judetului Ilfov, la intersectia Raului Ialomita cu Drumul National nr.1, la granita ce desparte judetul Ilfov de judetul Prahova. Tot in partea de nord s-a format in decursul timpului Balta Manastirii (88 ha). In partea de sud a comunei, respective satul Izvorani, se afla lacul Snagov.
Teritoriul comunei Ciolpani, este traversat pe directia sud - nord de D.N.1, fiind asezata pe de o parte si de alta a D.N. 1, Bucuresti - Ploiesti, la o distanta de 33 km de Bucuresti si circa 20 km de Aeroportul Otopeni. De la impartirea administrativ teritoriala din anul 1965, comuna Ciolpani are urmatorii vecini: 
- la nord - est , comuna Gruiu
- la est si vest, comuna Snagov
- la vest, comuna Peris
Prin asezarea sa geografica, comuna Ciolpani se bucura de o serie de avantaje de dezvoltare a localitatii, indeosebi a satului Izvorani, unde pe malul lacului Snagov, in ultimii ani, s-au construit locuinte de odihna atat de persoane juridice, cat si personae fizice.
In prezent, comuna Ciolpani, dupa impartirea administrative - teritoriala din 1965, are in componenta sa patru sate:
- satul Ciolpani, resedinta comunei, desfasurata de-a lungul D.N. 1
- satul Piscu, situate in zona de nord a Raului Ialomita si a comunei
- satul Izvorani, situat in sud-estul comunei in vecinatatea lacului Snagov
- satul Luparia, situat la nord de Raul Ialomita
Axe rutiere
In comuna Ciolpani, caile de comunicatii existente sunt D.N. 1 Bucuresti - Ploiesti (care apartine drumurilor nationale), drumurile judetene 101 B (cu Peris si Snagov Sat), 101C (asigura legaturi din Ciolpani spre Silistea Snagovului si Gruiu), 101 M si drumuri comunale 181, 182, 8, 673 care fac legatura intre satele componente ale comunei.
2.2. Potentialul turistic al zonei
2.2.1. Resursele naturale ( relief, clima, flora, fauna, hidrografie, rezervatii, 
protectia mediului)
Teritoriul administrativ al comunei ocupa o parte din campania interfluviana dintre Ialomita si Valea Snagov.
Relieful dominant este cel de campie relativ ondulata datorita unor vaiugi latite si mlastinite. Altitudinea ei scade de la 115m in vest la 90m in est.
Lunca Ialomitei are latimi de 300-1.000m. La nord de Ciolpani, intalneste Valea Sticlariei unde s-a format lacul de tip liman, Balta Manastirii. Acest lac, in prezent amenajat si impartit in mai multe bazine are o suprafata de 87 ha, 6 km lungime si adancime medie de 3m.
Clima temperat-continentala, cu nuante excesive, ce caracterizeaza partea de sud-est a tarii, prezinta valori mult atenuate datorita Lacului Snagov si Manastirii, precum si a intinselor paduri din apropiere.
Clima localitatii prezinta valori moderate ale componentelor, comparative cu zonele invecinate, datorita intinselor suprafete lacuste sau impadurite din apropiere.
Datorita conditiilor fizico-geografice, invelisul de soluri al comunei Ciolpani este dominat de soluri brun-roscate tipice, freatic umede care reprezinta tipul zonal cel mai extins. In zona de lucru se gasesc soluri aluvionale tipice, freatic umede, dupa cum sunt mai rar sau mai des afectate de inundatii. 
Solurile brun - roscate dau rezultate bune in culturile de cereale, plante industriale, precum si pentru cultura pomilor fructiferi si a vitei de vie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea in Scopuri Turistice a Zonei Ciolpani.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!