amenajare turistica teritoriala in zona lacului sf_ana

Extras din referat Cum descarc?

1.Localizarea si delimitarea arealului pentru amenajarea turistica
Lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos sunt situate in sudul judetului Harghita, si anume in Masivul Ciomatul Mare (Puciosu), gasindu-se in doua cratere gemene. Arealul este marginit pe laturile estice, sud-estice si sudice de paduri de conifere si de foioase care imbraca in cea mai mare parte versantii masivului muntos.
Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice in Carpati si in Europa de Est, care a avut loc acum cateva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani). Tinovul Mohos s-a format in craterul alaturat al aceluiasi masiv.
Pelerinajul la lacul Sf. Ana a devenit inca din secolul al XII-lea un obicei, o traditie, confirmata de documentele care povestesc chiar de o capela de lemn, ridicata langa lac. In 1564, s-a ridicat o capela de piatra, iar popularitatea zonei a facut ca de-a lungul sec. XVII si XVIII, pe 26 iulie, cand are loc hramul Sfintei Ana, aici sa ajunga aprox. 30-40.000 de pelerini care stateau mai multe zile. 
Incepand cu anul 1720 calugarii franciscani stabiliti in zona, au promovat adorarea altui sfant, Sf. Anton de Padua si de atunci, in ciuda faptului ca pelerinajul la lac nu a incetat, intensitatea sa a mai scazut, ramanand mai mult un loc de intalnire pentru tinerii din zona pana in zilele noastre. 
2.Inventarierea potentialului turistic specific zonei respective
Lacul Sfanta Ana este considerat obiectiv turistic- natural, reprezentand un singur element cu caracter turistic al carui potential constituie o valoare de atractie. Este unicul lac de origine vulcanica de pe teritoriul Romaniei si din intreaga Europa, aflandu-se la o altitudine de 950 m, ocupand zona centrala a masivului vulcanic Ciomatu. Lacul are un diametru de peste 500 m, adancimea medie este de 4,2 m, iar adancimea maxima de 7 m. Are suprafata de circa 19,5 ha, iar bazinul lacustru adaposteste un volum de apa de aproximativ 786.360 m3. Prima harta bartimetrica a fost intocmita in anul 1909, atunci lacul avea o adancime de 8,3 metri. In anul 1896 s-a stabilit o adancime de 12 metri. Intre anii 1869 si 1955, lacul s-a colmatat simtitor, reducandu-si adancimea cu 5 m. Fundul lacului este acoperit cu un strat gros de mal.
Lacul Sf. Ana este considerat rezervatie mixta - geologica si peisagistica. Rezervatia naturala ocupa si versantii craterului (in total 240 ha), pentru a conserva atat lacul, cat si suprafata limitrofa de pe care se scurg apele de precipitatii ce il alimenteaza. Regimul hidric al lacului consta din scurgerea apei de pe peretii craterului, din precipitatiile ce cad pe suprafata apei si din scurgerea apei din lac pe cale subterana. Rezulta in final o micsorare a adancimii apei care este pusa pe seama colmatarii, intesificata de defrisarea intensa din zona. O particularitate a lacului este gradul de mineralizare extrem de redus al apei - fiind o apa aproape distilata - este extrem de curata, mineralizatia fiind de 0,002%, ca urmare a rocilor putin solubile din constitutia versantilor. 
Aici se afla o capela romano-catolica, purtand hramul Sfintei Ana, acesta fiind principalul motiv ce atrage in fiecare an, pe 26 iulie, un numar mare de turisti, care participa la asa-numitele "Zile ale lacului", acestia combinand turismul de odihna si agrement cu turismul religios.
Zona - inclusiv Tinovul Mohos din craterul vulcanic vecin, cu numeroase raritati botanice de pe vremea glaciatiunii - este legata de statiunea Tusnad Bai, respectiv de Baile Balvanyos cu poteci turistice marcate.
Tinovul Mohos, care a luat nastere in urma cu circa 3000 de ani, este despartit de lacul Sf. Ana de o coama imensa. Datorita existentei aici a catorva specii floristice rare, turbaria este declarata monument al naturii. Se afla in partea de sud-est a conului vulcanic Ciomatu, in craterul Mohos, crater conjugat cu cel al lacului Sf. Ana. Tinovul are o suprafata de 80 ha si se afla la 1050 m altitudine, cu 100 metri mai sus fata de nivelul lacului. 
Tinovul Mohos este considerat rezervatie floristica, acesta fiind format prin umplerea unuia dintre craterele vulcanice ale masivului Ciomat - Puturosu cu turba, provenita mai ales din muschi turbicoli (Sphagnum), depusa an de an, de acolo provenindu-i si numele - Tinovul Mohos, adica "Lacul cu muschi", cu un depozit de turba de cca. 10 m grosime. Este acoperit in mare parte de pin silvestru, pe langa acesta mai intalnindu-se si specii ca: mesteacanul pufos (Betula pubescens), merisorul de munte, bradisorul (Lycopodium inundatum) precum si o serie de alte specii de plante de tip relict ca: buzduganul (Sparganium minimum), trestia de camp (Calamagrostis neglecta), bumbacarita (Eriophorum gracile), specii de rogoz (Carex elongata, Carex limosa), rachita (Salix aurita) si cea mai importanta este planta carnivora (insectivora) numita popular roua-cerului (Drosera rotundifolia).
Fauna - in apa lacului n-a existat o fauna piscicola decat dupa colonizarea cu o specie de somn pitic american. Fauna lacului este saraca, fiind reprezentata si de sarpele de casa, tritonul cu creasta, plosnita de apa si de crustacee inferioare. Capacitatea trofica redusa a apei lacului se datoreaza si emanatiilor mofetice prin fundul lacului si prin peretii craterului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lacul Sfanta Ana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!