Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2300
Mărime: 21.89KB (arhivat)
Publicat de: Isidor-Emil Bota
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Capitolul I Pozitie geografica 3
  2. 1.1. Localizare 3
  3. 1.2. Cai de acces 3
  4. 1.3. Cadru natural 4
  5. Capitolul II Analiza potentialului turistic 6
  6. 2.1. Apele termale 6
  7. 2.2. Indicatii terapeutice 6
  8. 2.3. Alte resurse turistice 7
  9. Capitolul III Propuneri de amenajare turistice 8
  10. Capitolul IV Masuri de protectie a mediului 9
  11. Bibliografie 11

Extras din referat

Capitolul I

Poziţie geografică

1.1. Localizare:

Statiunea Băile Felix este localizată în partea de Nord-Vest a României, la 8 km de municipiul Oradea şi la 20 km de graniţa cu Ungaria (de punctul de frontiera Bors). Situată în Câmpia Crişurilor, la zona de contact cu extremitatea vestică a dealurilor de la poalele Muntilor Padurea Craiului într-o zonă colinară cu păduri de fag şi de stejar, la o altitudine de 140 m, Băile Felix concentrează toate atributele unei adevarate statiuni balneo-climaterice.

In apropiere de Baile Felix se afla statiunea Baile 1 Mai, avand aceleasi caracteristici de climat.

Scurt istoric:

În 1221, apare cea mai veche mărturie a Băilor Felix într-o Diplomă a Vaticanului fiind menţionate apele termale de langa Cetatea Oradei ca Termae Varadienses sau Băile Oradiei. Efectul tămăduitor al băilor termale îşi pune amprenta pe scrierile marelui umanist Nicolaus Olahus, care le aduce un omagiu in 1536.

Mai târziu, între 1700 - 1721, Felix Heldres descoperă şi utilizează izvorul Felix, a cărui denumire s-a generalizat cu timpul pentru toată staţiunea. In 1731 se face prima analiză a apelor termale şi ale proprietăţii lor curative, unice, aşa cum le cunoaştem până astăzi.

Prima atestare despre staţiune datează din anul 1763 şi conţine notele unui medic privind construirea unui bazin pentru băi. În 1771, bazinul de lemn a fost transformat în bazin de piatra ataşându-se şi cabine de băi. Între 1711-1721 apar primele asezăminte organizate pentru tratament sub numele de "baia lui Felix", iar în 1885 se captează un nou izvor, cu o temperatură de 49°C. Prima clădire a fost construită între 1766-1772. Staţiunea începe să se dezvolte dupa realizarea primului foraj modern de la Izvorul Principal în 1885.

La expoziţia mondiala din 1896, apelor din această staţiune li s-a acordat medalia de Aur si Diploma de onoare.

1.2. Căi de acces

Turiştii dornici să ajungă în staţiune pot alege din mai multe modalităţi de acces, rutier, feroviar şi aerian.

Rutier:

Băile Felix se află lângă drumul European E66 Oradea-Deva, la 8 km. de Oradea si 20 km de cea mai apropiată trecere de frontieră cu Ungaria Bors.

Mijolace de transport în comun: staţia de Maxi Taxi şi autobuse care circula spre Băile Felix se afla în Oradea, cartierul Nufărul, la capătul de linie al tramvaielor, la iesirea din oras spre Băile Felix. Mijloacele de transport în comun circula pe ruta Oradea - Sanmartin - Băile Felix şi retur într-un interval de 15 minute.

Feroviar:

Pentru a ajunge în Băile Felix pe cale feroviara, trebuie să ajungeti până în Oradea cu trenul. Din Oradea în Băile Felix se ajunge cu mijloace de transport în comun.

Aerian:

Aeroportul Oradea oferă atât curse interne cât şi externe (via Timişoara). Cursele interne sunt Bucureşti-Oradea şi retur, iar ca destinaţii externe amintim curse din Oradea spre: Ancona, Florenta, Milano, Roma, Torino, Verona, Dusseldorf, Munchen, Stuttgart, Paris, Atena. În apropiere sunt situate aeroporturile internationale Timisoara (180Km) si Budapesta (250 Km).

Aeroportul Oradea, Calea Aradului, Km. 6.

1.3. Cadru natural

Relief

Este complex, dispus în trepte, de la est (Muntii Bihorului, Muntii Vladeasa, Codru Moma, Pădurea Craiului, Plopiş, despărţiţi de depresiunile Beius si Vad-Borod) spre vest (90 m in Campia joasă a Crişurilor). Predominanţă calcarului a favorizat apariţia unui pitoresc relief carstic-platoul Padis. Dealurile piemontane crişene au altitudini între 200-500 m şi fac trecerea la cea mai joasa treaptă, Câmpia vestică.

Flora şi fauna

Datoriă prezenţei în judeţul Bihor a unei suprafeţe mari din Parcul Natural al Muntilor Apuseni, a unor zone umede relativ extinse, biodiversitatea este una din atrcţiile majore ale mediului natural din Bihor.

Mentionăm din cele peste 1000 de specii rare de flora şi fauna din judetul Bihor: specii regionale, endemice carpatice si daco-balcanice: Silene dubia, Dianthus spiculifolius, Dentaria glandulosa, Viola declinata, Campanula cladniana, Centaurea spinulosa etc.

Fauna rară este reprezentată de benatode în Parcul Natural Apuseni au fost descoperite 5 specii noi pentru ştiinţă şi 15 specii noi pentru fauna Romaniei. Pe lângă toate acestea, fauna sălbatică este bine reprezentată în pădurile din zona de deal şi munte a judetului: lupi, urşi, cerbi, caprioare etc.

Nymphaea lotus (nufăr termal) reprezintă unicul caz în care o specie de plantă tropicală trăieşte spontan într-o climă temperată în Rezervatia Naturala pârâul Peţa din statiunea Băile 1 Mai aflat la circa 3 km de Băile Felix. Nufărul alb poate fi văzut în staţiunea balneoclimaterică Băile Felix fiind unul din frumuseţile zonei.

Pe lânga nuferi, care au fost adusi din Băile 1 Mai, în lacurile artificiale termale din Băile Felix se găsesc câteva specii de Lotuşi. Aceste specii de lotuşi au fost aclimatizaţi, fiind aduşi din India şi Pakistan - Nelurnuncifera, Africa - Nymphea zanzibarena, Asia şi Africa - Aeibornia crasepis

Clima

Staţiunea are o climă temperat-continentală, cu influenţe oceanice provenind din vest, temperatura medie anuală este de 10,6°C (iulie- în jur de 21°C; ianuarie în jur de -2°C).

Temperatura (de la 10,5°C in campii si de 2-4°C pe munti) şi precipitaţiile (de la 700 mm în campie la 1400 mm pe cele mai înalte culmi), oscilează în funcţie de unităţile de relief. Vânturile bat din directia nord-vest, sud-vest şi sud.

Bioclimatul este sedativ, cu ierni dulci si veri fara calduri excesive. Vânturi uşoare din N si NE, precipitaţii relativ reduse (650 mm anual).

Preview document

Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai - Pagina 1
Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai - Pagina 2
Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai - Pagina 3
Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai - Pagina 4
Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai - Pagina 5
Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai - Pagina 6
Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai - Pagina 7
Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai - Pagina 8
Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai - Pagina 9
Amenajare teritorială Băile Felix și Băile 1 Mai - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Amenajare Teritoriala Baile Felix si Baile 1 Mai.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Comuna Sînmartin Județul Bihor

Introducere În cadrul acestei lucrări este prezentată o analiză a localităţii Sânmartin alături de satele care-i aparţin, Cihei, Haieu, Rontau,...

Ai nevoie de altceva?