Alpii Transilvaniei - Carpații Meridionali - grupa Munților Bucegi - Leaota

Extras din referat Cum descarc?

In extremitatea estica a Carpatilor Meridionali masivele Bucegi, Piatra Craiului, Leaota reprezinta o unitate teritoriala bine definita din punct de vedere geografic. Pe o suprafata restransa intalnim aspecte specifice Carpatilor Meridionali, dar cu caractere proprii. Limitele acestei unitati sunt conturate de abrupturi tectonice si structurale pe care vegetatia, solurile si modul de utilizare a terenurilor le accentueaza. Denivelari de peste 1000m apar in partea de nord intre Bucegi si Muntii Clabucetelor sau intre Piatra Craiului si Depresiunea Brasov. In est, Culoarul Prahovei delimiteaza Bucegii de Garbova. 
MUNTII BUCEGI 
Muntii Bucegi sunt centrul drumetiilor montane, dominand de la mare inaltime Valea Prahovei cu faimoasele sale statiuni Sinaia, Poiana Tapului, Busteni, Predeal, de unde pleaca si cele mai accesibile rute montane, drumuri, telecabina, teleferice, poteci. 
Destul de inalti, spectaculosi datorita peretilor abrupti si a partiilor acoperite de paduri, Muntii Bucegi se ofera ochiului printr-o priveliste ametitoare. Ajunsi in varf, in spatele acestei impresionante fatade se afla platoul renumit datorita unor stanci ciudate. 
Acestea sunt Sfinxul si Babele, creatii ale naturii, ciudatenii misterioase, atractii pentru oricine a ajuns in zona. Cel mai mult atrage Sfinxul (2216 m altitudine) care, prin aspectul sau omenesc, creeaza o imagine tulburatoare: fata proportionata, buze severe, barbie voluntara. Se spune ca Sfinxul este reprezentarea unei divinitati, expresie suprema de putere si demnitate. Asemanarea Sfinxului din Bucegi cu Marele Sfinx egiptean de la Gizeh este un motiv in plus sa credem ca natura si-a depasit propriile limite, lasandu-ne pe noi uimiti si neputinciosi in descoperirea misterului. Alaturi de Sfinx se inalta grupul de stanci cunoscute sub numele de ,,Babele".
Aparitia acestor copii ai naturii este inca pusa sub semnul intrebarii, unii cercetatori considerand ca agenti modelatori au fost apa si vantul, cu sprijinul inghetului si dezghetului. Oricum, legendele din jurul stancilor din Bucegi se dezvolta in continuare, unind realitatea cu supranaturalul.
Alt punct de atractie de pe platou este Crucea Eroilor de pe Varful Caraiman, o cruce uriasa ridicata in memoria romanilor care au murit in timpul primului razboi mondial. Crucea este luminata, dominand si noaptea intreaga Vale a Prahovei. O excursie pe platou este relaxanta si binevenita intr-o dupa-amiaza insorita. Puteti petrece si noaptea acolo, la una dintre numeroasele cabane: Piatra Arsa, Caraiman, Babele, Omu, Padina, Poiana Izvoarelor, Diham. 
Pentru aventurieri, Bucegi ofera unele dintre cele mai provocatoare locuri de alpinism din Romania, in timp ce iarna statiunile din Valea Prahovei sunt paradisul schiorilor si iubitorilor de snowboard.
ASEZARI SI LIMITE
In lantul Carpatilor romanesti, un loc de frunte il detine cetatea de piatra a Bucegilor, dominand spre est Valea Prahovei, care ii separa de Muntii Baiului, spre nord Clabucetele Predealului, iat spre nord-vest si vest, platourile Branului si cupola masiva a Muntilor Leaota, iar la sud Subcarpatii Ialomitei.
Limitele masivului sunt date la nord de Depresiunea Brasovului, la vest de Valea Dambovitei, la est de Valea Prahovei, iar in sud de catre Vaile Ialomitei si Ialomicioare
RELIEFUL
Ramura dinspre rasarit, inaltata deasupra Vaii Prahova, este denumita culmea principala a Bucegilor, iar cea dinspre apus, culmea Strunga.In nord, din Vf. Omu(2505m), radiaza culmile nordice. Din partea de nord a arcului format de culmea principala si culmea Strunga, se mai despart catre interiorul arcului 3 culmi relativ scurte, numite culmile interioare.
A.CULMEA PRINCIPALA
Asezata intre adancile depresiuni ale Vailor Prahovei si Ialomitei, culmea principala a Bucegilor se caracterizeaza in primul rand prin formele sale de relief puternic contrastante, si anume: versantul prahovean si platoul Bucegilor. Astfel, versantul prahovean este in cea mai mare parte stancos si abrupt, pe o diferenta de nivel de 500-900m si pe o lungime de circa 10km.
In crestetul culmii principale, contrastand puternic cu versantul prahovean abrupt, intalnim podisul inalt, platoul Bucegilor, larg de 1-3km si desfasurat pe o distanta de aproximativ 10km, avand inaltimi cuprinse intre 1600-2400m si o inclinare de la nord catre sud. Platoul este strabatut in lung de usoara depresiune a paraului Izvorul Dorului ce isi are obarsia sub creasta Babele.
Valea Izvorul Dorului, impreuna cu viroaga ce formeaza in platou obarsia Vaii Jepilor, desparte 2 siruri paralele de inaltimi, spre rasarit sirul prahovean si spre apus sirul ialomitean.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alpii Transilvaniei - Carpatii Meridionali - Grupa Muntilor Bucegi - Leaota.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!