Activitati Turistice in Cadrul Ariilor Naturale Protejate

Extras din referat Cum descarc?

CE ESTE O ARIE NATURALA PROTEJATA 
In lume exista peste 1.400 de denumiri care desemneaza o arie protejata, fiecare fiind stabilita printr-o reglementare la nivel national. Pot sa existe arii protejate cu denumiri diferite, dar care au acelasi scop, insa si arii protejate cu aceesi denumire, dar cu obiective de management si caracterstici foarte diferite. 
De la aparitia ariilor naturale protejate pana in prezent s-au dat o serie de definitii acestora de catre diverse organizatii si institutii. 
IUCN (Uniunea internationala pentru conservarea naturii) defineste o arie naturala protejata astfel: "o arie (zona) terestra si/sau marina special dedicata protectiei si conservarii diversitatii biologice, a resurselor naturale si a celor culturale asociate. administrata cu mijloace legale sau alte mijloace de efect." 
Unii autori romani propun ca o arie naturala protejata sa fie definita astfel: o zona delimitata geografic, cu elemente naturale rare sau in procent ridicat, desemnata sau reglementata si gospodarita in sensul atingerii unor obiective specifice de conservare; cuprinde parcuri nationale, rezervatii naturale, rezervatii ale biosferei, monumente ale naturii si altele. 
ARIILE NATURALE PROTEJATE DIN ROMANIA 
CATEGORIA Ia: Rezervatii Naturale Stricte: arii protejate administrate in special pentru interes stiintific 
O zona terestra si/sau marina ce poseda ecosisteme, caracteristici geologice si geomorfologice si/sau specii reprezentative sau cu o valoare remarcabila, destinate in principal pentru cercetare stiintifica si/sau monitorizare de mediu. 
CATEGORIA Ib: Zona de salbaticie : arie protejata administrata in special pentru protectia zonelor naturale salbatice 
O suprafata mare terestra si/sau marina nemodificata sau putin modificata, ce isi mentine caracterul ei natural, fara a avea asezari permanente sau semnificative, care este protejata si administrata pentru mentinerea caracteristicilor naturale. 
CATEGORIA II: Parc National: arie protejata administrata in special pentru protejarea ecosistemelor si recreere 
O zona terestra si/sau marina desemnata sa protejeze integritatea ecologica a unuia sau mai multor ecosisteme pentru generatiile prezente si viitoare, sa excluda exploatarea sau ocupatiile contrare scopului pentru care a fost desemnata aria si sa furnizeze o baza pentru oportunitati spirituale, stiintifice, de educatie, de recreere si vizitare, toate acestea trebuind sa fie compatibile ecologic si cultural. 
CATEGORIA III: Monument al Naturii: arie protejata administrata in special pentru conservarea caracteristicilor naturale specifice 
O zona ce contine una sau mai multe caracteristici naturale sau natural/culturale care au o valoare remarcabila sau unica din cauza raritatii inascute, reprezentativitatii, calitatilor estetice sau importantei culturale. 
CATEGORIA IV: Arie de Management pentru Habitat/Specie: arie protejata administrata in special pentru conservarea naturii prin interventii manageriale 
O zona terestra si/sau marina supusa unei interventii active de management pentru a asigura mentinerea habitatelor si/sau indeplinirea necesitatilor unor specii particulare. 
CATEGORIA V: Peisaj Terestru/Marin Protejat: arie protejata administrata in special pentru conservarea peisajului terestru/marin si recreere 
O zona terestra, dupa caz avand si zona costiera sau marina, unde interactiunea dintre oameni si natura pe parcursul timpului a produs o zona cu un caracter distinctiv, cu o semnificativa valoare estetica, ecologica si/sau culturala si deseori cu o inalta valoare a diversitatii biologice. Apararea integritatii acestei interactiuni traditionale este vitala pentru protectia, mentinerea si evolutia unei astfel de zone. 
CATEGORIA VI: Arie Protejata pentru Managementul Resurselor: arie protejata administrata in special pentru folosirea durabila a ecosistemelor naturale 
O zona ce contine predominant sisteme naturale nemodificate, administrate spre a asigura protectia si mentinerea pe lunga durata a diversitatii biologice, furnizand concomitent un flux continuu de produse naturale si servicii pentru satisfacerea nevoilor comunitatilor. 
Alte Tipuri de Arii Protejate 
Asa cum IUCN furnizeaza indrumare pentru categoriile de arii protejate, cateva conventii internationale furnizeaza de asemenea indrumari pentru crearea de arii protejate speciale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitati Turistice in Cadrul Ariilor Naturale Protejate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!