Zona Euro

Extras din referat Cum descarc?

Crearea si acceptarea monedei unice, a fost fara nici o indoiala un act de incredere in Europa, si in acelasi timp o provocare in contextul economiei globale. Toate schimbarile pe care le-a generat trecerea la moneda unica au fost suportate pentru a creste capacitatea de a concura intr-o economie globalizata, trecerea la euro fiind favorizata de stabilitatea economica care a permis dezvoltarea in continuare a statelor membre, fara pericolul inflatiei.
Daca luam in considerare realizarile zonei euro, se evidentiaza in mod special dimensiunile PIB-ului, politicile macro si micro economice, structura industriei europene.
Produsul Intern Brut al zonei euro se ridica la aproximativ 80% din cel al Statelor Unite, 15% din valoare bunurilor si serviciilor realizate la nivel mondial provindin zona euro, SUA contribuind cu 20% la realizarea PIB-ului mondial, iar Japonia cu 7,7%. Mai mult, cota zonei euro din exporturile mondiale este mai mare decat cea a SUA (15,7% fata de 12,6% a SUA). Rolul important al zonei euro rezida si din faptul ca este cea mai mare piata de desfacere din lume, puterea de cumparare mare fiind depasita doar de Statele Unite.
In ceea ce priveste convergenta macroeconomica si reformele microeconomice, putem spune ca primul proces, stabilit prin cei cinci parametri prevazuti in Tratatul de Maastricht a condus, dincolo de cifre, la afirmarea stabilitatii.
De la trecerea la euro si pana astazi, Europa se confrunta cu dezvoltarea insuficienta a economiei si nivelul ridicat al somajului. Problema intervine atunci cand se face raportul intre ceea ce s-a realizat (atingerea stabilitatii macroeconomice garantata de Pactul de Stabilitate si Dezvoltare) si manifestarea deplina a efectelor lor pozitive (crearea de noi locuri de munca).
Referitor la reformele microeconomice, efectele pozitive nu vor intarzia daca vor avea la baza o crestere a flexibilitatii pietei muncii si o diminuare a fiscalitatii care afecteaza costul muncii. Mai mult decat atat, trebuie sa se dezvolte si un policy mix care sa aiba la baza promovarea cercetarii si dezvoltarii, precum si formarea resurselor umane, in special din punct de vedere tehnic.
Aceste prioritati sunt generate de structura industriei europene, prea mult axata pe productii traditionale, in timp ce intaietatea in productiile de inalta tehnologie (in special microelectronica si tehnologiile informationale) este detinuta de Statele Unite.
Industria zonei euro trebuie sa genereze productii cu inalt continut tehnologic, cu valoare adaugata ridicata, unde abilitatile cerute in orice loc de munca sunt inalte, precum si dimensiunea contributiei oferite de cercetarea stiintifica si tehnologica.
In zona euro ar trebui sa se produca asa numita "distrugere creatoare" a economistului Joseph A. Schumpeter, adica aparitia unor noi industrii nascute in urma progresului tehnico-stiintific, care sa le inlocuiasca pe cele vechi, devenite intre timp perimate.
Tehnologia europeana nu s-a dezvoltat in aceeasi proportie in care au crescut bunastarea si costurile muncii. Pentru a-si transforma cunoasterea stiintifica si tehnica in oportunitati efective, zona euro trebuie sa se bazeze pe un sistem financiar mai modern, pe bancile de afaceri si pe furnizorii capitalurilor de risc.
Intreprinderile care activeaza in zona euro trebuie sa devina mai competitive, cu o productivitate mai mare.
Reorganizarea industriala actuala se datoreaza in primul rand unui puternic avant dat de marile corporatii. Acestea sunt in special intreprinderi care gestioneaza servicii publice sau produc marfuri exclusiv la cererea statului, aparute in urma privatizarilor din 1990. Resursa critica fundamentala a lor este capacitatea de a mentine controlul tehnologiilor de productie si cercetarii si dezvoltarii. Din pacate, efortul invatamantului european in directia stiintei teoretice si aplicate nu este deocamdata suficient pentru a permite zonei euro sa joace un rol mai puternic in economia mondiala.
Astfel, moneda unica poate conduce la procese de concentrare productiva in directie inversa fata de procesul de descentralizare pe care constructia europeana l-a provocat pana acum.


Fisiere in arhiva (2):

  • Zona Euro
    • eseu euro.doc
    • PRIMA PAGINA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!