Venezuela - Salvata de Saddam

Extras din referat Cum descarc?

Venezuela: salvata de Saddam
Venezuela era un exemplu clasic de tara care se ridicase de la saracie la bogatie gratie petrolului. Tot ea mai reprezenta si un model de instigare la agitatie a bogatilor in cautare de petrol, de dezechilibru intre bogati si saraci, de tara exploatata fara rusine de corporatocratie. Devenise exemplul tipic al locului in care asasinii economici de moda veche, convietuiau cu versiunea corporatista, de stil nou.
Evenimentele despre care se scria in ziua aceea la Ground Zero erau rezultatul direct al alegerilor din 1998, cind saracii si defavorizatii Venezuelei l-au ales presedinte pe Hugo Chavez, cu o majoritate zdrobitoare. Acesta a instituit imediat masuri drastice, preluind controlul asupra curtilor de judecata si asupra altor institutii, dizolvind Congresul venezuelean. El a denuntat Statele Unite pentru ,,impe!rialismul nerusinat", a vorbit cu convingere impotriva globalizarii si a introdus o lege a hidrocarburilor, care era, de fapt, o reminiscenta, chiar si cu numele, a aceleia pe care o introdusese Jaime Roldos in Ecuador, cu putin inainte ca elicopterul lui sa se prabuseasca. Legea dubla drepturile de exploatare pe care le plateau companiile petroliere straine. Apoi, Chavez a sfidat independenta traditionala a companiei detinute de stat, Petroleos de Venezuela, inlocuindu-i pe directorii acesteia cu oameni care ii erau loiali.
Petrolul venezuelean este crucial pentru economiile lumii. In 2002 aceasta tara era cea de-a patra mare exportatoare de petrol si furnizoarea numarul trei pentru Statele Unite. Petroleos de Venezuela, cu patruzeci de mii de angajati si cu vinzari anuale de 50 miliarde de dolari, reprezinta 80% din venitul din exporturi al tarii. Reprezin!ta, de departe, cel mai important factor al economiei venezuelene4. Prin preluarea industriei, Chavez s-a impus pe scena mondiala ca un jucator deosebit de important.
Multi locuitori ai Venezuelei priveau acest lucru ca pe un semn al destinului, o desavirsire a unui proces care incepuse cu optzeci de ani mai inainte. Pe 14 decembrie 1922, o uriasa explozie de petrol a tisnit din pamint linga Maracaibo. O suta de barili de materie bruta s-au raspindit in aer timp de trei zile la rind, acest unic eve!niment geologic schimbind Venezuela pentru totdeauna. Pina in 1930, Venezuela era cel mai mare exportator de petrol. Venezuelenii considerau petrolul solutia la toate problemele lor.
In timpul embargoului impus de OPEC in 1973, pretul petrolului a sarit in aer, iar bugetul national al Venezuelei a crescut de patru ori. Asasinii economici s-au pus pe treaba. Bancile internationale au invadat tara cu imprumuturi care aveau sa fie folosite pentru vaste proiecte de infrastructura si dezvoltare industriala, precum si pentru cei mai inalti zgirie-nori de pe continent. Apoi, in anii 1980, au sosit asasinii economici de tip corporatist. Pentru acestia era ocazia ideala de a taia raul de la radacina. Clasa de mijloc din Venezuela capatase consistenta si reprezenta o piata bogata pentru o larga va!rietate de produse si totusi inca mai exista un sector de saraci foarte numeros, care era disponibil pentru munca in ateliere si fabrici.
Apoi, pretul petrolului s-a prabusit, iar Venezuela nu si-a mai putut plati datoriile. In 1989, FMI a impus masuri dure de austeritate si a facut presiuni asupra Caracasului de a sprijini corporatocratia in di!verse alte feluri. Venezuelenii au reactionat violent; revoltele au ucis peste doua sute de oameni. Iluzia ca petrolul era o sursa inepuizabila de sprijin a fost spulberata. Intre 1978 si 2003, venitul pe cap de locuitor din Venezuela a scazut cu peste 40%.
Noua situatie demografica a pregatit scena pentru Chavez, dar si pentru conflictul cu Washingtonul. Indata ce a preluat puterea, noul presedinte a intreprins actiuni care nu au facut decit sa provoace administratia Bush. Chiar inainte de atacurile din 11 septembrie, Washingtonul isi revizuia optiunile. Presedintele Bush si consilierii sai s-au concentrat asupra mobilizarii comunitatii interna!tionale de a sprijini activitatile SUA din Afganistan si invazia din Irak. Pe deasupra, economia SUA se afla in mijlocul unei recesiuni. Vene!zuela a retrogradat pe locul al doilea. In orice caz, era evident ca, la un anumit punct, Bush si Chavez aveau sa se razgindeasca. Cu Irakul si alti furnizori de petrol din Orientul Mijlociu in primejdie, Washin!gtonul nu-si putea permite sa ignore Venezuela pentru mult timp.
Vazand toate acestea autorul s-a gandit sa se apuce de scris, dar povestea trebuia imbunatatita si astfel era necesara o calatorie in Afganistan, in Irak si Venezuela si pentru a scrie comentarii contemporane despre cele trei tari. Ele pareau sa intruchipeze o ironie la adresa afacerilor lumii noastre: fiecare trecea printr-un tumult politic traumatizant si se pricopsise cu lideri care lasau foarte mult de dorit (un taliban crud si despotic, un Saddam psihopat si un Chavez inept din punct de vedere economic), in nici un caz insa corporatocratia nu raspundea incercind sa rezolve pro!blemele mult mai profunde ale tarilor respective. Dimpotriva, reac!tia era de a submina liderii care stateau in calea politicii noastre pri!vind petrolul. Sub multe aspecte, Venezuela era cazul care intriga cel mai mult deoarece, in timp ce in Afganistan avusese deja loc inter!ventia militara, care parea inevitabila si in Irak, reactia administratiei americane fata de Chavez raminea un mister. In ceea ce ma privea, chestiunea nu era daca Chavez era sau nu un bun conducator, ci era legata de reactia Washingtonului fata de un lider care statuse in calea marsului corporatocratiei catre imperiul global.
Pina in decembrie 2002, atit situatia din Venezuela, cit si cea din Irak au atins apogeul crizei. Cele doua tari evoluau in directii perfect opuse una fata de cealalta. In Irak, toate eforturile subtile - atit din partea asasinilor economici, cit si a sacalilor - esuasera in incercarea de a-i forta pe Saddam sa cedeze, iar acum ne pregateam pentru solutia ultima - invazia. In Venezuela, administratia Bush punea in practica modelul iranian al lui Kermit Roosevelt. Asa cum se scria si in New York Times:
Sute de mii de venezueleni au umplut strazile astazi, pentru a-si afirma devotamentul fata de greva nationala, acum in cea de-a 28-a zi, pentru a forta inlaturarea presedintelui Hugo Chavez. Greva, la care s-a adaugat un numar de aproximativ 30000 de munci!tori petrolieri, ameninta sa faca, in lunile care vor veni, ravagii in sinul acestei natiuni, al cincilea producator de petrol din lume...


Fisiere in arhiva (1):

  • Venezuela - Salvata de Saddam.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!