Tranzacții economice internaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In jargonul economic american, prin offshore sunt denumite activitatile economice si firmele care isi desfasoara activitatea in afara teritoriului national al statului in care acestea sunt rezidenti.

Cu alte cuvinte este vorba despre intreprinderi care nu desfasoara activitati comerciale in tara in care au fost inregistrate si care, din punct de vedere al actelor comerciale savarsite, sunt considerate ca fiind firme straine. O companie offshore nu realizeaza venituri in tara in care a fost inmatriculata.

Costul aferent infiintarii si mentinerii unei companii variaza de la o jurisdictie la alta.La acestea se adauga costuri anuale pentru asigurarea unui birou inregistrat, onorarii pentru agenti, reprezentanti locali, secretari companie, completarea anumitor documente, costuri care variaza la fel de la o jurisdictie la alta si in functie de tipul de compananie.

Exista si costuri optionale putem include costurile cu directorii si actionarii nominalizati, gestionarea si administrarea companiilor, pastrarea contabilitatii, deschiderea de conturi bancare, eliberarea de carti de credit/debit in numele companiei, servicii de comunicare etc.

Teoretic, companii offshore se pot infiinta in orice tara din lume, dar nu peste tot se pot obtine si avantaje fiscale.

Aceste avantaje sunt:

Anonimitate si confidentialitate

Anonimatul si confidentialitatea sunt invocate ca principale avantaje ale companiilor offshore, dupa taxele scazute sau chiar lipsa acestora. Printre motivele care determina o asemenea alegere se numara:

- in cele mai multe cazuri compania offshore este folosita ca o a treia parte desfasurand tranzactii pe piata locala. in acest caz, cele 2 companii nu trebuie sa aiba aceiasi directori intrucat aceeasi persoana nu poate semna un acord intre 2 companii in calitate de director al amandurora;

- in multe tari obligativitatea de a plati taxe este legata de locatia administratiei companiei. Daca este evident ca directorii si actionarii unei companii straine sunt inregistrati pe piata locala, veniturile companiei straine vor fi considerate ca venituri ale unor proprietari locali si vor fi, in consecinta, taxabile;

- oamenii de afaceri doresc sa mentina anonimatul in ceea ce priveste activitatile desfasurate, profiturile acumulate, investitiile;

- anonimatul nu poate fi obtinut odata ce compania a fost inregistrata cu detinatorii ei reali, iar documentele in care sunt consemnati actionarii si directorii sunt indosariate. in contrast, cand compania este inregistrata ca anonima, iar proprietarii, la un moment dat, nu mai doresc acest lucru, structura nu poate fi oricand schimbata;

- publicul are acces la dosarele ce contin certificatele de actionar, documentele de constituire ale unei companii etc.

Pe plan mondial peste 95% din detinatorii de companii offshore folosesc o structura de anonimat, restul preferand o structura deschisa.

Angajatii sunt obligati prin juramant sa pastreze secrete numele beneficiarilor nerezidenti. Doar datele generale sunt prezentate din cand in cand pentru a informa guvernul si publicul cu privire la evolutia in acest domeniu. in functie de dorinta beneficiarului companiei, identitatea acestuia poate fi cunoscuta doar de cei cu care lucreaza in mod direct, cum ar fi directorul general si adjunctul.

Suporta taxe reduse si ajuta la o mai buna planificare internationala a taxelor

Jurisdictiile fiscale existente pe plan mondial se impart in doua categorii: cele caracterizate de un nivel ridicat al taxelor (taxa pe venit, TVA, taxa pe salarii, taxa pe dividende, taxe municipale, taxe de drumuri, taxe imobiliare etc.) si cele care nu percep taxe deloc(Bahamas, Gibraltar) sau acestea sunt foarte mici(Ciprul, unde se aplica o taxa de 10% pe profit brut). Profitul brut este calculat prin scaderea din venit a tuturor cheltuielilor facute de o companie pentru desfasurarea afacerilor. Aceasta include costul bunurilor vandute, salariile, cheltuielile de calatorie, cazare si protocol, taxe profesionale, comisioane si asa mai departe.Totusi, alte jurisdictii, de exemplu Insula Man, impun o taxa fixa (750 lire sterline, sau 1200$ in cazul Insulei Man) oricarei companii, indiferent de profiturile sau pierderile acesteia.

Cat despre planificarea internationala a taxelor, companiile internationale folosesc entitatile offshore pentru a-si dirija profiturile catre acestea si pentru a-si desfasura activitatea astfel incat sa plateasca cat mai putine taxe. (Pepsi Cola, Tetra Pak, Barclays RJR Nabisco). Existenta unor tratate de evitare a dublei impuneri internationale impreuna cu taxele scazute ofera posibilitati imense pentru planificarea taxelor.

Lipsa controalelor valutare

Multi oameni de afaceri incearca sa evite stabilirea unei baze straine acolo unde exista controale valutare sau sunt intentionat complicate formalitatile ce privesc aceste operatiuni.

Companiile offshore nu sunt supuse controalelor valutare de nici un fel. ele pot primi fonduri fie in cash, fie sub alta forma, in orice tip de valuta si de asemenea pot face plati catre orice persoana in orice tara, sau pot face retrageri de fonduri fara nici o explicatie sau documente cerute de banca. Astfel, compania opereaza intr-un sistem bancar nerestrictiv.

Companiile offshore pot mentine conturi in orice tip de valuta, sub forma de conturi curente, conturi cu preaviz, sau depuneri la termen fix, iar dobanzile platite sunt similare cu cele practicate la nivel international. Fondurile din aceste conturi pot fi transferate in strainatate fara nici un fel de restrictie si fara solicitarea unor documente sau a unor permise.

Opereaza intr-un sistem economic si politic stabil

Orice om de afaceri, orice investitor isi doreste sa isi desfasoare activitatea intr-o tara ce are aceste caracteristici. Nimeni nu doreste sa isi vada banii pierduti din cauza schimbarii guvernelor, sistemului de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tranzactii economice internationale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 428 cuvinte
Nr caractere:
8 241 caractere
Marime:
15.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Tag-uri:
Economie, tranzactii
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
An de studiu:
II
Sus!