Tehnica de Lohn. Studiu de Caz DC Padores SRL

Extras din referat Cum descarc?

1. Concept, forme, avantaje si limite
Peste tot in lume exista confectii cu eticheta "made in Romania". Nu intotdeauna insa, este vorba de exporturi sub nume/marca proprii ale unor fabrici de aici, ci de multe ori, de produse executate in sistem lohn, cu materiale, modele si marci ale unor parteneri de afaceri din strainatate.
Sunt operatiuni ce imbina caracteristici comerciale si de cooperare internationala in productie, derulandu-se ca o forma specifica a operatiunilor de reexport; se numesc si "comert de manopera" sau "productie la comanda". Prelucrarea in Lohn este tranzactia desfasurata pe baza contractuala intre doua firme din tari diferite, intre care una din ele executa (fabrica) la comanda un produs dupa modele si desene ale celeilalte firme si sub marca acesteia din urma. In practica afacerilor economice internationale:
o firma care lanseaza comanda pentru a se fabrica se numeste ORDONATOR si va indeplini ulterior functia de importator;
o firma care primeste comanda si care executa produsul se numeste EXECUTANT si joaca rolul de exportator.
Lohn-ul poate fi considerat la o prima vedere o varianta de reexport cu prelucrare, fiind cunoscut si sub denumirea de vanzare de manopera, deoarece obiectul operatiunii consta, in principal in folosirea fortei de munca ce apartine executantului.
Dintr-o perspectiva evoluata, lohn-ul poate fi identificat cu productia la comanda, ce presupune ca prelucrarea se face pe baza caietului de sarcini si documentatiei pusa la dispozitie de firma care livreaza materialele (ordonatorul) si care urmeaza sa preia produsele. In acest caz productia este realizata de executant, in numele si pe contul ordonatorului, care desface produsul finit pe piata externa sub marca sa si prin propriile retele de distributie. 
Lohn-ul intruneste si o serie din valentele contrapartidei in masura in care cele doua fluxuri de marfuri sunt legate intre ele.
Se identifica si cu cooperarea, deoarece intreprinderea care da comanda acorda executantului asistenta tehnica in vederea realizarii productiei, conlucrand in procesul dezvoltarii si perfectionarii tehnologiei respective.
In mod curent, ordonatorii in lohn sunt firme ce poseda marci de prestigiu, bine introduse pe piata mondiala, si care vor sa-si extinda afacerile datorita pozitiei pe care o detin pe aceasta piata. Operatiunile de prelucrare in lohn presupune si unele raporturi de colaborare in productie, motiv pentru care sunt comparabile cu actiunile de cooperare economica si tehnica in afaceri economice internationale. In unele cazuri, stingerea obligatiilor intre cele doua firme se face in produse (materii prime contra produse finite), ceea ce permite compararea operatiunilor in lohn cu contrapartida.
Specific operatiunilor in lohn este faptul ca executarea si fabricarea se face de exportator iar, de regula, ordonatorul asigura nu numai desenele si modelele ci si materii prime, materiale, produse semifinite etc.
Explicarea interesului sau avantajelor pentru apelarea la astfel de operatiuni, difera: 
a) la exportator:
- realizeaza o productie fizica ridicata desi nu are materii prime, materiale etc.;
- utilizeaza mai complet capacitatile de productie;
- mentine ocupata forta de munca, cu implicatii economice si sociale;
- isi poate moderniza unele tehnologii, uneori primind si asistenta tehnica;
- sporeste calitatea fortei de munca utilizate;
- prelucrarea in lohn este o dovada a competitivitatii firmei sale.
b) la ordonator:
- isi majoreaza cifra de afaceri (venituri, profit etc.) fara investitii in productie;
- obtine un spor al ratei profitului, deoarece de regula nivelul salariilor din tara executorului este mai redus decat cel al salariilor din tara sa;
- isi consolideaza pozitia pe piata mondiala, in lupta cu firmele concurente, deoarece acopera alte sectoare cu marfa realizata sub licenta sa;
- in mod normal, ordonatorul obtine avantaje mai mari decat executantul, mai ales pe termen lung.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnica de Lohn. Studiu de Caz DC Padores SRL.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!