SUA versus Japonia - Perspectiva Comparativa

Extras din referat Cum descarc?

Istoria S.U.A. este stans legata de economie. Din multitudinea de cauze ce au determinat separarea politica a coloniilor nord-americane de Marea Britanie, se remarca in special cauzele economice. Interdictia dezvoltarii industriei, impunerea impozitelor suplimentare Stamp Act si Sugar Act, si mai ales impunerea obligativitatii de a cumpara produse britanice la preturi stabilite de metropola - toate acestea au determinat ,,partida de ceai de la Boston" din 1773, unul dintre evenimentele ce au condus la declansarea razboiul de independenta a SUA.
Tara a tuturor posibilitatilor, SUA a fost in permanenta tinta emigrantilor proveniti de pe toate continentele. ,,The American Dream" - (o viata mai buna ce este rezultatul efortului personal) a fost posibil datorita sistemului economic a perioadelor de expansiune economica a SUA . Emigrantii s-au indreptat cu precadere spre vest punand bazele agriculturii americane. SUA beneficiaza de conditii naturale pentru agricultura de inalt randament. In secolul XIX, SUA s-a afirmat ca mare putere agricola. Tutunul, bumbacul, cerealele, produsele de origine animala au constituit principalele resurse de export. America a abandonat foarte repede agricultura de subzistenta. Inca din secolul XIX, agricultura americana a devenit puternic specializata pe renumitele centuri - centura laptelui in nord.est, centura porumbului asociata cu cea a cresterii porcinelor in zona Marilor Lacuri, centura bumbacului precum si cresterea cornutelor mari in Sud. In nord-vest, cresterea animalelor este asociata cu cea a exploatarii forestiere. La vest de Missouri incepe centura graului. Avand ca punct de plecare agricultura, SUA a devenit prima putere economica axata pe comert si export. Industria americana a urmat aceeasi cale, fiind perfect adaptata cerintelor pietei. 
La cumpana dintre secolele XIX - XX, doi mari presedinti au elaborat doctrinele economico-politice ce urmau sa defineasca relatiile SUA cu restul lumii. Presedintele Taft a lansat ,,Diplomatia Dolarului" potrivit careia interesele americane sunt economice si se manifesta la nivel mondial. Presedintele Roosvelt a impus ,,Diplomatia Big Stick" potrivit careia SUA isi promoveaza cu forta sau isi apara interesele economice oriunde in lume. Inceputul secolului XX marcheaza afirmarea SUA ca prima mare putere economica a lumii. 
Daca in perioada interbelica SUA continua politca sa traditional-izolationista, al doilea razboi mondial si mai ales aparitia ,,cortinei de fier" a impus SUA ca putere politico-militara-lider al lumii libere. Pe plan economic SUA isi asuma responsabilitatea reconstuctiei Occidentului capitalist si democrat. Planul Marshall initiat in 1948 sta la baza reconstructiei europene si la reaparitia Europei ca putere economica globala. De altfel, Statele Unite erau singurele in masura sa sustina un astfel de efort economic, dupa razboi. SUA poseda rezerve de aur de 20 miliarde de dolari, aproape doua treimi din totalul mondial.
Puterea economica a SUA este dublata de capacitatea militara a acesteia. SUA isi aroga controlul politico-militar asupra unor zone din intreaga lume. Orientul Mijlociu, Sud-estul Asiei, America Latina sunt declarate zone de interes strategic pentru Statele Unite.
Prabusirea URSS si a comunismului european au dus la constituirea unei lumi asimetrice in care SUA a ramas deocamdata singura putere globala. Rolul sau de jandarm mondial sustinut de economia americana incepe sa fie contestat nu numai de miscarile teroriste dar si de state ce doresc sa devina forte economice globale.
Sistemul economic american poate fi definit prin caracterul sau descentralizat , caracter capitalist, bazat pe proprietatea privata si libera initiativa. Interventia autoritatilor federale in economie se manifesta prin strategii de politica bugetara si monetara. In acelasi timp, bugetul federal are o componenta ce vizeaza investitii in cercetare . Legislatia economica americana permite implicarea guvernului in controlul practicilor de afaceri, guvernul american avand si rolul de supervizor al cresterii economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • SUA versus Japonia - Perspectiva Comparativa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!