Studiu de caz General Motors

Extras din referat Cum descarc?

Politicile de expansiune au transformat industria auto intr-unul dintre cei mai importanti pioni ai globalizarii. Marile firme de autovehicule General Motors, Ford Motor Company, DaimlerChrysler au ajuns sa detina aproape intreaga piata mondiala auto, cumparand pas cu pas companiile locale. Pe langa acestea, micii producatori par doar niste intreprinzatori cu mari sanse sa sfarseasca intr-o vanzare de portofoliu. General Motors include, in acest moment, 12 branduri (Chevrolet, Pontiac, Buick, Cadillac, GMC, Oldsmobile, Saturn, HUMMER, Saab, Holden, Opel si Vauxhall) si are actiuni in multe altele. Si vorbim strict despre productia auto, fara sa luam in calcul companiile de componente, electronice sau pe cele financiare,
Olds Motor Vehicle Company, Inc. a fost compania care a dat nastere primului brand din portofoliul viitoarei GM. A fost infiintata in 1897, de Ransom E. Olds, si a produs primele modele Oldsmobile. Ulterior s-a transformat in Old Motors Works.
La doar citiva ani distanta, in 1902, se infiinta Cadillac Automobile Company, care avea ca obiect principal de activitate fabricarea pieselor pentru automobile. Henry M. Leland, patronul uzinelor, a pus mai tarziu bazele Cadillac School of Applied Mechanics, prima scoala pentru mecanici si specialisti in industria auto.
Buick Motor Company a fost fondata in 1903, de David Dunbar Buick, si era initial uzina de productie a motoarelor. Cativa ani mai tarziu se transforma in General Motors Company, acesta fiind, practic, actul de nastere al viitorului gigant auto.
In fine, Oakland Motor Car Co. este primul nume pe care l-a purtat Pontiac Motor, o firma cu sediul in Pontiac, Michigan. Cam asa a inceput istoria unei corporatii.

Sarabanda tranzactiilor
In 1908 are loc prima vanzare: Oldsmobile catre GM. Un an mai tarziu, aceeasi GM cumpara 50% din Oakland Motor Car. Dupa cateva luni, fondatorul acesteia moare, si GM preia intreaga afacere. Numele firmei, devenita divizie a GM, este schimbat in Pontiac. In acelasi an este cumparata si Cadillac, pentru 5,5 milioane de dolari, patronul acesteia ramanand director in companie pana in 1917, cind s-a mutat la Lincoln. 
General Motors cumpara apoi Rapid Motor Vehicle Company din Michigan, care avea sa se transforme in GMC, divizia de camioane.
Tot in 1909, bancherii ii refuza presedintelui GM, William Durant, un imprumut de 9,5 milioane de dolari, cu care intentiona sa cumpere Ford Motor Co. Un gest care ar fi rescris, probabil, istoria auto. Un an mai tarziu, GM intra intr-o serioasa criza si Durant era indepartat de la conducere la presiunea bancherilor.
In 1911 ia nastere Chevrolet Motor Company, infiintata de Louis Chevrolet, William Little si Edwin Cambell, ultimul fiind ginerele lui Durant. Patru ani mai tirziu, fostul presedinte al GM, Will Durant, infiinteaza Chevrolet Motor Co. of Delaware, care inglobeaza si Chevrolet Motor Company.
In 1915, Durant, care in toti acesti ani isi sporise numarul de actiuni detinute la GM, recucereste puterea, instaland la conducerea companiei un om de incredere. Anul urmator, el face public anuntul ca Chevrolet detine deja 54,5 % din GM si se instaleaza presedinte. In scurt timp, este infiintata General Motors Corporation, care include GM Company. Noua firma cumpara toate activele Chevrolet.

Incepe Expansiunea
Au urmat ani buni de extindere pe intreg globul, fiind deschise uzine si reprezentante in Europa si pe celelalte continente.
In 1925, GM cumpara uzinele Vauxhall din Marea Britanie, iar in 1929 firma americana achizitioneaza si Adam Opel AG din Germania. Tot in 1929 se infiinteaza GM China, in Shanghai.
In 1940, guvernul german nationalizeaza uzinele Opel, pentru ca, in '48, dupa razboi, situatia sa revina la normal. In 1971, achizitiile se muta in Japonia, unde GM semneaza un contract de cooperare cu Isuzu Motors ltd. si cumpara 34,2% din actiunile acestei firme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu ce caz General Motors.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!