Royal Dutch Shell

Extras din referat Cum descarc?

Grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell constituie un competitor serios si de temut pentru companiile americane de petrol, la nivel mondial, Shell fiind singura companie straina cu o contributie semnificativa la dezvoltarea petrolului chiar si in SUA. 
Shell a avut interese americane sporite pentru o foarte lunga perioada de timp, o parte a actionarilor apartinand SUA. Componenta americana a grupului international a devenit acum atat de extinsa, incat contribuie cu aproximativ o treime la profiturile companiei.
Shell este un nume cunoscut in intreaga lume atat ca furnizori de combustibili si lubrifianti, dar si ca o companie ce realizeaza cercetari si prospectari pe uscat si pe apa, pentru a gasi noi zacaminte de petrol si gaze naturale, prelucreaza si distribuie gaze naturale, fabrica o gama larga de produse chimice si, in acelasi timp, desfasoara activitati de cercetare si inovare in domeniul noilor surse de energie: energia solara, geotermala, forta vantului.
Grupul Royal Dutch Shell opereaza in peste 145 de tari si are aproximativ 135.000 angajati in intreaga lume. Prin asocierea practica a unui mini-magazin ce comercializeaza o gama larga de produse, de la accesorii auto pana la produse alimentare la fiecare statie de alimentare cu carburant, Shell s-a implicat si in comertul cu amanuntul, reteaua de magazine astfel formata depasind de doua ori pe cea a Mc'Donalds.
Istoria grupului Royal Dutch Shell incepe la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. In 1833, Marcus Samuel deschide in Londra un magazin ce vindea cochilii de scoici (engl."shell"=scoica) slefuite si prelucrate cu multa maiestrie. Afacerea devine prospera si, cu ocazia unei excursii pe tarmul Marii Caspice, fiul sau intrevede oportunitatile exportului de petrol pentru iluminat si gatit in Orientul Indepartat. Astfel, in 1892, concesioneaza un tanc petrolier cu ajutorul caruia exporta 4000 barili de petrol rusesc in Singapore si Bangkok.
Intre timp, ia nastere compania Royal Dutch in Olanda pentru a exploata campurile petroliere din Asia, detinand, pana in 1896, o flota numeroasa pentru a concura compania britanica.
Royal Dutch Shell este denumirea care a luat nastere in urma asocierii, in1907, intr-un holding format din compania olandeza Royal Dutch si cea engleza Shell Transport & Trading Co. Dupa fuziune, grupul s-a extins prin importante achizitii in Europa, Africa si cele doua Americi. Desi a fost afectata intr-o mare masura de cele doua razboaie mondiale, multe fabrici si rafinarii fiind distruse sau confiscate, compania a reusit sa se mentina pe piata petrolului, reusind chiar sa intre cu succes si pe piata nord - americana. Intre anii 1950 - 1960, productia si vanzarile firmei au crescut in asa masura incat Shell furniza 1/7 din productia mondiala de petrol, in timp ce crestea si cererea pentru gaze naturale - o noua sursa de energie pentru acea perioada. Crizele petroliere din anii '70 au afectat si grupul Shell datorita cresterii pretului titeiului si reducerii ofertei de petrol nerafinat, in ciuda descoperirii unor importante rezerve de petrol si gaze naturale in zacaminte situate in Marea Nordului.
Spre sfarsitul anilor '80, 15% din productia de energie a Europei era asigurata de folosirea gazelor naturale, jumatate din aceasta cantitate fiind furnizata de grupul Shell, care se reorienteaza si spre productia de gaze lichefiate, fiind pionieri in acest domeniu, dar si prelucrarea metalelor si obtinerea otelului. In acelasi timp, compania a dezvoltat si aplicat tehnologii de productie noi, obtinand o serie de produse care au revolutionat industria petrolului, a gazelor naturale , dar si pe cea chimica.
Carburantii si lubrifiantii produsi azi de Shell sunt testati in cele mai riguroase conditii, fiind folositi de firma Ferrari pentru monoposturile din Formula 1.
Repartitia este 60% partea olandeza si 40% Shell, asocierea fiind reala. Toate serviciile se gasesc in ambele sedii (Londra si Haga), cu cateva exceptii: serviciile comerciale si de dezvoltare ale companiei Shell sunt centralizate la Londra.


Fisiere in arhiva (1):

  • Royal Dutch Shell.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!