Riscurile Contractuale in Afacerile Internationale

Cuprins referat Cum descarc?

RISCURILE CONTRACTUALE 1
Clauze asiguratorii impotriva riscurilor 2
1. Clauze asiguratorii impotriva riscurilor valutare 3
2. Clauze asiguratorii impotriva riscurilor nevalutare 5
3. Clauza de forta majora 9
4. Clauze de mentinere a valorii 10
5. Clauze de adaptare a contractului 10
6. Clauze cu actiune automata 10
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE: 12
CUPRINS 12


Extras din referat Cum descarc?

Ideea de risc este asociata in practica, de regula, cu cea de pierdere, cu toate ca daca ne referim la relatiile economice internationale se pot intalni atat riscuri din care decurg pierderi pentru toti partenerii cat si altele din care pierderile unora dintre parteneri isi gasesc corespondentul in castiguri pentru altii.
In continutul contractului comercial international, mai precis in categoria clauzelor specifice intra si Clauzele asiguratorii impotriva riscurilor, astfel, in sens restrans, in functie de continutul si de natura lor, riscurile pot fi grupate in: 
A. riscuri comerciale sau economice :
o valutare: variatia cursului de schimb al monedei de plata fata de moneda de calcul intre momentul incheierii si cel al executarii contractului.
o nevalutare: modificari ale conjuncturii economice pe o anumita piata: schimbarea pretului materiilor prime, energiei, fortei de munca, dobanzilor, raportului dintre cerere si oferta, nelivrarea la termen a marfii de catre exportator, insolvabilitatea importatorului, neplata la termen a contravalorii marfii sau serviciului, neacceptarea de catre importator a marfurilor etc.;
B. riscuri necomerciale:
o politice: conflicte armate, embargo, modificari ale regimului politic, greve, restrictii de transfer valutar, exproprieri sau interventia guvernamentala care impiedica plata, anularea licentelor de export sau de import.
o calamitati naturale 
Riscul comercial presupune a intelege posibilitatea ca un eveniment viitor si probabil sa provoace consecinte patrimoniale negative partilor la un contract comercial international, partea prejudiciata neputand trage la raspundere pe debitor.
Daca aceste consecinte se produc, ele afecteaza gestiunea economica a intreprinderii prejudiciate, proportional cu gradul de nerealizare a incasarilor valutare scontate. Efectele riscului comercial se pot produce atat pe planul rezultatelor operatiunii de comert exterior, cat si, ca o consecinta a acestora, pe planul raspunderii persoanelor care au conceput, decis si realizat respectiva operatiune de comert exterior prejudiciabila . De aceea, in etapa negocierii contractelor comerciale externe trebuie sa se estimeze in permanenta riscul comercial, in vederea formularii si includerii in contract a clauzelor adecvate, cu caracter preventiv. In afacerile economice internationale protectia impotriva riscurilor trebuie sa ocupe un loc foarte important, tocmai datorita consecintelor lor negative asupra oamenilor de afaceri.
Clauze asiguratorii impotriva riscurilor
Clasificare:
- dupa felul riscurilor la care se refera
1) clauze impotriva riscurilor valutare
2) clauze impotriva unor riscuri nevalutare 
3) clauze de forta majora
- dupa obiectul clauzelor
4) clauze de mentinere a valorii
5) clauze de adaptare a contractelor
- in functie de modul lor de a opera
6) clauze cu actiune automata
1. Clauze asiguratorii impotriva riscurilor valutare
o Clauza aur
o pretul contractual este exprimat intr-o valuta iar aurul este luat ca etalon al valorii acestei valute
o Clauze valutare
o scop: evitarea riscului variatiei cursului de schimb al monedei de plata fata de cea de referinta, intre momentele incheierii si cel al executarii contractului prin introducerea in pret a procentului de scadere sau prin deducerea din pret a procentului de crestere a ratei de schimb.
o Clauze monovalutare
Se prezinta sub doua forme:
- indicarea de parti a unei monede de cont si a uneia de plata, moneda de cont, considerata mai stabila constituie etalon pentru stabilirea cantitatii de moneda de plata necesare stingerii datoriei
- partile exprima pretul in moneda de plata, dar prevad ca pretul va fi recalculat in momentul platii, in functie de cursul unei monede de referinta, cu rol exclusiv de calcul (clauza monovalutara ia forma unei clauze de indexare valutara)
o Clauze multivalutare bazate pe un cos valutar stabilit de parti 
- raportarea cursului monedei de plata la media cursurilor mai multor monede (3 - 5) care formeaza un cos valutar si joaca rolul de monede de referinta


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscurile Contractuale in Afacerile Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!