Relatiile Economice ale Romaniei in Cadrul Micii Intelegeri

Extras din referat Cum descarc?

Inca de la realizarea Micii Intelegeri, structura economica a celor trei state care formau aceasta alianta defensiva politico-militara, era diferita. Structura economica a Iugoslaviei si Romaniei era aproape identica si a facut ca acestea sa exporte cam acelasi fel de produse pe piata mondiala devenind astfel concurente. Specificul produselor exportate a fost acelasi pe toata perioada interbelica, dar Cehoslovacia era un stat mult mai industrializat decat acestea. In aceste conditii produsele industriale din Cehoslovacia s-au impus pe piata din Iugoslavia si Romania. Exportul ceh in cele doua state depasind cu mult exportul acestora in statul cehoslovac . 
Structurile economice apropiate ale celor doua state balcanice au influentat schimburile comerciale. In primii ani interbelici exportatorii romani pe piata iugoslava au inregistrat pierderi numeroase din cauza tarifelor maximale impuse de statul iugoslav in timp ce marfurile sarbesti erau supuse unui tarif vamal unic. Pentru rezolvarea situatiei guvernul roman a probus guvernului iugoslav la sfarsitul anului 1922 incheierea unui angajament comercial provizoriu bazat pe clauza natiunii celei mai favorizate.
Dupa o serie de tergiversari din partea iugoslava, in martie 1925 Belgradul a hotarat sa aplice marfurilor romanesti un tarif minimal. Pana la sfarsitul anului 1928 relatiile dintre cele doua state erau prea putin dezvoltate, lucru sustinut de ministrul sarb de externe, V. Marinkovic, considerand relatiile comerciale intre cele doua state la zona de frontiera ca si inexistente .
La conferinta Micii Intelegeri de la Ioakimov, reprezentatii celor trei state s-au pronuntat pentru prima data in vederea strangerii legaturilor economice dintre acestea, evidentiindu-se si necesitatea unui plan economic comun in care fiecare stat sa-si pastreze suveranitatea nationala. Cu acest prilej Ministrul de externe iugoslav Marinkovic a declarat ca dintre slabiciunile Micii Intelegeri, era egoismul si izolarea sa economica, impunandu-se in consecinta un nou sistem economic . 
Demersurile in vederea unei colaborari economice a Micii Intelegeri a continuat si la intalnirea de la Bucuresti din 20-22 iunie 1928, prilej cu care a fost luata o hotarare de a fi realizata o conferinta economica a celor trei state semnatare .
Odata cu declasarea crizei economice, s-au realizat eforturi pentru realizarea unei stranse colaborari economice prin incheierea unui tratat economic. Partea iugoslava dorea ca cele doua parti sa adopte prevederi comune pentru a se apara de concurenta marfurilor straine. Astfel trebuia format un teritoriu economic unic de la Marea Neagra la Marea Adriatica, unde trebuia sa fie alcatuite tarife preferentiale si o Uniune Vamala, care urma sa reprezinte baza unei uniuni a statelor din Europa Centrala, in care Iugoslavia si Romania trebuia sa detina un rol central. In cadrul crizei economice Belgradul si Bucurestiul au intreprins o serie de masuri in vederea realizarii unor raporturi echitabile intre preturile produselor agricole care le exportau si cele ale produselor industriale finite, pe care cele doua state erau nevoite sa le importe din statele mult mai industrializate decat acestea. Aceste initiative au fost insa respinse avand urmari negative asupra economiilor celor doua state. Disensiuni au existat si in legatura cu circulatia pe raul Bega, factorii de raspundere de la Belgrad, tergiversand rezolvarea acestei chestiuni. In perioada interbelica Belgradul nu a acordat o atentie majora comertului care se practica pe cursul acestui rau, deoarece privirea sa era indreptata spre realizarea unui sistem de navigatie Dunare-Tisa-Dunare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Economice ale Romaniei in Cadrul Micii Intelegeri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!