Reglementari, Formalitati si Proceduri Privind Vamuirea Marfurilor

Extras din referat Cum descarc?

Reglementari, formalitati si proceduri privind vamuirea marfurilor
Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al Romaniei si Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei a intrat in vigoare la data de 18 iunie 2006 . 
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), la 1 ianuarie 2007 a intrat automat in vigoare Codul Vamal Comunitar. Codul Vamal a fost abrogat la momentul aderarii, si reprezenta traducerea aproape identica a celui european, cu exceptia capitolelor privind regimul de sanctiuni si a celui privind organizarea institutionala, care sunt diferite de la un stat european la altul.Codul Vamal Comunitar in Romania va aduce avantaje agentilor economici, aceleasi de care se bucura si cei din spatiul european. Cei mai favorizati vor fi agentii economici autorizati, parteneri ai vamii, firme de incredere, pentru care aceasta aplica proceduri de vamuire simplificata.
Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, autoritatea vamala poate acorda debitorului alte facilitati de plata decat amanarea platii. Acordarea unor astfel de facilitati de plata trebuie sa fie conditionata de constituirea unei garantii, sa aiba ca rezultat perceperea, in plus fata de cuantumul drepturilor, a unei dobanzi pe credit.
Proceduri vamale
Toate legile vamale relevante din UE aplicabile in relatiile comerciale dintre Uniune si o terta tara sunt cuprinse in Codul Vamal Comunitar. In afara de stabilirea legilor care guverneaza tratamentul vamal aprobat pentru a fi utilizat asupra bunurilor, Codul Vamal Comunitar acopera si alte aspecte:
- baza in care sunt aplicate taxele de import si export cat si alte masuri legate de comertul cu bunuri
- prevederile aplicabile bunurilor aduse in teritoriul vamal al Uniunii pana cand este stabilit tratamentul vamal aprobat a fi utilizat
- legile care se aplica bunurilor care ies din UE
- datoria vamala si dreptul de a face apel
Pentru a asigura aplicarea in mod egal a Tarifului Vamal Comun la frontierele externe ale UE, bunurile sunt clasificate conform Nomenclatorului Combinat. Comisia Europeana a stabilit, de asemenea, Tariful Integrat al UE. Acesta se bazeaza pe nomenclatorul comun si este utilizat de Comisia Europeana si de statele membre pentru aplicarea masurilor comunitare legate de importuri si exporturi si schimburile comerciale dintre statele membre.
Evaluarea bunurilor 
Valoarea bunului, necesara stabilirii taxelor vamale, se stabileste de autoritatea nationala vamala, astfel:
- valoarea de tranzactie sau pretul efectiv platit, ajustat cu diferite costuri care tin cont de diverse comisioane si de cheltuielile de transport
- valoarea de tranzactie a unor bunuri identice exportate catre UE si care au fost vandute aproximativ in aceeasi perioada
- valoarea de tranzactie a unor bunuri similare, exportate catre UE
- pretul unitar de vanzare al fiecarui bun importat sau al bunului identic / similar atunci cand aceste bunuri sunt vandute in cantitati foarte mari
- valoarea calculata a bunurilor
- valoarea determinata prin utilizarea de metode continute in GATT, pe baza datelor disponibile in UE.
NOI REGLEMENTARI IN DOMENIUL VAMAL
Spre deosebire de Codul Vamal actual, noile reglementari fac distinctie expresa intre originea nepreferentiala si originea preferentiala a marfurilor, distinctie importanta in conditiile in care exista modalitati de stabilire a originii si a conditiilor ce trebuie indeplinite pentru acordarea regimului preferential.
Noile reglementari prevad posibilitatea declararii verbale a marfurilor, in cazul in care valoarea in vama a acestora nu depaseste un anumit plafon. Se simplifica astfel formalitatile vamale in cazul operatiunilor ocazionale sau nesemnificative. Micsorarea termenului pentru declararea marfurilor prezentate in vama, introducerea modalitatii de declarare a marfurilor prin inscrierea in evidenta contabila, fara intocmirea unei declaratii vamale, sunt alte modificari semnificative referitoare la declaratiile vamale. Se introduce si posibilitatea de a modifica declaratiile vamale dupa acordarea liberului de vama.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementari, Formalitati si Proceduri Privind Vamuirea Marfurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!