Raport mondial de investiții

Extras din referat Cum descarc?

Tendinta de crestere a ISD care a inceput in 2004 s-a accelerat si mai mult in 2006. Fluxurile de ISD au crescut in toate grupele mari de tari: tari dezvoltate, tari in curs de dezvoltare si in tranzitie din sud-estul Europei si din Comunitatea Statelor Independente - dar in ritmuri diferite. Cresterea constanta a ISD si productia internationala aferenta reflecta in primul rand performanta economica puternica si profiturile ridicate ale multor tari din lume, si liberalizarea politicilor, precum si alti factori specifici precum oscilatiile valutei, bursei de valori, dezvoltarea pietei financiare si preturile marfii.
ISD si productia internationala
Tendinte globale
Influxurile globale ale ISD au crescut in 2006 pentru al treilea an consecutiv, atingand 1.306 mld. $, situandu-se pe locul al doilea. Toate cele 3 mari grupe de tari - tari dezvoltate,tari in curs de dezvoltare, tari in tranzitie din sud-estul Europei si CSI - au observat cresterea sustinuta.
Influxurile ISD in 2006 au fost mai ridicate cu 38% decat in 2005, atingand varful de 1.411 mld. $ ca si in anul 2000 (Figura I.1.). Chiar daca fluxurile de ISD au crescut in toate cele 3 mari grupe de tari, au variat foarte mult in cadrul regiunilor si tarilor. Fluxurile de ISD au crescut in tarile dezvoltate in 2006 cu 45%, cu mult peste ratele de crestere ale celor doi ani anteriori, atingand 857 mld. $. SUA si-a recastigat pozitia de lider mondial in existenta de ISD, intrecand Marea Britanie, lider in 2005. UE a ramas cea mai mare beneficiara de ISD, cu 41% din influxurile totale. Influxurile de ISD din tarile dezvoltate si cele aflate in tranzitie au crescut cu 21% si respectiv 68%, atingand un nou record. 
Africa:
- Intrarile de ISD au depasit recordul stabilit in anul precedent, 2005
- Preturile ridicate si cererea globala pentru produse au reprezentat din nou factori cheie.
- Industria petroliera a atras investitii de la firmele multinationale (FM) din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare.
- Ca si in anul precedent, cea mai mare parte din intrarile de ISD s-a regasit in Africa Centrala, de Vest si de Nord.
America Latina si Caraibe:
- Influxurile au crescut in medie cu 11% in 2006.
- Mexic a fost cel mai mare beneficiar de ISD, urmat de Brazilia. In timp ce intrarile de ISD au fost similare in Mexic in 2005, cele din Brazilia au crescut cu 25%.
- In grupele de tari din Anzi, explozia preturilor la marfuri a indus un mediu de guvernare mai restrictiv privind participarea FM in industria extractiva. 
Asia de Sud, Est si Sud-Est si Oceania:
- Tarile din aceste regiuni si-au mentinut tendinta de crestere, atingand un nou nivel ridicat in 2006 de 200 mld. $, reprezentand o crestere de 19% fata de anul precedent.
- China, Hong Kong si Singapore au mentinut pozitiile de primele 3 beneficiare de ISD din aceste regiuni.
- Intrarile de investitii in Oceania au ramas scazute, la mai putin de 400 mld.$.
Asia de Vest:
- Fluxurile de ISD si-au mentinut tendinta de crestere in 2006.
- Turcia si tarile din Golf bogate in petrol au continuat sa atraga cele mai multe intrari de ISD, atingand niveluri record in 2006 in ciuda nesigurantei geopolitice din anumite parti ale regiunii.
- Tarile cu resurse financiare ridicate, in frunte cu Kuweit, au contribuit la cresterea ISD din regiune.
Intrarile de ISD in cele 19 tari din Europa de Sud - Est si CSI s-au extins in mod semnificativ in anul 2006, pentru al saselea an consecutiv si s-au dublat in Federatia Rusa, cea mai mare tara beneficiara de ISD din aceasta regiune.
Numarul de Investitii Greenfield si proiecte de investitii a crescut cu 13%, ajungand la 11.800 de proiecte, in special in tarile dezvoltate si in sectorul serviciilor.
Fluxurile de ISD globale au crescut de asemenea ca rezultat al scaderii dolarului din 2006. SUA a atras influxuri mari atat din zona europeana, cat si din Japonia. Oricum, in general, sumele din 2006 (ca si cele din 2005) nu au fost cu mult mai mari decat cele din anii 1990.
Cresterea constanta de Achizitii si Fuziuni(A&F) externe
Achizitiile si fuziunile externe au crescut cu 23%, ajungand la 880 mld. $ in 2006 si numarul tranzactiilor a crescut cu 14% la 6.974, reflectand in general puternica activitate globala de A&F. Valoarea lor, a ramas, oricum, sub varful atins in 2000 (Figura I.3.) Cresterea valorii A&F externe a fost completata de cresterea puternica a burselor de valori si de cresterile constante a valorii activelor intreprinderilor. In 2006, cresterea valorii actiunilor pe noile piete a jucat de asemenea un rol pentru: pentru prima data, valoarea combinata a celor 13 piete de actiuni din economiile dezvoltate din Asia a depasit pe cea a bursei de valori din Tokyo, a doua bursa din lume.
Explozia curenta a A&F se regaseste in toate regiunile si sectoarele.In America de Nord, valoarea vanzarilor de A&F externe aproape s-a dublat in 2006. Acest lucru se datoreaza in principal numarului de afaceri gigant cu resurse naturale din Canada, unde 
afacerile cu A&F externe a crescut de 2,5 ori ca valoare. Mai mult, in 2006, SUA si-a recastigat pozitia ca tara cu cele mai mari vanzari de A&F externe din lume. In Europa, activitatea de A&F a ramas ridicata atat in termeni de vanzari, cat si in termeni de cumparari. Numarul mare de A&F realizate de companiile europene arata recastigarea puterii de catre corporatiile europene dupa o reducere de costuri realizata cu succes si eforturi de restructurare. Marea Britanie a fost principala tinta pentru A&F externe pentru investitorii strategici din Europa. Trei dintre cele mai mari A&F externe la nivel global au fost achizitii de companii din Marea Britanie ale investitorilor din UE. Firmele localizate in noile tari membre ale UE au continuat sa ramana tinte importante de A&F externe, dar s-au realizat mai putine afaceri gigant, iar valoarea acestor afaceri a scazut considerabil de la 19 mld. $ in 2005 la 10 mld. $ in 2006. 
In 2006, tarile dezvoltate si economiile in tranzitie (Europa de Sud - Est si CSI) si-au crescut si mai mult rolul de cumparatori pe piata globala de A&F. Investitorii din economiile in dezvoltare din Asia si Europa de Est - in special China, India si Federatia Rusa - au jucat un rol important. In industria petroliera si de gaz, de exemplu, doua dintre cele mai mari companii globale - Gazprom (Federatia Rusa) si Petrochina (China) - si-au marit substantial ISD prin intermediul A&F. 
Aruncand o privire de ansamblu asupra activitatii de A&F externe industriale, A&F importante s-au inregistrat in consumul de bunuri si in industria serviciilor (incluzand si serviciile financiare) si in furnizarea de energie si materii prime. Spre deosebire de explozia de A&F de la sfarsitul anului 1990 si inceputul anului 2000, au fost mai putine preluari in telecomunicatii, media si servicii tehnologice.
In A&F financiare, imprumuturile bancare acordate au insumat 36% din 29% in 2005. 
Activitatea constanta puternica de A&F din 2006 poate sa fie de asemenea explicata de faptul ca explozia de A&F a produs o valoare corporala mai mare pentru companiile cumparatoare decat in anul precedent


Fisiere in arhiva (2):

  • Raport Mondial de Investitii
    • PREZENTARE PPT.ppt
    • RAPORT.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!