Raport mondial de investiții

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 6848
Mărime: 1.05MB (arhivat)
Publicat de: Anghel Busuioc
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liana Son
Facultatea de Stiinte Economice, Relatii Econimice Internationale, an 4

Extras din referat

Tendinţa de creştere a ISD care a început în 2004 s-a accelerat şi mai mult în 2006. Fluxurile de ISD au crescut în toate grupele mari de ţări: ţări dezvoltate, ţări în curs de dezvoltare şi în tranziţie din sud-estul Europei şi din Comunitatea Statelor Independente – dar în ritmuri diferite. Creşterea constantă a ISD şi producţia internaţională aferentă reflectă în primul rând performanţa economică puternică şi profiturile ridicate ale multor ţări din lume, şi liberalizarea politicilor, precum şi alţi factori specifici precum oscilaţiile valutei, bursei de valori, dezvoltarea pieţei financiare şi preţurile mărfii.

ISD şi producţia internaţională

Tendinţe globale

Influxurile globale ale ISD au crescut în 2006 pentru al treilea an consecutiv, atingând 1.306 mld. $, situându-se pe locul al doilea. Toate cele 3 mari grupe de ţări – ţări dezvoltate,ţări în curs de dezvoltare, ţări în tranziţie din sud-estul Europei şi CSI – au observat creşterea susţinută.

Influxurile ISD în 2006 au fost mai ridicate cu 38% decât în 2005, atingând vârful de 1.411 mld. $ ca şi în anul 2000 (Figura I.1.). Chiar dacă fluxurile de ISD au crescut în toate cele 3 mari grupe de ţări, au variat foarte mult în cadrul regiunilor şi ţărilor. Fluxurile de ISD au crescut în ţările dezvoltate în 2006 cu 45%, cu mult peste ratele de creştere ale celor doi ani anteriori, atingând 857 mld. $. SUA şi-a recâştigat poziţia de lider mondial în existenţa de ISD, întrecând Marea Britanie, lider în 2005. UE a rămas cea mai mare beneficiară de ISD, cu 41% din influxurile totale. Influxurile de ISD din ţările dezvoltate şi cele aflate în tranziţie au crescut cu 21% şi respectiv 68%, atingând un nou record.

Africa:

- Intrările de ISD au depăşit recordul stabilit în anul precedent, 2005

- Preţurile ridicate şi cererea globală pentru produse au reprezentat din nou factori cheie.

- Industria petrolieră a atras investiţii de la firmele multinaţionale (FM) din ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare.

- Ca şi în anul precedent, cea mai mare parte din intrările de ISD s-a regăsit în Africa Centrală, de Vest şi de Nord.

America Latină şi Caraibe:

- Influxurile au crescut în medie cu 11% în 2006.

- Mexic a fost cel mai mare beneficiar de ISD, urmat de Brazilia. În timp ce intrările de ISD au fost similare în Mexic în 2005, cele din Brazilia au crescut cu 25%.

- În grupele de ţări din Anzi, explozia preţurilor la mărfuri a indus un mediu de guvernare mai restrictiv privind participarea FM în industria extractivă.

Asia de Sud, Est şi Sud-Est şi Oceania:

- Ţările din aceste regiuni şi-au menţinut tendinţa de creştere, atingând un nou nivel ridicat în 2006 de 200 mld. $, reprezentând o creştere de 19% faţă de anul precedent.

- China, Hong Kong şi Singapore au menţinut poziţiile de primele 3 beneficiare de ISD din aceste regiuni.

- Intrările de investiţii în Oceania au rămas scăzute, la mai puţin de 400 mld.$.

Asia de Vest:

- Fluxurile de ISD şi-au menţinut tendinţa de creştere în 2006.

- Turcia şi ţările din Golf bogate în petrol au continuat să atragă cele mai multe intrări de ISD, atingând niveluri record în 2006 în ciuda nesiguranţei geopolitice din anumite părţi ale regiunii.

- Ţările cu resurse financiare ridicate, în frunte cu Kuweit, au contribuit la creşterea ISD din regiune.

Intrările de ISD în cele 19 ţări din Europa de Sud - Est şi CSI s-au extins în mod semnificativ în anul 2006, pentru al şaselea an consecutiv şi s-au dublat în Federaţia Rusă, cea mai mare ţară beneficiară de ISD din această regiune.

Numărul de Investiţii Greenfield şi proiecte de investiţii a crescut cu 13%, ajungând la 11.800 de proiecte, în special în ţările dezvoltate şi în sectorul serviciilor.

Fluxurile de ISD globale au crescut de asemenea ca rezultat al scăderii dolarului din 2006. SUA a atras influxuri mari atât din zona europeană, cât şi din Japonia. Oricum, în general, sumele din 2006 (ca şi cele din 2005) nu au fost cu mult mai mari decât cele din anii 1990.

Creşterea constantă de Achiziţii şi Fuziuni(A&F) externe

Achiziţiile şi fuziunile externe au crescut cu 23%, ajungând la 880 mld. $ în 2006 şi numărul tranzacţiilor a crescut cu 14% la 6.974, reflectând în general puternica activitate globală de A&F. Valoarea lor, a rămas, oricum, sub vârful atins în 2000 (Figura I.3.) Creşterea valorii A&F externe a fost completată de creşterea puternică a burselor de valori şi de creşterile constante a valorii activelor întreprinderilor. În 2006, creşterea valorii acţiunilor pe noile pieţe a jucat de asemenea un rol pentru: pentru prima dată, valoarea combinată a celor 13 pieţe de acţiuni din economiile dezvoltate din Asia a depăşit pe cea a bursei de valori din Tokyo, a doua bursă din lume.

Explozia curentă a A&F se regăseşte în toate regiunile şi sectoarele.În America de Nord, valoarea vânzărilor de A&F externe aproape s-a dublat în 2006. Acest lucru se datorează în principal numărului de afaceri gigant cu resurse naturale din Canada, unde

afacerile cu A&F externe a crescut de 2,5 ori ca valoare. Mai mult, în 2006, SUA şi-a recâştigat poziţia ca ţară cu cele mai mari vânzări de A&F externe din lume. În Europa, activitatea de A&F a rămas ridicată atât în termeni de vânzări, cât şi în termeni de cumpărări. Numărul mare de A&F realizate de companiile europene arată recâştigarea puterii de către corporaţiile europene după o reducere de costuri realizată cu succes şi eforturi de restructurare. Marea Britanie a fost principala ţintă pentru A&F externe pentru investitorii strategici din Europa. Trei dintre cele mai mari A&F externe la nivel global au fost achiziţii de companii din Marea Britanie ale investitorilor din UE. Firmele localizate în noile ţări membre ale UE au continuat să rămână ţinte importante de A&F externe, dar s-au realizat mai puţine afaceri gigant, iar valoarea acestor afaceri a scăzut considerabil de la 19 mld. $ în 2005 la 10 mld. $ în 2006.

În 2006, ţările dezvoltate şi economiile în tranziţie (Europa de Sud - Est şi CSI) şi-au crescut şi mai mult rolul de cumpărători pe piaţa globală de A&F. Investitorii din economiile în dezvoltare din Asia şi Europa de Est – în special China, India şi Federaţia Rusă – au jucat un rol important. În industria petrolieră şi de gaz, de exemplu, două dintre cele mai mari companii globale – Gazprom (Federaţia Rusă) şi Petrochina (China) – şi-au mărit substanţial ISD prin intermediul A&F.

Aruncând o privire de ansamblu asupra activităţii de A&F externe industriale, A&F importante s-au înregistrat în consumul de bunuri şi în industria serviciilor (incluzând şi serviciile financiare) şi în furnizarea de energie şi materii prime. Spre deosebire de explozia de A&F de la sfârşitul anului 1990 şi începutul anului 2000, au fost mai puţine preluări în telecomunicaţii, media şi servicii tehnologice.

În A&F financiare, împrumuturile bancare acordate au însumat 36% din 29% în 2005.

Activitatea constantă puternică de A&F din 2006 poate să fie de asemenea explicată de faptul că explozia de A&F a produs o valoare corporală mai mare pentru companiile cumpărătoare decât în anul precedent

Preview document

Raport mondial de investiții - Pagina 1
Raport mondial de investiții - Pagina 2
Raport mondial de investiții - Pagina 3
Raport mondial de investiții - Pagina 4
Raport mondial de investiții - Pagina 5
Raport mondial de investiții - Pagina 6
Raport mondial de investiții - Pagina 7
Raport mondial de investiții - Pagina 8
Raport mondial de investiții - Pagina 9
Raport mondial de investiții - Pagina 10
Raport mondial de investiții - Pagina 11
Raport mondial de investiții - Pagina 12
Raport mondial de investiții - Pagina 13
Raport mondial de investiții - Pagina 14
Raport mondial de investiții - Pagina 15
Raport mondial de investiții - Pagina 16
Raport mondial de investiții - Pagina 17
Raport mondial de investiții - Pagina 18
Raport mondial de investiții - Pagina 19
Raport mondial de investiții - Pagina 20
Raport mondial de investiții - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Raport Mondial de Investitii
    • PREZENTARE PPT.ppt
    • RAPORT.doc

Te-ar putea interesa și

Investițiile Străine Directe - Elemente Definitorii

CAPITOLUL 1 INVESTITIILE STRAINE DIRECTE – ELEMENTE DEFINITORII În vederea abordarii riguroase a unei problematici atât de complexe si extinse...

Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării

INTRODUCERE Una dintre cele mai mari forţe de presiune cu care se confruntă evoluţia ţărilor şi a uniunilor de comerţ internaţional este...

Corporații multinaționale în contextul globalizării

ARGUMENT Am ales să abordez această temă deoarece consider că în secolul al XXI-lea corporațiile multinaționale reprezintă una dintre cele mai...

Corelații macroeconomice ale integrării

Toate lucrurile din lume au un scop. Şi această lucrare de diplomă s-a născut cu un scop anume. Scopul era Diploma de licenţă, obţinerea acesteia...

Grupările Regionale în Evoluția Lumii Contemporane

Introducere La început de mileniu, omenirea se îndreaptã spre o nouã erã; fenomene complexe dominã viata politicã, economicã, socialã, militarã...

Rolul corporațiilor transnaționale în contextul economic actual

Introducere Funcţionarea economiei mondiale actuale, în condiţiile în care se manifestă o puternică tendinţă de deschidere a pieţelor naţionale,...

China și moneda Yuan

Introducere Este adevărat faptul că timp de decenii, Dolarul american a servit ca principală monedă de schimb în lume, dar în prezent îşi imparte...

Ai nevoie de altceva?