Portugalia - Aspecte Generale in Contextul Integrarii Europene

Extras din referat Cum descarc?

I. Momentul aderarii
La 1 ianuarie 1986, anul aderarii Portugaliei la UE, produsul intern brut pe cap de locuitor depasea cu putin jumatate din media europeana. Portugalia avea in momentul aderarii la UE un PIB/locuitor de 2 509 ECU.
In cele doua decenii care au trecut de la acel moment, portughezii au reusit, pe baza unei cresteri economice constante, sa ajunga la aproape 75% din media europeana. 
Aderarea Portugaliei la U.E. a avut loc intr-un moment foarte favorabil pentru aceasta tara: un pret scazut al petrolului si un dolar care cunostea o apreciera puternica fata de valutele europene.
Pe de alta parte, in ciuda dictaturii, in Portugalia a existat intotdeauna o economie de piata, conectata la mediul economic international. Desi nu dispuneau de libertatile politice fundamentale, portughezii au beneficiat tot timpul de libertati civile, inclusiv de dreptul de a calatori in strainatate si de a emigra. Banii trimisi in tara de portughezii care munceau in Europa s-au constituit intr-o adevarata valva de siguranta pentru o explozie sociala care ar fi devenit inevitabila fara aceasta migratie.
Principalul avantaj al Portugaliei in derularea negocierilor de aderare l-a reprezentat insa stabilitatea politica. Principalele doua partide politice au cazut de acord, in urma cu 30 de ani, ca Europa este un tel comun, si nu trebuie folosit ca o arma politica. Ambele partide au o orientare puternic pro-europeana si, fie ca au fost la putere sau in opozitie, au adoptat o pozitie pragmatica si realista asupra politicilor europene.
II. Date generale:
Nume oficial: Republica Portugheza
Fondarea statului portughez: 1143
Suprafata (totala): 91.985 km2, din care suprafata continentala de 88.796 km2, Azore 2.330 km2, si Madeira 779 km2. locul 111 mondial
Populatia: 10 536 000 (2006), din care populatie activa 5.559,9 mii (Tr.III 2006)
Capitala: Lisabona
Forma de stat: republica
Sistem politic: democratie
Sistemul constitutional: Portugalia este o republica guvernata de Constitutie. Sistemul constitutional include: Presedintele Republicii care reprezinta Republica Portugheza, Parlamentul (Assembleia da Republica), care reprezinta cetatenii portughezi, Guvernul si Curtea de Justitie care administreaza justitia in numele poporului, actioneaza in numele legii si ale caror decizii au caracter imperativ pentru toate entitatile publice sau private.
Partidele politice reprezentate in Parlament: Partidul Socialist (la guvernare cu majoritate parlamentara), Partidul Social Democrat - PSD, principalul partid de opozitie; Conventia Democratica Unita; Partidul Comunist; Partidul Central Democratic de Stanga; Partidul Popular, Partidul Ecologist "Os Verdes".
Organizare teritoriala: Doua Regiuni Autonome: Azore si Madeira si 18 districte.
Limba oficiala: portugheza. De origine latina, portugheza este a treia cea mai vorbita limba europeana din lume si reprezinta limba materna a aproximativ 200 de milioane de oameni. In Portugalia se poate comunica cu usurinta si in engleza, franceza si spaniola.
Moneda oficiala: Euro (cu diviziunea 100centi).
III. Populatia
Portugalia este departe de a fi o tara omogena din punct de vedere lingvistic, etnic si religios; Portugheza este vorbita in intreaga tara, existand doar orasul Miranda de Douro in care este recunsocut dilectul Asturian ca si o limba co-oficiala. Minoritatiile, ca si cele formate din imigrantii africani din fostele colonii, numara mai putin de 100,000 de oameni..
Natalitate: 11.4%
Mortalitate: 10,4%
Spor natural: l,11%
Speranta de viata la nastere (2005-2006) 71,3ani la barbati si 78,6ani la femei.
Populatia urbana: 55% 
Populatia rurala: 45%
Densitate: 119 loc/km2 
Orase principale (mii loc.): Lisabona (564,5), 2,6 mil. aria metropolitana). Porto (238,9 mii loc., 1,3 mil. aria metropolitana), Vila Nova de Gaia (247,2 ), Amadora (176,0), Cascais (155,0), Almada (153,0), Matosinhos (152,0), Coimbra (148,0), Braga (144,0), Funchal (126,9; in insula Madeira), Seixal (115,2), Setubal (103,2). 
Structura populatiei: Portughezi in cvasitotalitate 99%; cca 110 000 straini (africani, brazilieni s.a.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Portugalia - Aspecte Generale in Contextul Integrarii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!