Politica de Mediu in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Dupa 1990, in Romania, politica de mediu a devenit o componenta a 
politicii de ansamblu, recunoscandu-se importanta acesteia pentru 
dezvoltarea armonioasa a societatii. 
Evolutia acestei politici, chiar daca a cunoscut perioade de cautari, 
de incoerenta, s-a indreptat spre coordonatele imprimate de UE si astazi 
putem afirma ca, cel putin din punct de vedere legislativ, suntem aproape de 
atingerea acestui obiectiv. Desigur problemele de implementare a 
prevederilor legislative si de imbunatatire continua a lor ramane inca un 
deziderat pentru care trebuie facute eforturi deosebite. 
Se poate exemplifica efortul pe linie legislativa prin prezentarea unui 
extras din Planul Strategic de Actiune pentru Protectia Mediului, preluat 
din Hotararea de Guvern 32/2002 privind aprobarea Planului de Actiune pe 
anii 2002 - 2003 al Programului de Guvernare.
UE va avea o strategie pentru protectia solului
Publicat: 16 Noiembrie 2007 @ 08:58
Parlamentul a adoptat in prima lectura, miercuri, un raport privind prima directiva Europeana pentru protectia solului. Intre altele, deputatii s-au declarat pentru crearea unor registre publice cu locatiile contaminate de pe teritoriul Uniunii si pentru stabilirea, de catre Statele Membre, a unor strategii de remediere. 
Statele Membre vor dispune de flexibilitate in ce priveste modalitatea punerii in aplicare a directivei.
Parlamentul subliniaza ca inundatiile, alunecarile de teren si desertificarile constituie motivele principale pentru care este necesara o strategie comunitara de asigurare a protectiei solului. 
Deputatii atrag atentia asupra faptului ca actiunile umane afecteaza in diverse moduri functionarea si utilizarea solului si ca este necesara o strategie comunitara care sa contribuie la protejarea suprafetelor agricole celor mai amenintate, printre altele, ca urmare a modificarilor in utilizarea solului, a zonelor industriale contaminate, a impermeabilizarii sau a eroziunii solului.
Protectia generala a solului si a functiilor sale de mediu, economice, sociale, ecologice si culturale reprezinta o conditie prealabila pentru abordarea principalelor provocari ecologice la nivel international, precum atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea, asigurarea unui cantitati suficiente de apa curata, combaterea scaderii nivelului apelor subterane, prevenirea calamitatilor naturale si a celor provocate de om, protectia biodiversitatii si lupta impotriva desertificarii, a formarii stepelor si a despaduririi.
- Trebuie actionat la toate nivelurile: national, regional, local si European
- O directiva-cadru va putea permite Statelor Membre sa elaboreze politici in domeniul solului; ea ar trebui sa recunoasca legislatiile nationale si legislatia comunitara in vigoare si nu ar trebui sa impuna Statelor Membre, autoritatilor regionale si locale, precum si proprietarilor de terenuri poveri administrative noi si inutile.
- Parlamentul subliniaza ca trebuie sa fie luate in considerare gradul inalt de diversitate a solurilor, existenta unor probleme diferite in functie de regiuni si proiectele de protectie a solurilor existente la nivel national, garantand ca Statele Membre beneficiaza de un grad semnificativ de flexibilitate in elaborarea cadrului legislativ. Conform Deputatilor, solul reprezinta un domeniu politic care, prin diversitatea sa semnificativa, necesita solutii specifice ce trebuie dezvoltate la nivel local si regional.
- Deputatii cer Comisiei sa urmareasca punerea in aplicare in Statele Membre a dispozitiilor corespunzatoare din alte acte legislative comunitare in domeniul aerului, apei, deseurilor, schimbarilor climatice, biodiversitatii, desertificarii, agriculturii, energiei, produselor, industriei, transporturilor si dezvoltarii regionale si sa informeze Parlamentul European, pana la sfarsitul anului 2008, cu privire la posibilitatile de a utiliza mai bine astfel de reglementari, pentru a spori protectia solului.
**********************************8
Cu sprijinul Asociatiei Pro Democratia (APD), prin intermediul dezbaterii "Teme europene pentru alegeri europene", Coalitia "Romania fara Cianuri" a adresat o intrebare candidatilor pentru Parlamentul European, iar unii dintre acestia si-au precizat pozitia fata de interzicerea cianurii in minerit. 
Intrebarea adresata candidatilor a fost ,,Care este pozitia dumneavoastra referitor la interzicerea cianurii, sustinere sau opozitie, si care ar fi pasii pe care i-ati face ca europarlamentar pentru a va sustine pozitia si a obtine rezultate?". 
Candidatii participanti la aceasta dezbatere au fost: Cristian Busoi (PNL), Ioan Mircea Pascu (PSD), Silvia Ciornei (PC) si Radu Munteanu (PNTCD). Pentru prima data a fost o exprimata o pozitie din partea PNTCD, un partid neparlamentar - ,,impotriva folosirii cianurii in minerit". Iar Cristian Busoi (PNL) a declarat: ,,Partidul pe care il reprezint si eu personal suntem clar impotriva folosirii cianurilor in minerit. Si sustinem proiectul de lege initiat de doi senatori, Peter Eckstein Kovacs si Gheorghe Funar, care se afla pe agenda Parlamentului Romaniei". [La aceasta dezbatere nu a participat nici un reprezentant al Partidului Democrat, astfel in continuare, pozitia acestui partid fata de interzicerea cianurii nefiind exprimata.
Pentru candidatii de acum exista deja un exemplu pozitiv, europarlamentari romani care au avut diferite initiative la nivelul Parlamentului European care privesc protectia mediului (Delta Dunarii, Parcul Bordei din Bucuresti etc.), ultima referindu-se chiar la interzicerea cianurii. Europarlamentarii Daciana Sirbu, Horia-Victor Toma, Tiberiu Barbuletiu si Adina-Ioana Valean au initiat o declaratie scrisa privind interzicerea folosirii tehnologiei bazate pe cianuri in exploatarea miniera, in sprijinul propunerii legislative din Parlamentul Romaniei. Data limita pentru semnarea declaratiei scrise este 24 decembrie 2007. Pe 8 noiembrie va fi organizata o dezbatere publica la Parlamentul European in care se va discuta despre necesitatea interzicerii cianurii in minerit in Romania pentru ca europarlamentarii sa cunoasca mai multe detalii despre subiect si, astfel, sa semneze declaratia 
,,Cu totii dorim ca, in timpul campaniei pentru Parlamentul European, candidatii sa abordeze probleme europene. Mediul este unul dintre ele, iar interzicerea cianurii, de asemenea. Nu mai suntem singuri, apartinem unei comunitati mai mari acum, iar problemele noastre de mediu ii pot afecta si pe ceilalti. De aceea este important sa rezolvam aceste probleme de mediu, mai ales cianura pentru a nu repeta accidentul din anul 2000 din Baia Mare. Candidatii, unii dintre ei viitori europarlamentari, pot sa urmeze exemplul colegilor care au acordat importanta cuvenita mediului si sa faca din protectia mediului si lupta anti-cianura un mesaj al campaniei lor si ulterior al politicii lor in cadrul Parlamentului European", a declarat Dan Mercea, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, membru al Coalitiei ,,Romania fara Cianuri".


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Mediu in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!