Operațiuni de Swap și Switch

Extras din referat

Operatiunile comerciale combinate sunt afaceri internationale care imbina operatiunile de export, import, prestari de servicii etc intr-un mecanism tranzactional unic, conceput si pus in aplicare de compartimentele de comert exterior sau de firme specializate in acest domeniu.
Operatiunile combinate s-au dezvoltat in comertul international in special in deceniile opt si noua si se mentin si in prezent ca o forma de tranzactii adaptata conditiilor specifice care caracterizeaza anumite directii ale relatiilor economice internationale. 
Dezvoltarea acestui gen de operatiuni are la baza mai multi factori:
-migratia comerciala - preocuparea firmelor de comert exterior de a oferi noi modalitati de promovare a tranzactiilor si sporire a profiturilor;
-diferentele de nivel si performanta intre tarile participante la comertul mondial;
-amplasarea geografica in raport cu partenerii comerciali;
-deosebiri si imperfectiuni in mecanismele de piata dintre diferite tari;
-regimul juridic general si cel al comertului in diferite tari;
-politica comerciala si valutara a diferitelor state.
Operatiunile combinate se particularizeaza prin urmatoarele aspecte:
-baza juridica a operatiunilor este creata, de regula, prin doua sau mai multe contracte, intre care exista o anumita legatura;
-tranzactia prezinta un grad mai ridicat de risc;
-realizarea tranzactiilor presupune un grad mai inalt de profesionalism.
Principalele tipuri de operatiuni comerciale combinate sunt: contrapartida, reexportul operatiunile switch si operatiunile de swap.
Switch
Pe masura dezvoltarii clearing-ului si, mai ales, in conditiile clearing-ului multilateral, determinat si de lipsa de lichiditati in valute forte, a aparut si s-a individualizat treptat o tehnica complexa de comert exterior, anume tehnica de switch. Unii autori considera ca tehnica de switch are suficiente caracteristici proprii, pentru a fi analizata distinct de cea de contrapartida, care a generat-o initial. Punand accent pe latura financiar-valutara si pe posibilitatile oferite de aceasta operatiune ca aport de devize, o parte din specialisti separa complet switch-ul de contrapartida. Alti autori apreciaza insa ca tehnica de switch ramane doar o forma a contrapartidei si priveste doar unele modalitati de lichidare a unor solduri persistente in cadrul acordurilor de clearing. Acestia considera ca switch-ul face parte integral din contrapartida si, ca pana la individualizarea sa ca tehnica distincta, va mai fi necesar mult timp.
Practic, tehnica de switch s-a afirmat la inceputul anilor 1940-1950 si s-a dezvoltat si consolidat in perioada 1960-1970, cand dezechilibrele frecvente rezultate in unele conturi de clearing au obligat, pentru lichidare: 
-fie la transformarea soldului disponibil din contul de clearing al unei tari (fata de alta ) in valuta forte, si lichidarea in acest fel a datoriei;
-fie, invers, la transformare unor fonduri in valuta in disponibilitati de clearing, pe o anumita relatie, si apelarea la reexport pentru a stinge datoria.
Oricum am incadra tehnica de switch, in cadrul acestui proces de lichidare succesiva a unor solduri ale contului de clearing (si de aport valutar), intereseaza faptul ca aceasta tehnica este extrem de complexa, greu de negociat si de gasit parteneri


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiuni de Swap si Switch.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!