Operatiuni Comerciale Combinate - Tranzactii in Contrapartida - Reexport

Extras din referat Cum descarc?

TRANZACTIILE IN CONTRAPARTIDA
1. Definitii si clasificari 
Contrapartida presupune eliminarea completa sau partiala a instrumentelor de plata traditionale in comertul exterior si inlocuirea lor cu schimburi reciproce de marfuri si servicii, de regula in cadrul unor aranjamente financiare. Comertul in contrapartida se intemeiaza, deci, pe forma de "troc" a comertului, caracterizata de schimb de marfa contra marfa, forma ce a precedat aparitia banilor.
In economia contemporana, operatiunile de contrapartida s-au dezvoltat si perfectionat foarte mult fata de forma initiala de "troc". Acest tip de comert s-a dezvoltat mai ales in perioadele de instabilitate monetara si de lipsa de lichiditati in comertul international. Contrapartida s-a dezvoltat si in unele afaceri ce impuneau solutii noi pentru a reduce efortul si riscul valutar specific comertului exterior.
Operatiunile in contrapartida sunt modalitati sau mecanisme de conditionare a fluxurilor de marfuri si servicii intre doi sau mai multi parteneri, ele pot fi analizate:
- in sens restrans, cand se leaga importul de export pentru a echilibra raporturile intre parteneri;
- in sens larg, cand se considera drept operatiuni de contrapartida toate formele de coordonare a schimburilor, inclusiv din actiunile de cooperare economica internationala.
Formele de derulare a contrapartidei sunt extrem de diverse si sunt abordate diferit in literatura de specialitate, dar au toate un element comun: compensarea directa, integral sau partial, a unui import de un export. Interesul manifestat de firme de comert exterior fata de contrapartida se explica prin urmatoarele avantaje ce revin acestui tip de operatiune:
a) Este o forma de comert mai putin costisitoare, deoarece aparatul comercial necesar si activitatile de marketing au o amploare mai mica.
b) Prin apelarea la contrapartida se diversifica fondul de marfa de pe piata interna (regionala), fara efort valutar, testandu-se in acelasi timp competitivitatea unor produse.
c) La nivel de state (prin clearing), contrapartida permite mentinerea si dezvoltarea unor relatii reciproce intr-un cadru echilibrat al fluxurilor de marfuri si servicii. Conjugat si cu alte tehnici de comert exterior acest aspect poate contribui la echilibrarea balantelor externe de plati si a balantei comerciale.
d) Prin contrapartida statele si firmele angajate reduc efortul valutar depus, aspect esential in conditiile actuale de instabilitate monetara, in conditii de criza a lichiditatilor internationale si de amplificare a datoriei externe a tarilor in curs de dezvoltare sau slab dezvoltate, dar si a datoriei externe a SUA. In afacerile economice internationale, unele tari slab dezvoltate sau in curs de dezvoltare se afla intr-o pozitie de inferioritate datorita lipsei de convertibilitate a monedelor proprii, contrapartida constituind, in astfel de cazuri, o solutie extrem de convenabila.
Un exemplu in acest sens ar fi cursul valutar euro-leu care a variat foarte mult in anii 2003-2005 astfel :
La 6 ianuarie 2003 un euro era cotat la 35 018 lei, ajungand la 31 decembrie 2003 la 41 117 lei, astfel euro a urmat un trend crescator, atingand nivelul maxim in 18 octombrie 2004 de 41 302 lei. Dupa acest moment euro a inceput sa se devalorizeze in comparativ cu leul, , in 1 martie 2004 coborand prima data sub 40 000 lei,si anume la 39 813 ,astfel atingand nivelul minim al anului 2005 la 10 august 34 022 lei.
e) Contrapartida ofera avantaje de promovare sau finalizare a unor mari contracte de cooperare economica internationala (in productie, in cercetare stiintifica, dezvoltare tehnica), permitand un efort investitional si financiar conjugata al mai multor parteneri.
Contrapartida comporta si unele limite sau dezavantaje:
- unele firme din tarile dezvoltate au tendinta de a exporta, in astfel de contracte, marfuri prelucrate depasite din punct de vedere tehnic contra unor materii prime de baza;
- pentru unele schimburi de marfuri, compensarea valorilor si urmarirea in timp a compensarii complete este sau devine dificila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiuni Comerciale Combinate - Tranzactii in Contrapartida - Reexport.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!