Miscari Antiglobaliste

Extras din referat Cum descarc?

Lucrarea de fata, intitulata ,,Miscari antiglobaliste", este structurata in trei parti. In prima parte a lucrarii am prezentat cauzele aparitiei antiglobalismului si esenta miscarii antiglobaliste. In cea de-a doua parte a lucrarii, intitulata ,,Tendintele si perspectivele principale de dezvoltare a miscarii antiglobaliste", am facut referiri la problemele internationalizarii miscarii antiglobaliste in conditiile actuale si specificul antiglobalismului ca varianta neliniara a dezvoltarii societatii. Cea de-a treia parte cuprinde "Concluziile".
Antiglobalismul - continut si esenta
Aparitia miscarii antiglobalistilor este strins legata de diferite neajunsuri si momente negative, care ii sunt caracteristice globalizarii. Globalizarea neoliberala a condus la cresterea fara precedent a tuturor formelor cunoscute ale inegalitatii in toate sferele activitatii omului. In procesul globalizarii are loc concentrarea avutiei intr-un numar limitat de tari si oameni, creste numarul tarilor sarace si oamenilor saraci. Permanent creste decalajul economic intre Nord si Sud, intre regiuni, intre tari bogate si sarace, intre oameni bogati si saraci. 
Globalizarea totala a pietii in conditiile economiei neoliberale distruge pietile locale si regionale, intreprinderile mici si medii, care, fiind fara nici o protectie a guvernelor nationale, nu au nici o posibilitate de a concura cu corporatiile transnationale. Actualmente, cu o anumita certitudine se poate afirma, ca la inceputul sec. XXI abisul existent intre polurile bogatiei si saraciei in lumea intreaga si in anumite tari doar s-a extins, in afara de aceasta valoarea absoluta a decalajului intre tari bogate si sarace progreseaza, inegalitatea sociala tot mai mult se agraveaza. Acest fapt semnificativ intensifica migratiunea populatiei sarace in tari <<bogate>>. In afara de aceasta, o influenta imensa asupra extinderii proceselor migratiunii legale si ilegale in conditiile globalizarii sunt multiplele <<conflicte regionale>> si <<razboaiele interne>>.
Un fenomen absolut nou este cresterea pretutindeni (in primul rind, in tarile industrial dezvoltate) a organizatiilor nonguvernamentale (ONG), care sunt o reactie originala a societatii la presingul globalismului si care in mai multe aspecte au dat nastere miscarii antiglobaliste de protest in masa. Cauza principala este aceea, ca societatea civila nu mai vede in stat forma de baza si de neinlocuit a organizatiilor publice. 
Antiglobalismul intr-o masura cunoscuta este cauzat de asemenea de relatiile inegale in drepturi intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Tarile dezvoltate ale Occidentului au beneficiat de globalizare ca de un mijloc de sporire a puterii sale economice si influentei politice. Sfirsitul <<razboiului rece>> si disparitia amenintarii externe a servit drept cauza faptului, ca divergentele interne existente in tarile dezvoltate s-au agravat intr-o masura mai mare. Divergentele se refera la doua strategii ale dezvoltarii mondiale: strategia ordinii mondiale monopolare si strategia lumii polipolare. In ultimii ani, SUA depune mari eforturi in stabilirea ordinii mondiale unipolare create de ei, supunindu-si intr.o forma sau alta alte tari.
Reprezentantii antiglobalistilor vad in acest fapt o forma noua de colonizare. Actualmente, are loc reimpartirea lumii, se determina structura si pozitionarea fortelor pentru un timp indelungat si fiecare tara, grup regional de tari, corporatii mari tind sa acapareze platouri posibil profitabile si de influenta.
Statele Unite si tarile dezvoltate ale Occidentului, in conditiile proceselor de globalizare, utilizeaza activ metodele actiunii geoeconomice. Actiunea data efectuala asupra statelor suverane are drept scop de a le cauza prejudicii economic prin metode nemilitare, cu utilizarea tehnologiilor inalte geoeconomice. Efectuind operatiuni ale actiunii geoeconomice deseori se utilizeaza facotrul militar-politic, care se imbina mai mult cu economia.Dupa sfirsitul perioadei <<razboiului rece>> s-au agravat divergentele intre tari. <<Cele sapte>> tari, elitele de mari proportii internationale si nationale sunt intr-o lupta crincena, inclusiv prin utilizarea metodelor de actiune militar-politica si geopolitica, prin acapararea platourilor avantajoase si de influenta in lume. Metodele utilizate agraveaza procesele negative ale globalizarii si cauzeaza extinderea si activarea miscarii antiglobaliste internationale. Aparitia si extinderea antiglobalismului intr-o masura semnificativa este legata de agravarea problemelor ecologice, ca fiind una din cele mai serioase consecinte ale sporirii proceselor globalizarii. Cauza principala a acesteia tine de sarcina tehnogena de cresterea rapida asupra mediului natural..
Deci, relatiile aparute intre toti participantii economiei mondiale in conditiile globalizarii neoliberale sunt sursa celor mai acute divergente si conflicte - politice, economice, sociale si ideologice si cauza aparitiei miscarii antiglobaliste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Miscari Antiglobaliste.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!