Mediul Financiar International

Cuprins referat Cum descarc?

Cap 1. Sistemul Financiar International 4
1.1 O suitI de crize financiare 4
1.2 "Trilema" politicii macroeconomice 5
1.3 Evolutia sistemului financiar international 8
Cap 2. Institutiile Financiare Internationale 15
Cap 3 Crizele Financiare si Hazardul Moral 22
3.1 Crizele Financiare din Asia de S-E 24
3.2 Hazardul Moral. Mexic 25
Bibliografie 27


Extras din referat Cum descarc?

Cap 1. Sistemul Financiar International
Numerosi analisti subliniazI frecvent cresterea formidabilI a miscaIilor de capital in economia mondialI in ultimele douI decenii; se mentioneazI totodatI ponderea din ce in ce mai ridicatI a capitalului privat in finantarea deficitelor din tarile in curs de dezvoltare. Dar dacI asemenea cifre au semnificatie incontestabilI, alte evenimente, precum crizele ce s-au succedat rapid in anii recenti, obligI la o examinare mai adancI a evolutiei sistemului financiar international. Si acest lucru voi incerca sI fac in randurile ce urmeazI. Voi incerca astfel sI evidentiez ceea ce mi se pare o carentI de fond a sistemului financiar international, care reclamI un rIspuns din partea celor care au prerogative in constructia aranjamentelor institutionale ce-l guverneazI.
1.1 O suitI de crize financiare 
DacI anii 80' au fost marcati de cIderea bursei din Tokio si a celei new york-eze (in 1987) deceniul urmItor a fost presIrat cu crize valutare si financiare. In primii ani 90', mecanismul cursurilor de schimb (ERM) din UE, precursor al Uniunii Monetare, a fost supus unor mari tensiuni, care s-au soldat cu iesirea din "tunel" a lirei sterline, a lirei italiene si a escudo-ului portughez. A urmat prabusirea peso-ului mexican in toamna anului 1994, care a evidentiat fragilitatea stIrii financiare a tIrii, ca mizI pe finantIri pe termen din ce in ce mai scurt (speculative) ale deficitului bugetar. 
A urmat la cativa ani marea crizI financiarI din Asia de Sud Est, declansatI de prabusirea baht-ului tailandez in toamna lui 1997. AceastI crizI, care a avut ca efect dinamici economice negative pentru tIri ce se obisnuiserI cu rate inalte de crestere economicI, a ilustrat convingator periculozitatea contagiunii financiare in zona respectivI si in spatiul mondial. Tot aceastI crizI a evidentiat dezavantajele practicIrii de cursuri de schimb fixe atunci cand deficitele de cont curent sunt importante, iar finantarea acestora se face cu intrIri de capital pe termen scurt. De remarcat cI tIrile asiatice, spre deosebire de cele din America LatinI, erau cunoscute pentru prudenta politicilor bugetare; sursa necazurilor lor s-a localizat in sectorul privat si in supraexpunerea fata de imprumuturi bancare pe termen scurt. La aceasta se cuvine sI adaug fragilitatea sistemelor financiar-bancare. In anul 1998 Rusia a cunoscut o crizI financiarI de proportii stopand plata la obligatiunile de stat emise pe piata internI (GKO); acea crizI a tulburat alte piete financiare, inclusiv pe cele din America Latina, a facut necesarI interventia Sistemului Federal de Rezerve pentru a preintampina o contaminare a sistemului bancar american (si nu numai) ca urmare a crizei fondului speculativ, hedge-fund, LTCM (Long Term Capital Management).
Evenimentele evocate mai sus pun in evidentI o volatilitate in crestere a fluxurilor financiare internationale, incertitudinea mIrita cu care se confruntI sistemele financiare nationale (locale). In acest context este interesant de precizat cI, la reuniunea anualI a organismelor financiare internationale de la Hong Kong (in 1997), directorul general de atunci al FMI, Michel Camdessus, a suspus atentiei oficialilor din tIrile participante o recomandare din partea institutiei pe care o reprezentI si anume, de a se accelera liberalizarea contului de capital. Acea recomandare, mai mult decat suprinzatoare avand in vedere turbulentele financiare din anii precedenti, era facutI in conditiile in care criza financiarI din Asia de Sud Est izbucnise. Cum de era posibilI o astfel de recomandare de politicI economicI si care puteau fi consecintele sale? Pentru a raspunde la o astfel de intrebare se cuvine sI analizam succint dificultatea alegerilor de politica macroeconomica intr-o economie deschisI.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mediul Financiar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!