Investiții Străine Directe și de Portofoliu ca Promotoare ale Legăturilor Dintre Țările Gazdă și Cele de Origine

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Investitii straine directe
3. Investitii straine de portofoliu
4. Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Problema investitiilor straine este o tema discutata si adesea controversata, mai ales prin prisma efectelor pe care le creeaza. In lucrarea de fata ne vom ocupa de ambele tipuri ale ei si anume investitiile straine directe si cele de portofoliu prezentandu-le rand pe rand si contrastiv subliniind efectele pe care le pot avea asupra tarii gazda. Vom prezenta consecintele pozitive si negative ale investitiilor straine directe (ISD), respectiv strategiile, instrumentele ce stau la dispozitia unei tari pentru a minimiza partea negativa si a amplifica beneficiile recurgerii la capital strain. 
Dupa aceste prezentari generale vom trece la date statistice asupra ISD si investitiilor de portofoliu in Romania evidentiind evolutia lor oprindu-ne si asupra datelor recente din primul trimestru al anului curent. 
In timp ce vom inventaria cei mai mari investitori straini in Romania (pe tari si companii) vom sublinia faptul ca aceste relatii de finantare nu trebuie privite doar prin prisma beneficiilor si cresterii economice, ci si din perspectiva stabilirii si dezvoltarii de legaturi intre tara emitenta si cea beneficiara de investitii. 
2. Investitii straine directe
Prin investitii straine directe intelegem detinerea directa sau indirecta de catre o entitate straina a cel putin 10% din actiunile cu drept de vot ale unei intreprinderi. In acest caz receptorul investitiei transfera catre emitentul acesteia posibilitatea de control si decizie asupra activitatii sale. Astfel investitiile straine directe pot imbraca forma unei achizitii, fuziuni, poate fi vorba de construirea unei fabrici noi, extinderea fabricii, absorbire, franciza, constituirea unei societati mixte, investitie ,,pe loc gol" etc. Aceste investitii se afla sub semnul unei duble conditionari: putand juca un rol esential in restructurarea si refacerea economiei unei tari, sta in interesul tarilor gazda sa fie deschise catre astfel de investitii, totodata si detinatorii capitalului strain fiind in cautare de noi piete de desfacere, respectiv posibilitate de plasament vor arata disponibilitate de a investi in alte parti ale lumii. 
Desigur disponibilitatea investitiei straine si fluxul ei depind de factori interni tarii gazda, cum ar fi: factori economici (PIB per cap de locuitor, dezvoltarea infrastructurii, ,,pretul" fortei de munca), politico-administrativi (stabilitatea politica, cadrul juridico-legislativ, sistemul fiscal, reglementarile locale privind libera circulatie a capitalului, adica usurinta repatrierii profitului si a dividendelor din tara gazda) - acestia din urma deopotriva importanti din punctul de vedere al investitiilor straine directe si al celor de portofoliu -, geografici (pozitia geografica, strategica etc.), chiar demografici (varsta medie a populatiei, nivelul de educatie etc.) si nu in ultimul rand de rating-ul de tara, respectiv de capacitatea unei tari de a se promova in mediul international, de a-si face cunoscute intentiile pe viitor si realizarile anterioare, avute in vizor de ambele tipuri de investitori.
Astfel potentialul de crestere a tarii gazda, rata cresterii economice, indicatorii macro-economici sunt atent analizati inainte de a investi intr-o anumita zona. Din perspectiva tarii in care se face plasamentul odata atrasa o investitie, aceasta va antrena dezvoltare economica si va atrage alte investitii straine in cautare de noi piete. 
O scurta privire asupra istoriei investitiilor straine ne arata ca intensificarea lor in special dupa anii '60 ai sec.-lui XX. fusese conditionata de avantul schimburilor economice internationale, dar si de politicile protectioniste ale anumitor state nationale in urma carora multe companii dezvoltate si-au vazut restranse pietele de desfacere. Drept urmare ele cautau sa contracareze acest deficit prin inlocuirea schimbului clasic de marfuri cu actiuni de investitii in interiorul acestor state. Astfel iau nastere primele corporatii internationale printre care amintim nume ca: Shell, Standard Oil, British Petroleum, Siemens, Krupp, Ericson etc. 
Vorbind despre tarile din Europa de Est care dupa caderea regimului comunist au putut arata o adevarata deschidere spre capitalul strain, constatam o nevoie de investitii straine masive justificata si de nivelul tehnologic scazut si mult ramas in urma. Fara retehnologizarea industriei aceste tari sunt lipsite de sanse in privinta competitivitatii produselor pe o piata globala. Odata cu trecerea la economia de piata in aceste tari renaste proprietatea privata si apar investitorii autohtoni care asemenea celor straini urmaresc profituri cat mai mari, plasandu-si astfel capitalul in ideea rentabilitatii cat mai crescute. Daca la nivel microeconomic asistam la o convergenta de interese intre investitori straini si autohtoni, interesele acestora deseori prezinta o divergenta cu scopurile urmarite in plan macroeconomic si anume orientarea investitiilor spre domenii de interes national. 
Dupa cum era de asteptat investitorii straini manati de dorinta de a obtine cat mai mare profit au actionat in interesul propriu si eventual in cel al statului lor de origine desconsiderand interesele nationale ale statelor beneficiare. Prin urmare cand se face o balanta a efectelor investitiilor straine asupra tarii gazda, sa nu se uite nici de acest aspect.
Printre beneficiile aduse de investitiile straine tarii gazda se numara: atragerea de capital, tehnologii noi, crearea de noi locuri de munca ridicand astfel nivelul de trai in zonele vizate, cresterea productivitatii pe sectorul respectiv, ceea ce duce si la cresterea venitului national. ISD pot imbunatati standardul de viata in mai multe feluri, odata prin faptul ca ca. 80% din ele vizeaza desfacerea produselor pe pietele locale pe care au intrat, iar pe de alta parte prin diversificarea produselor si a producatorilor se creeaza o concurenta cu efect benefic asupra preturilor. De exemplu in perioada 1995-2001 cand Ford, General Motors si Honda au intrat pe piata chinezeasca pretul masinilor a scazut in aceasta tara cu 30%. Prin intrarea firmei Walmart in Mexic si odata cu ea si a sloganului ,,in fiecare zi preturi mici" s-au redus adaosurile comerciale la comertul cu amanuntul in asa masura incat anumiti analisti pun pe seama companiei reducerea ratei inflatiei in Mexic. Exista numeroase exemple pentru crearea de noi locuri de munca datorita ISD, in India ele au contribuit la crearea unei industrii de software cu o cifra de afaceri de peste 10 miliarde USD/an si care angajeaza peste 500.000 de oameni pentru munca inalt calificata pentru firme straine. In China firmele multinationale au determinat cresterea sectorului de bunuri de larg consum (863.000 angajati, venituri nete din export 
1,7 miliarde USD/an - date din 2007), iar salariile acordate de firmele acestea sunt cel putin egale sau mai mari decat salariile oferite de angajatorii locali. In unele sectoare, cum ar fi industria auto, sunt chiar duble fata de acestea. Trebuie mentionat ca si firmele locale au de castigat in urma investitiilor straine directe, intrucat ele pot actiona ca furnizori locali pentru aceste companii internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitii Straine Directe si de Portofoliu ca Promotoare ale Legaturilor Dintre Tarile Gazda si Cele de Origine.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!