Influenta Atacurilor Teroriste asupra Transportului Aerian

Extras din referat Cum descarc?

INFLUENTA ATENTATELOR TERORISTE ASUPRA TRANSPORTULUI AERIAN
1. Definitia terorismului
Terorismul este o tactica de lupta neconventionala folosita pentru atingerea unor scopuri strict politice care se bazeaza pe acte de violenta, sabotaj sau amenintare, executate impotriva unui stat , organizatii, categorii sociale sau impotriva unui grup de persoane civile, avind ca scop precis producerea unui efect psihologic generalizat de frica si intimidare. Obiectivul final este aplicarea de presiune asupra entitatii respective pentru a o determina sa actioneze in conformitate cu dorintele teroristilor, in cazul in care acest obiectiv nu poate fi indeplinit prin mijloace conventionale.
2. Caracteristici esentiale ale atacurilor teroriste
Terorismul poate avea urmatoarele caracteristici esentiale:
- sunt implicati indivizi sau diverse struturi sociale, fiind motivate de conceptii si atitudini radical ostile, concluzionand ca in raporturile cu acestea s-au conturat situatii inadmisibile si actioneaza impotriva lor prin mijloace extreme;
- sunt utilizate mijloace si metode si/sau distructive, acumulate, respectiv deprinse programatic;
- tintele directe sunt indivizi si/sau factori materiali importanti pentru sustinerea vietii sociale;
- prin modul in care sunt organizare si derulate, atacurile teroriste au ca scop raspandirea pe scara larga a unei stari de anxietate, de teama, de panica si de nesiguranta, iar impactul psihologic al celor implicati sa fie maxim;
- obiectivele sunt implicit sau explicit politice, vizand, finalitate, influentarea unei entitati, de cele mai multe ori o autoritate constituita dincolo de indivizii direct afectati sau amenintati;
- in caz de conflict armat, se deruleaza in afara starii de razboi sau in afara ariei de aplicabilitate a legilor razboiului.
3. Cauzele terorismului
'Nu poate exista nici un fel de justificare morala pentru actele teroriste, indiferent de legimitatea cauzelor invocate.'
a. Obtinere de bani si avantaje - unul dintre scenariile cele mai temute in tarile vestice este obtinerea de arme neconventionale (chimice, biologice, nucleare) de catre un group nestatal, stat instabil sau care are interesul sa castige din vanzarea lor cu orice pret.
b. Dorinta de a raspandi un mesaj - actul de violenta este comis numai pentru a atrage atentia unei stari de fapt, a transminte un mesaj sau pentru a aduce niste idei in dezbaterea publica. Teroristii sunt mai preocupati de cantitatea si calitatea "timpului de antena" decat de provocarea unui numar mare de victime.
c. Razbunare si pedepsire - Numit si terorism justitiar, acest motiv este destul de rar, fiind de obicei responsabil pentru asasintate politice
d. Fanatismul religios - Contrar perceptiei generale, fanatismul religios este numai rareori motivul actelor teroriste. Aceasta confuzie este intretinuta atat de tendinta factorilor politici si mass-media de a pune etichete de extremism organizatiilor teroriste, cat si a grupurilor teroriste care isi asuma in mod fals motivatii religioase pentru dezvoltarea propriei baze de sustinere. De exemplu, exista multi specialisti care considera ca motivul real al terorismului Al Quaeda nu este fanatismul islamic, dar propaganda acestui grup se foloseste abil de fanatismul islamic pentru a justifica politica de teroare si pentru a amplifica efectele actului terorist.
e. Subminarea autoritatii de stat - Desi multe grupari teroriste urmaresc ca obiectiv secundar subminarea puterii de stat, numai pentru miscarea anarhista a reprezentat motivul principal pentru activitatea terorista
f. Lupta pentru eliberare, emancipare si obtinerea puterii politice - Se spune ca in timp ce insurgenta este strategia saracului, terorismul este strategia saracului disperat. Cele mai multe grupari teroriste sunt motivate de idealuri legitime ce nu pot fi obtinute pe cai politice, militare sau economice.
4. Controlul stresului in lupta impotriva terorismului
Dupa atacul terorist din 11 septembrie 2004 asupra S.U.A., specialistii in psihologie militara au fost printre putinii care au raspuns cu promptitudine provocarilor lansate de catre teroristi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Atacurilor Teroriste asupra Transportului Aerian.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!