Incoterms

Extras din referat Cum descarc?

Notiune
INCOTERMS este un acronim pentru INternational COmmercial TERMS ceea ce inseamna Termeni de Comert International.
In orice contract de vanzare se pune problema stabilirii modalitatilor de livrare, a transferului riscurilor si a repartizarii intre vanzator si cumparator a cheltuielilor aferente transportului marfurilor (cheltuieli privind asigurarea marfii, contravaloarea transportului).
Este anevoioasa rezolvarea acestor formalitati de fiecare data prin inserarea in contract a clauzelor detaliate cuprinzand reglementarea tuturor acestor aspecte. De aceea practica a imaginat o metoda de a scurta drumul pana la incheierea contractului, recurgand la termeni comerciali ce condenseaza intr-o forma cat mai simplificata posibil, situatiile cele mai uzuale.
Free On Board (FOB)
De exemplu, stipuland simplu intr-un contract ca marfa urmeaza a fi vanduta ,,FOB Hamburg", partile au vrut sa spuna ca:
-vanzatorul trebuie sa incarce si sa expedieze marfa pana in portul Hamburg 
-sa suporte cheltuielile de incarcare 
-sa expedieze marfa folosind transportul maritim 
-sa suporte riscurile pana in momentul imbarcarii 
In timp ce cumparatorului ii incumba urmatoarele obligatii:
-sa plateasca cheltuielile de navlosire 
-sa suporte riscurile din momentul imbarcarii marfii.
Crearea Incoterms 
Uzantele comerciale au fost la origine, proprii vanzarilor maritime iar intelesul lor era diferit in functie de loc, de port (maritim sau fluvial), sau de tara. Acest fapt crea dificultati in ceea ce priveste cunoasterea lor de catre parti, care nu stiau exact intinderea obligatiilor lor, deoarece uzantele cunosteau acceptiuni variate in functie de portul in care se aplicau. De exmplu, o vanzare FOB implica intr-un port obligatia vanzatorului de a incarca marfa la bordul navei, in timp ce intr-un alt port, se impunea numai sa aduca marfa la chei, langa nava. Ori aceste diferente erau stanjenitoare si erau surse de neintelegeri intre parti, fiind extrem de dificil de stabilit care a fost intentia initiala a partilor
Pentru a inlatura aceste inconveniente Camera Internationala de Comert de la Paris, incepand cu anul 1920 a avut initiativa si a intreprins codificarea termenilor comerciali cei mai uzuali.
Prima codificare a avut loc in anul 1936, a fost revizuita in anul 1953, completata in 1967, 1976, 1980 si 1990. Varianta cea mai recenta dateaza din 1999 fiind publicata in anul 2000 sub titulatura de Incoterms 2000 [1].
Utilizarea INCOTERMS
Incoterms contin un preambul in care se arata ca prevederile acestor reguli nu se impun vointei partilor (nu au deci caracter obligatoriu), partenerii avand libertatea sa insereze in cuprinsul contractului alte dispozitii speciale. Cele doua parti se pot referi la Incoterms ca baza a contractului lor dar pot prevedea anumite modificari sau adaugiri in functie de natura marfurilor care fac obiectul contractului. Aplicarea Incoterms fiind facultativa este dependenta de vointa partilor.
Adoptarea de catre p ele a conditiilor de livrare reglementate prin aceste uzante nu comporta alte formalitati precizari decat simpla inscriere in contractul de vanzare internationala a clauzei alese, urmata de indicarea denumirii prescurtate a regulii:
- F.O.B. Incoterms 2000 
- C.I.F. Incoterms 2000 
- F.A.S. Incoterms 1990


Fisiere in arhiva (1):

  • Incoterms.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!